«PROESES». PERE FERRÉS-COSTA (1888-1915). Espai multimèdia. La Gran Guerra a la literatura juvenil

Al llarg del mes de maig, a l’Expoforn de Sant Vicenç dels Horts es farà l’exposició Proeses. Pere Ferrés-Costa (1888-1915) on es podran conèixer les vicissituds de la curta vida d’aquest personatge vicentí. En primer lloc, la seva col•laboració des de ben jove com a mestre auxiliar a l’Hospitalet de Llobregat i en segon lloc, la seva incursió en la literatura i els incessants viatges que dugué a terme. També s’hi explica la seva tràgica mort al camp de batalla, durant la Gran Guerra i s’hi pot constatar el grau de reconeixement local, nacional i internacional que va tenir per aquest fet.

En el marc de l’exposició es posa a l’abast dels visitants un espai d’interpretació de la Gran Guerra, amb diversos recursos multimèdia (llibres, films, apps, webs…) per ampliar-ne la informació.

En aquesta entrada es relacionen tres novel·les adreçades al públic juvenil que estan ambientades a la I Guerra Mundial.

BOYNE, John. QUEDEU-VOS A LA TRINXERA I DESPRES CORREU. Barcelona: Fanbooks, 2013 ISBN 9788415745426
El dia que esclata la Primera Guerra Mundial, el pare de l’Alfie Summerfield promet que no anirà mai a lluitar. Just l’endemà trenca la promesa i quatre anys més tard, l’Alfie encara no sap on és el seu pare, només que es troba lluny i en una missió secreta.
Un dia, mentre neteja sabates a l’estació de tren de King Cross, l’Alfie veu inesperadament el nom del seu pare escrit entre un munt de papers que pertanyen a un metge militar. Atordit i confós, el noi s’adona que el seu pare és en un hospital amb unes condicions especials. L’Alfie està decidit a rescatar-lo d’aquest estrany i inquietant lloc.
De l’autor de “El noi del pijama de ratlles”.

HARTNETT, Sonya. EL BURRET DE PLATA. Barcelona: Vicens Vives, 2010 (Cucanya) ISBN 9788468200330
Cocó i la seva germana Marcelle troben al bosc un oficial de l’exèrcit britànic. El tinent Shepard ha perdut la vista en el combat i fuig, horroritzat, del front de guerra. Les nenes s’escarrassen en ajudar-lo i ell, en senyal d’agraïment, els explica quatre relats relacionats amb un amulet que guarda amb mota cura: un burret de plata. Mentre les dues germanes ajuden el tinent i intenten retornar-lo a casa, van descobrint els profunds valors  que els contes i aquest preuat amulet amaguen: l’amor als altres, la generositat, el coratge i la lleialtat.

MORPURGO, Michael. CAVALL DE GUERRA. Barcelona: Estrella Polar, 2011 ISBN 9788499324678
Joey, un intel•ligent i fort cavall, cau en mans d’un granger. El seu fill Albert el ciudarà vencent les reticències del seu pare que acaba venent a l’animal a l’exèrcit. L’amistat entre el cavall i l’Albert és tan forta que aquest últim promet que allà on sigui l’anirà a trobar. L’acció ocorre durant la Primera Guerra Mundial i Joey es convertirà en un cavall de batalla que passarà de mà en mà –a moments se sentirà estimat i valorat i en d’altres moments la seva gran noblesa serà trepitjada-; veurà morir al seu gran amic, el cavall Topthorn; vagarà per la Terra de ningú; serà admirat per ambdós bàndols; i acabarà carregant morts i ferits, jugant-se la vida per salvar multitud de vides humanes. Tanmateix, la vida és poderosa i Joey i Albert es retrobaran de nou i, aquesta vegada, serà ara l’Albert i els seus companys qui salvaran la vida de Joey.

Descarregueu el tríptic amb la guia de lectures de l’exposició

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>