La composición

DADES TÈCNIQUES

Autor: Antonio Skármeta

Il·lustracions: Alfonso Ruano

Editorial: SM/Ekaré

Any: 2000

Pàgines: 34

Edat: a partir de cicle superior d’educació primària. ESO

ESTUDI DEL LLIBRE

Tema principal: la repressió durant la dictadura xilena d’Augusto Pinochet

Subtemes: la por, l’amistat, els drets humans, la política

Gènere: conte, àlbum il·lustrat

Resum/argument:

Pedro és un nen de nou anys a qui li agrada molt jugar a futbol i ho fa al carrer amb els seus amics. El que més desitja és una pilota reglamentària. Un dia està jugant amb els seus amics i s’adona que en marcar un gol ningú ho celebra. S’adona que algú s’emportava al pare d’en Daniel, un amic. Aquest li explica a Pedro, que el seu pare està en contra de la dictadura.

En tornar a casa i explicar-ho als seus pares, el sopar transcorre en silenci, per l’abatiment dels adults i la por. Pedro descobreix que els seus pares estan també en contra la dictadura i comença a entendre el perquè cada nit estan asseguts al voltant de l’aparell de ràdio escoltant una emissora que gairebé no s’entèn i de la qual, de tant en tant surten les paraules “dictadura militar”. Pedro es comença a qüestionar allò que passa al seu país, i li pregunta al seu pare: “Jo també estic en contra de la dictadura?”.

La seva preocupació encara es fa més gran quan un dia arriba a l’escola un militar que els convida a escriure una redacció (composición) i els promet que el guanyador tindrà un premi. El tema de la composició havia de ser “El que fa la meva família per les nits”. I el militar ho matissa encara més: “… el que fan vostès i els seus pares des que arriben de l’escola i del treball. Els amics que vénen. El que conversen. El que comenten quan veuen la televisió … “. El militar s’endú les redaccions i el temps passa: Daniel torna a jugar a futbol, un professor de l’escola desapareix, a la paret de l’escola apareix pintada la paraula Resistència… Fins que un dia el militar torna sense cap premi per al guanyador.

Pedro torna a casa i explica el fet. Enmig d’una gran tensió per part dels pares, el nen els llegeix el contingut de la redacció, que havia rebut la felicitació per part dels militars.

Ambientació:

– Espai: una ciutat de Xile durant la dictadura d’Augusto Pinochet

– Personatges: Pedro, els pares de Pedro, Daniel, el pare de Daniel, Juan i el militar

PROPOSTA D’ACTIVITATS

Aquesta guia de lectura per a “La composición”, de la qual és autora Emilia Conejo, va ser guardonada amb el premi per al professorat a la segona edició del concurs “Exprime y comprime. El Valor de un Cuento” (2010)

ALTRES ASPECTES A DESTACAR

A aquest llibre se li va atorgar el primer premi Llibreter al millor àlbum il·lustrat l’any 2000.

Si bé, en cap moment se’ns diu l’indret on està ambientada la història, la nacionalitat de l’autor (xilena) i els uniformes dels militars permeten deduir el lloc on es desenvolupa.

La composición és un llibre que ajuda trencar el mite dels temes que són tabú a la literatura infantil (cas de la història i de la realitat política). Amb sinceritat, respecte i molta sensibilitat demostra que als infants se’ls pot partar de qualsevol cosa, fins hi tot de la repressió i les desaparicions de persones durant les dictadures militars que al llarg de les dècades de 1970 i 1980 es van establir en alguns països de l’Amèrica Llatina. Les il·lustracions hiperrealistes d’Alfonso Ruano ajuden, en gran manera, mostrar amb gran sensibilitat aquesta realitat esfereidora.

Ressenya a càrrec de: JORDI DOLCET (CRP Baix Llobregat-6)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>