Santa Anna al Sol

Dimecres 10 d’abril de 2024 els alumnes de 3r d’ESO del Col·legi Santa Anna de Lleida han viatjat fins el Parc Natural de la Serra de Collserola per realitzar dos projectes que ofereix el Camp d’Aprenentatge de Can Santoi: Guiats per satèl·lits i El nostre amic el Sol.

En primer lloc han començat coneixent com funciona el posicionador GPS i la brúixola per poder seguir correctament el recorregut circular de Can Madolell vinculat amb la salut. Després han preparat el material necessari (fitxes de reconeixement de roques i plantes, GPS d’última generació, brúixola, rellotge intel·ligent i cinta mètrica) i han fet un recorregut de prova per familiaritzar-se amb tots els instruments.

Seguidament, han fet 6 equips per seguir el recorregut circular de manera autònoma, únicament utilitzant la informació prèviament gravada al GPS. El recorregut està plantejat com una gimcana, en la qual han anat resolent diverses proves al llarg del camí amb l’ajuda del material proporcionat, incloent la presa de signes vitals com la pressió arterial, la temperatura corporal, l’oxigen en sang o la freqüència cardíaca i respiratòria. Amb les indicacions del GPS i comprovant el rumb amb els azimuts de la brúixola tots els grups han completat la ruta sense problemes!

Un cop han dinat per agafar forces, s’han reorganitzat en tres grups per experimentar amb l’energia del Sol. És evident que el Sol ens proporciona moltíssima energia que podem aprofitar però, de quina manera? Una pluja d’idees sobre els diferents tipus de raigs que ens arriben a la Terra o la influència de l’efecte hivernacle i del color negre sobre la temperatura ha deixat clar que són uns grans coneixedors de l’energia.

Un dels grups ha vist com les plaques fotovoltaiques poden convertir la llum del Sol en electricitat muntant un circuit tancat per fer anar un molinet. Quan han orientat les plaques al Sol, un petit motor ha fet girar ràpidament les aspes del molinet, mentre que en orientar-les cap a l’ombra o en tapar-les parcialment, la seva velocitat ha disminuït fins aturar-se.
El segon grup ha utilitzat una cuina solar parabòlica que permet coure aliments concentrant la calor provinent del Sol. Els cuiners solars han preparat una recepta de pomes al forn dins una olla negra que ha assolit gairebé els 80 graus centígrads!

Finalment, el darrer grup ha instal·lat uns col·lectors solars per tal de comprovar com les mànegues de color negre escalfaven l’aigua. També han experimentat diferents variants de col·lectors (sense vidre, amb un sol vidre i amb doble vidre) per reproduir l’efecte hivernacle i verificar les seves hipòtesis inicials sobre quina de les tres variants és més eficient.

Per concloure, els tres grups s’han explicat mútuament els tallers que han realitzat per tal de tenir una visió completa del projecte. L’enhorabona per la gran feina feta al llarg del dia!

1 comentari

  1. Carme

    Un dia excepcional! Hem après molt i hem gaudit molt de totes les activitats preparades pel CdA. Molt aconsellable. Repetirem segur!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>