La recerca

DADES TÈCNIQUES
Guió: Eric Heuvel, Ruud van der Rol, Lies Schippers
Il•lustrador: Eric Heuvel
Traductor: David Fernández
Editorial: Estrella Polar (Grup Editorial 62)
Any d’edició: 2010
Col·lecció: Comic Books
Idioma: català
Pàgines: 61
ISBN: 978-84-9932-165-3
Nivell: cicle superior i secundària obligatòria

ESTUDI DEL LLIBRE

Temes principals: l’holocaust, el nazisme, la II Guerra Mundial

  • Subtemes: la xenofòbia, la memòria històrica

Gènere: Còmic

Resum/Argument
“La recerca” explica la història dels Hecht, una família jueva. El pare (metge), la mare (mestra) i la seva filla Esther viuen a Alemanya quan Adolf Hitler arriba al poder, el 1933. Amb el nazisme, la discriminació dels jueus augmenta, se’ls culpa de tots els mals. Després de la «Nit dels vidres trencats», esdevinguda el 1938, els Hecht fugen d’Alemanya i es refugien a Holanda on coneix l’Helena i el Bob. El 1939, amb l’ocupació alemanya de Polònia comença la II Guerra Mundial. La seguretat dels Hetch i de la resta de jueus que viuen a Holanda es trenca quan l’Alemanya nazi també ocupa Holanda. També són perseguits. Durant una batuda, els pares d’Esther, juntament amb els pares d’en Bob i en Bob són detinguts i deportats. Esther s’amaga en una granja i aconsegueix sobreviure amagada durant tota la guerra. Molts anys després, el seu nét l’ajuda a desvetllar el misteri del que va passar en aquells anys. Visita la granja on va viure amagada i aconsegueix trobar en Bob que li explica que els seus pares van ser deportats al camp de concentració d’Auschwitz-Birkenau on van morir.

Ambientació:

  • Espai: Alemanya, Holanda i el camp de concentració de Auschwitz-Birkenau
  • Temps: la II Guerra Mundial i l’actualitat

Personatges: Esther Hetch, Helena van Dort, Bob Canter, Daniel, Jeroen…

PROPOSTES D’ACTIVITATS
L’objectiu del còmic és donar a conèixer de manera didàctica l’Holocaust, la persecució i extermini dels jueus per part dels nazis durant la II Guerra Mundial.

El còmic està estructurat mitjançant flashbacks, de manera que diferents personatges, especialment Esther i Bob van explicant el que li va passar a la seva família. Es pot fer incidència en aquesta tècnica narrativa i comentar el paper que juga en el desenvolupament de la història.

A mesura que la història va avançant, els fets reals es barregen amb la ficció, així s’expliquen l’ascens de Hitler, les deportacions i els camps de concentració, la vida dels jueus sota el nazisme. “La recerca” per a donar a conèixer els fets, en lloc de centrar-se en  figures com Hitler i en la geopolítica del moment, se centra en persones normals (agricultors, comerciants, soldats, guàrdies de la presó, fins i tot presoners dels camps) que mostren dilemes i que actuant de manera egoista i ambigua es van mostrar humans.

Es pot buscar informació sobre alguns dels personatges reals que hi apareixen i es pot debatre sobre la manera d’actuar d’algun dels personatges ficticis que van apareixen de manera seqüenciada i intentar esbrinar el perquè de la seva actuació.

ALTRES ASPECTES A DESTACAR
Aquest còmic va ser publicat per la Casa d’Anna Frank en col·laboració amb el Museu d’Història Jueva d’Amsterdam. Té una finalitat marcadament educativa, car forma part d’un programa destinat a mostrar a nens i nenes una part de la història recent: la de la persecució i l’assassinat de milions de jueus a mans dels nazis.

És tracta d’una obra seriosa i documentada. A comptat amb l’assessorament de 26 persones especialistes i amb la col·laboració d’alumnes i professors holandesos.

Des del punt de vista estilístic es caracteritza per l’ús de la línia clara, molt semblant a l’estil d’Hergé. La línia clara permet narrar la història amb objectivitat i precisió. El fons i l’ambientació està molt ben documentat.

Ressenya: Jordi Dolcet

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>