Serena

DADES TÈCNIQUES

Autora: Dolors Garcia i Cornellà
Il·lustracions: Jordi Vila Delclòs
Editorial: Cruïlla
Any de l’edició: 2012
Format: Rústica (cosida)
Idioma: Català
Pàgines: 189
Nivell: 1r Cicle d’ESO


ESTUDI DEL LLIBRE

Temes principals: novel·la històrica

  • Subtemes: vida quotidiana en una ciutat medieval, els oficis medievals, valors, drets dels infants
Gènere: novel·la

Resum/Argument:
A l’any 1428, la Serena viu a Barcelona amb la mare i les seves germanes. Treballen molt per poder pagar el rescat del pare, captiu dels pirates. Però el dia de la Candelera, mentre són a l’ofici de Santa Maria del Mar, un terratrèmol sacseja la ciutat. A la mare de la Serena li cau una pedra al cap i mor, i la noia queda sola amb cinc germanes, la més petita acabada de néixer, a les quals s’ajunten els cosins Alamanda i Martí de Castellfollit de la Roca, la família dels quals ha mort, també a causa del terratrèmol.

La Gelvira, una llevadora amiga de la família, l’ajuda a ocupar-se de les germanes, li ensenya l’ofici de llevadora i l’anima cada vegada que la noia s’enfonsa i pensa que no se’n sortiran. La Serena ha de fer front a moltes situacions adverses, però la família va tirant endavant gràcies al quefer de la Serena davant de la família i del taller on fabricaven soles per als tapins (sandàlies), i de mica en mica les coses milloren.

El Bernat, un jove mariner de Mataró, que és a punt d’embarcar-se en el que serà el seu primer viatge i que s’ha instal·lat a casa dels Estrany, descobreix entre els feixos de papers i pergamins que la Serena ha comprat per fer les soles de les sandàlies, alguna cosa que els pot canviar la vida.

Ambientació:

  • Espai: Barcelona
  • Temps: Edat mitjana, segle XV
Personatges: Serena, Gelvira, Blanca, Eulàlia, Simona, Maria, Cecília, Alamanda, Martí i Bernat

ASPECTES A DESTACAR
Aquesta novel·la és uns dels quatre llibres seleccionats que opten al 17è Premi Protagonista Jove convocat pel Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil. També és un dels llibres seleccionats per a la Ronda de llibres, edició 2012 – 2013 per a secundària, una activitat coorganitzada pel Centre de Recursos Pedagògics Baix Llobregat-6 i els Instituts de Corbera de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts i Torrelles de Llobregat.

Al bloc Al·lots, el petit príncep hi podem llegir aquest comentari de la Sílvia Cantos:

“Feia molt de temps que no m’enganxava tant a una novel•la juvenil, Dolors Garcia i Cornellà ha cuinat una història de ficció farcida amb una generosa quantitat d’ingredients reals que posen de manifest la seva cocció a foc lent, la detallada descripció de l’ofici de tapiners, les localitzacions i quotidianitats del dia a dia aconsegueixen un resultat exquisit, una història saborosa i creïble, que ens trasllada a la Barcelona del segle XV. 
La relació de complicitat que s’estableix entre la Serena decidida a tirar endavant la seva família amb la Gelvira aconsegueix emocionar i transmetre una tendresa excepcional. Aquesta novel•la i especialment el caràcter tossut i positiu de la seva jove protagonista, malgrat totes les dificultats que assetgen a les germanes Estrany és un clam en defensa al paper de la dona tantes vegades menystingut quan no directament ignorat.
Una novel•la que crec, hauria de ser de lectura obligatòria als primers cursos d’institut o als clubs de lectura; per la seva qualitat narrativa, per narrar una història que tot i ser ficció bé podria ser real, tal com ens indica al final del llibre la mateixa autora, per aconseguir que la lectura es converteixi en una fantàstica estona, per emocionar i sobretot per iniciar els joves lectors en la novel•la històrica de forma immillorable, sobren les raons, per dir-ho ras i curt: Serena és una magnífica novel•la juvenil que no pot faltar a les vostres biblioteques, s’ha de llegir.”

Ressenya: Jordi Dolcet (CRP Baix Llobregat-6)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>