La positivitat tòxica i la indústria de la felicitat

En els darrers anys, la positivitat tòxica ha emergit com un tema crític en el camp de la salut mental i el benestar personal. Sovint percebuda com una “filosofia” que promou un constant estat d’optimisme i felicitat, la positivitat tòxica pot tenir efectes perjudicials en la salut mental d’una persona.

“La pregunta que deberíamos hacernos, como individuos inscritos en una sociedad y en una cultura determinadas, es si este régimen emocional totalitario de lo positivo no esconde la imposibilidad de subvertir el statu quo que permite que ciertas injusticias, malestares y desigualdades se mantengan e incluso adquieran mayor hondura y protagonismo”. (El totalitarismo positivo, Carlos Javier González Serrano).

S’estima que la indústria creada al voltant de l’anomenat pensament positiu mou uns 10.000 milions d’euros l’any. Les xarxes socials es poblen de somriures, l’entusiasme envaeix les oficines i els conferenciants de TED es freguen les mans, alegres. Tot i que el vaixell s’enfonsa, toquem el violí i compartim l’escena a Instagram. A les llistes de llibres més venuts abunden manuals d’autoajuda, guies espirituals, consells per a la transformació personal i professional. Twitter s’omple de fotografies amb frases motivadores i sentències de savis orientals que vés a saber si han existit alguna vegada… A les empreses més innovadores es popularitza la figura del Director de la Felicitat que, al seu despatx, es beu un cafè en una tassa de Mr. Wonderful. (La mentira del pensamiento positivo: no eres feliz ni falta que hace Llegiu el text sencer en versió original en aquest enllaç).

A l’empar d’aquesta indústria de la felicitat milionària han proliferat, a tort i dret, gurús (P. Coelho, Osho, Barbara Fredrickson, Jason Comely, A. Jodorowski, Bucay, i un llarg etc.), que difonen aquests missatges i venen sense cap escrúpol, les “receptes màgiques” de la felicitat. El problema és que ni les autoritats, ni els Col·legis de Psicòlegs no hi posen ordre.

→ Terminologia de la posivitat tòxica:

Substantius com “emprenedoria, reinvenció, lideratge, emoció, passió“, i verbs o expressions “fluir, sortir de la zona de comfort, no és un fracàs, és una oportunitat“, etc. són paraules freqüents en el discurs dels gurús del negoci de la felicitat, el frau del segle XXI. (Llegiu sencer l’article: El negocio de la felicidad, el fraude del siglo XXI).

→ Autors, científics i professionals de la salut que fan divulgació sobre aquesta problemàtica:

A continuació trobareu un llistat de psicòlegs, filòsofs i investigadors que treballen divulgant i alertant dels perills del pensament positiu i de la “posivitat tòxica”, que tan nocives acaben resultant per al pensament crític:

Edgar Cabanas Doctor en Psicología. Professor i investigador en Felicidad Emocions, Salut Mental,Treball. Autor de Happycracia
Eparquio Delgado Psicòleg. Autor de Los libros de autoayuda, ¡Vaya timo!

Destripando la autoayuda: “Si dicen que funciona pero no hay pruebas, es probable que se trate de un fraude”

Carlos Javier González Serrano Filòsof i professor. Déjenme vivir en mi zona de confort
Remedios Zafra Escriptora, investigadora i assagista. El entusiasmo como trampa
Rafael Euba Psiquiatra. Usted no está diseñado para ser feliz, así que ni lo intente
Marino Pérez
Psicòleg. La psicologia positiva: magia simpàtica
Luis Miguel Real
Psicòleg. Gurús del crecimiento personal que confunden más que hablan

 


→ Alguns articles sobre el tema:

Los psicólogos alertan sobre la moda del Pensamiento Positivo: “Hay una pandemia de gente que se siente culpable por no ser feliz”

“Llevamos años siendo bombardeados con eslóganes simpáticos que leemos en tazas bonitas, agendas cuquis y libros de autoayuda. Es la moda de la Psicología del Pensamiento Positivo (PsP), un movimiento ideológico sobre el que numerosos psicólogos alertan por los riesgos que puede comportar en nuestra salud física y mental.

