Benvinguts a bord! Un viatge pels oceans a la descoberta de la diversitat microbiana

La ciència en primera persona

15 de novembre de 2017

Lloc

Institut Domènech i Montaner – Reus

Alumnat

4t d’ESO

Montserrat Coll Lladó

La seva entrada al món de la ciència va començar amb la realització del treball de recerca a l’Institut Els Tres Turons d’Arenys de Mar, on va estudiar el fitoplàncton de la costa del Maresme. No sabia fins a quin punt la implicació en el treball de recerca li condicionaria el seu futur professional. Posteriorment, es vaig llicenciar en Biologia a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona (Biologia humana).
És doctora en Ciències del Mar per la Universitat Politècnica de Catalunya i l’Institut de Ciències del Mar (ICM CSIC) de Barcelona. La seva tesi doctoral és un estudi sobre l’expressió gènica en comunitats de microorganismes marins.
Durant el IV Any Polar Internacional va tenir l’oportunitat de participar en una campanya oceanogràfica a l’Oceà Àrtic a bord d’un vaixell trencaglaç i també va participar en una expedició a bord del veler Tara per tal d’estudiar la diversitat microbiana de l’ecosistema marí.
Actualment està treballant en un laboratori que tracta d’esbrinar com es desenvolupen les extremitats, utilitzant tècniques de microscopia òptica avançada, al Centre de Regulació Genòmica.

Paraula clau de l’àrea de recerca i la xerrada

Biologia, Ecologia i Medi Ambient

Breu resum de la xerrada

Conversa amb els estudiants de la importància que van tenir per a ella els anys d’institut i el treball de recerca, i com això va marcar la seva activitat investigadora posterior. També parla sobre la seva experiència personal com a científica.
Durant la xerrada s’emprendrà un viatge a l’Oceà Àrtic a bord d’un vaixell trencaglaç per tal d’explorar la diversitat marina invisible als nostres ulls.
Sota el gel hi viuen una gran quantitat de microorganismes que fan la fotosíntesi i que són la base d’aquest ecosistema tan peculiar. Ells vam anar fins allà per estudiar la vida que no podem veure a ull nu, des dels virus fins a les algues microscòpiques.
Explicació del perquè són importants les zones polars, quines són les particularitats del gel marí i de la vida que sustenta, com és una campanya científica a l’Àrtic i l’efecte de l’escalfament del planeta sobre aquest ecosistema únic.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>