El millor grup netejador de la riera

Dimecres 1 de març l’alumnat de Biologia de 2n de Batxillerat de l’Institut Martí Dot  de Sant Feliu de Llobregat ha vingut en transport públic fins al CdA de Can Santoi per fer un estudi limnològic de la Riera de Vallvidrera.

Primer han contextualitzat l’àrea a estudiar calculant la superfície de la conca hidrogràfica i esbrinant de quins materials geològics està formada. Després s’han organitzat en equips de treball i han revisat el material necessari per dur a terme l’estudi de camp, tant els paràmetres fisicoquímics (biòtop) com els referents a la biodiversitat (biocenosi), per poder determinar la qualitat de l’aigua de la riera. Ben abrigats s’han apropat a la zona d’estudi, el carrer de la Sibèria a La Rierada (Molins de Rei)

Un cop a la riera han recollit les dades per equips (coordenades, temperatures, fondària, velocitat, transparència, olor, granulometria…) i han agafat mostres d’aigua per completar l’anàlisi al laboratori. També han valorat l’estat de conservació de la vegetació del bosc de ribera seguint el protocol QRSI. I finalment s’han dedicat a capturar macroinvertebrats aquàtics que posteriorment han fet servir com a bioindicadors. Tot i ser una època poc favorable per ser ple hivern, han aconseguit atrapar una bona diversitat d’organismes com efímeres, gambetes d’aigua dolça, espiadimonis, cargols aquàtics, planàries, larves de mosca i fins i tot una petita salamandra. Els volem agrair la seva col·laboració en recollir gran quantitat de deixalles.

Al laboratori han  calculat paràmetres com la duresa, conductivitat, mineralització, concentració de nitrits i fosfats, pH i oxigen dissolt amb l’ajuda dels kits de valoració del Projecte Rius.

Han estudiat els macroinvertebrats capturats amb l’ajut de lupes binoculars i fitxes identificatives.  Amb tota aquesta informació fisicoquímica i biològica han pogut determinar la qualitat de l’aigua de la riera.

Per acabar s’han tornat a alliberar sans i estalvis tots els animals capturats al seu hàbitat, on seguiran el seu cicle de vida!

Felicitats pel gran treball que han completat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>