Elena Mateu Premi de Foment de la LSC a títol pòstum

El passat 29 de juny es va realitzar el lliurament de la 2a edició del Premi de Foment de la Llengua de Signes Catalana, en el marc d’un acte presidit per la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa i en el qual també van participar el president de la Federació de Persones Sordes de Catalunya (FESOCA), Antoni Martínez, i la subdirectora general de Política Lingüística, Marta Xirinachs.

Premis LSC

El Govern de Catalunya atorga el premi en reconeixement a persones, entitats i iniciatives que contribueixen al foment, la difusió i el prestigi de la llengua de signes catalana (LSC). Els guanyadors d’aquesta edició han estat Josep M. Segimon i Valentí, professor i activista de la llengua de signes catalana (LSC); el Casal de Sords de Barcelona, la sèrie web Peixos i, finalment, la fundadora de l’Associació de Sords de Sabadell, Elena Mateu, a títol pòstum.

Cal recordar que l’Elena Mateu també va ser la impulsora de l’escola de sords CRAS embrió de l’actual CREDA Jordi Perelló

La directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, va obrir l’acte recordant que l’Administració preveu el foment de la llengua de signes catalana  i que aquesta ha anat guanyant en reconeixement i protecció al llarg dels últims anys.

El president de la Federació de Persones Sordes de Catalunya, Antoni  Martínez, va destacar el valor del Vocabulari bàsic de la llengua de signes catalana de la Direcció General de Política Lingüística

El professor i activista Josep M Segimon, reconegut amb el premi a una persona signant en llengua de signes catalana, per la seva trajectòria en el foment de la llengua de signes catalana, va fer un repàs a la seva trajectòria i va posar èmfasi en les seves estades als Estats Units, França i Rússia, on va prendre consciència de la importància de la llengua de signes catalana

Antoni Mateu, germà d’Elena Mateu, reconeguda a títol pòstum, va recordar la feina de la seva germana per impulsar l’Associació de Sords de Sabadell.

El president del Casal de Sords de Barcelona, Francesc Javier Sánchez va agrair el premi tot recordant el centenari de l’entitat.

Finalment, el director de la sèrie web Peixos, Pablo Navarro, acompanyat dels actors Alícia Sort i Frank Vidiella, va recollir el premi a un projecte de foment de la LSC. En la seva intervenció, Navarro va destacar el fet que aquesta és la primera sèrie en llengua de signes catalana que està adaptada per a un públic oient.

El lliurament dels Premis es va tancar amb una nota musical a càrrec dels nens de l’esplai de l’Associació de Pares de Nens Sords de Catalunya (APANSCE), que van acompanyar una peça musical amb llengua de signes catalana.