Trobem libèl·lules i salamandres!

Avui, dilluns 19 de febrer de 2024, hem rebut al CdA Can Santoi els estudiants de la matèria de Biologia de 1r de Batxillerat dels instituts Francesc Ferrer i Guàrdia i Martí Dot de Sant Joan Despí i Sant Feliu de Llobregat, respectivament; han treballat conjuntament per avaluar l’actual estat ecològic de la riera de Vallvidrera.

Primer han contextualitzat l’àrea a estudiar calculant la superfície de la conca hidrogràfica i esbrinant de quins materials geològics està formada. Després s’han organitzat en equips de treball i han revisat el material necessari per dur a terme l’estudi de camp, tant dels paràmetres fisicoquímics (biòtop) com dels referents a la biodiversitat (biocenosi), per poder determinar la qualitat de l’aigua de la riera.

Un cop a la riera han recollit tot un seguit de dades organitzats per equips (coordenades UTM, temperatura de l’aire i de l’aigua, amplada, fondària, velocitat, transparència, olor, granulometria…) i han agafat mostres d’aigua per completar l’anàlisi al laboratori. També han valorat l’estat de conservació de la vegetació del bosc de ribera (mitjançant el QRISI). Finalment s’han dedicat a capturar macroinvertebrats aquàtics que posteriorment farien servir com a bioindicadors. Han aconseguit recol·lectar una gran diversitat d’organismes: efímeres, espiadimonis, cargols aquàtics, gambes, larves de mosca negra, planàries, libèl·lules, sabaters i fins i tot una salamandra!

Al laboratori han analitzat les mostres d’aigua per calcular paràmetres com la duresa, la concentració de nitrits, nitrats i fosfats, el pH, l’oxigen dissolt o la conductivitat (per conèixer la mineralització) amb l’ajuda dels kits de valoració del Projecte Rius.

Han estudiat els macroinvertebrats capturats amb l’ajut de lupes binoculars i fitxes identificatives per determinar el seu índex biòtic. Amb tota aquesta informació fisicoquímica i biològica han determinat una qualitat mediocre de l’aigua.

Per acabar s’han tornat a alliberar sans i estalvis tots els animals capturats al seu hàbitat, on seguiran el seu cicle de vida!

Felicitats per la feina realitzada!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>