La ciència en primera persona a l’Institut Federica Montseny

Amb l’objectiu fonamental de despertar i potenciar l’interès dels més joves vers la ciència i la tecnologia, el Departament d’Ensenyament conjuntament amb la Fundació Institució Catalana de Suport a la Recerca (FICSR), promou en el marc de la Setmana de la Ciència, l’activitat “La ciència en primera persona” que consisteix en una xerrada-col·loqui a càrrec de persones dedicades a la investigació, amb l’objectiu de poder-nos-hi aproximar tant des del vessant científic com des de l’humà.

L’Institut Federica Montseny de Badia del Vallès ha acollit la conferència del matemàtic Joan Bagaria “L’infinit i les seves paradoxes”.

L’infinit és una font de paradoxes i sorpreses, i també l’objecte d’una teoria matemàtica fascinant: la teoria de conjunts. La teoria de conjunts és la teoria més potent que es coneix; de fet, totes les teories matemàtiques es poden reduir a aquesta. Així doncs és alhora la teoria matemàtica de l’infinit i el fonament de tota la matemàtica.

A la xerrada s’han presentat algunes de les paradoxes de l’infinit, i també com es poden resoldre. Igualment hem vist que hi ha infinits de diferents mides; infinits més grans que altres, i nombres infinits que els mesuren. També que, independentment de l’existència o no de l’infinit en l’univers físic, l’existència de l’infinit matemàtic és necessària fins i tot per demostrar teoremes ben senzills sobre els nombres naturals.

Finalment ha parlat de l’activitat de recerca dels investigadors matemàtics professionals.  

Exemple de paradoxa: L’hotel de Hilbert

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>