L’agulla i la noia adormida, de Neil Gaiman

Fa poc, en aquest mateix bloc ens fèiem ressò de l’adaptació al còmic d’una altra obra de Neil Gaiman El llibre del cementiri. Casualment la novel·la suposava la primera col·laboració entre Gaiman i Chris Riddell que en feu la portada.

Amb L’agulla i la noia adormida Gaiman dóna el tomb a les convencions del clàssic conte de prínceps i princeses, no només perquè altera els comportaments de certs personatges prototípics sinó també perquè impregna el relat d’un to tenebrós i inquietant.

També cal destacar una certa voluntat, per part de l’autor, de transgredir els cànons dels contes tradicionals en què s’inspira l’obra, Dos exemples: a) el petó suposadament salvador serà entre dues dones i b) la dolenta no és altra que la Bella Dorment que aspira a convertir-se en una dominadora del món.

Les il·lustracions en blanc i negres de Riddell, en la seva segona col·laboració amb Gaiman, són un bon contrapunt per a refermar el to tenebrós del conte que aquest ha escrit tot prenent com a base els contes infantils de La bella dorment i Blancaneus.

L’agulla i la noia adormida és una història plena de màgia negra i que redefineix los rols de gènere de las princeses.

Els ingredients que us han de portar a la lectura d’aquesta obra són: una jove reina condemnada a casar-se, tres nans aventurers que porten males notícies, i una singular plaga que fa que la gent s’adormi de forma indefinida. La reina diu que el casament pot esperar. I emprèn un viatge amb els tres nans per buscar un castell perdut en el nucli de la maledicció, on s’hauran d’enfrontar a una bruixa malèfica i despertar amb un petó una princesa adormida. Tots els ingredients, vaja, però sacsejats d’una forma magistral. I amb un desenllaç diferent, és clar.
Malgrat la seva estructura complexa, no lineal de la història, cal llegir aquesta nova obra de Neil Gaiman, el mestre del gènere fantàstic actual.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>