(…) las generaciones venideras, criadas en un mundo donde el Pensamiento Positivo es lo que se estila y “los niños se educan para un mundo feliz que no existe”.

De hecho, psicólogos y psiquiatras alertan que la PsP está creando una plaga de narcisismo, de niños que son criados como los reyes de sus casas; pero que fuera que de ella van a ver que no son los reyes del mundo. “Van a vivir en una frustración permanente, porque no se les ha educado para encajar que en la vida también ocurren cosas malas”, asevera Pardo”.

Llegiu tot l’article


La trampa de la positividad tóxica para nuestra salud mental: “Nos hacen creer que podemos con todo”

“¡Tú puedes con todo!”. “Si piensas en positivo, atraerás lo positivo”. “Querer es poder”. “Con actitud todo es posible”. “Hoy puede ser un gran día. Sonríe”. Estos son algunos de los mensajes que inundan las redes sociales, pero que pueden convertirse en una trampa y afectar al bienestar psicológico.

(…) ¿cómo podemos identificar este discurso de la felicidad tóxico y cuál es su impacto en la sociedad?


En contra de la “industria de la felicidad”

Buscas el libro de moda que promete mostrar el camino a la felicidad, acudes a la conferencia de un coach supervitaminado que garantiza bienestar a sus seguidores, participas en el curso de mindfulness que propone tu empresa para alcanzar la paz —y de paso ser más productivo— y te compras una taza de café con una carita sonriente junto al lema “good vibes only”.

Estás hasta arriba de “industria de la felicidad”, esa siniestra alianza vestida de corazoncitos y supuesto buen rollo que está empeñada en que busquemos la felicidad… a toda costa.

Llegeix tot l’article


El totalitarismo positivo

Los gurús de la autoayuda nos enseñan a aceptar tan solo la felicidad, dejando de lado cualquier tipo de molestia. No obstante, ¿no esconde este totalitario régimen emocional la imposibilidad de cambiar las injusticias creadas por el sistema?

El tiránico pensamiento positivo impone cómo debemos sentirnos y condena ciertas emociones. Sin la tristeza, el enfado o la indignación estaremos preparando un escenario perfecto para impedir una sana y necesaria disidencia frente a nuestros malestares.

Llegiu l’article sencer

 


→ HUMOR:

Il·lustració del dibuixant Molg H.


El Mundo Today

«Mr. Wonderful te hace pensar a saco»

Paulo Coelho se rinde y dedicará sus próximos libros a enseñar cómo fingir ser feliz

Cómo acabar de una vez por todas con esa plaga llamada autoayuda, Article en clau d’humor de Toni García Ramón en Jot Down


Paròdia “POSITIVO”: Guió: Pantomima Full i Lucía Taboada


MÉS BIBLIOGRAFIA:

 

El parany de l’educació positiva

L’interès generat per l’ “educació positiva” ha crescut de forma exponencial en les últimes dues dècades. Presentat com un nou moviment científic cridat a substituir enfocaments tradicionals o com a remei en matèria d’intervenció educativa, l’argument principal del moviment és que la felicitat i l’ensenyament d’habilitats positives són factors fonamentals per prevenir problemes de salut mental, millorar l’aprenentatge o promoure el rendiment escolar. (Llegeix més…)

 


Educar per a la felicitat?

Multitud de xerrades, tallers de pensament positiu i intel·ligència emocional, determinats llibres d’autoajuda i mindfulness, han divulgat que per ser feliç n’hi ha prou amb desitjar-ho, mirant al teu interior i, sense haver-te de relacionar amb ningú, canviant la nostra ment. Però per aprendre a desitjar-ho i sentir-ho cal pagar-ho als professionals que viuen del mercat de la felicitat, siguin anomenats científics, psicòlegs, coachers o escriptors d’autoajuda, i seràs feliç. Ser feliç és, així, una responsabilitat individual, de manera que la infelicitat també ho és.

Quina relació se sol establir entre felicitat i educació?

(Llegiu més…)