La Serpentina i l’antiga família

Títol: La Serpentina i l’antiga família
Autor: Miquel Pujadó
Il·lustrador: Saul Daru’
Editorial: Barcanova
Any: 2013
Pàgines: 168
ISBN: 978-84-489-3156-8
Nivell: Cicle superior d’educació primària.Cicle mitjà (lector fort)

ESTUDI DEL LLIBRE
Temes principals: humor, aventura, misteri

  • Subtemes: història

Gènere: Novel·la fantàstica

Resum/Argument
Els protagonistes d’aquesta història són una família de bruixots que, cada vegada que volen fugir dels embolics en què es veuen involucrats, han de fer una gran dormida que dura tres segles. En aquesta història la família es veu obligada a fer una gran dormida extra per culpa d’una malifeta de la Serpentina. S’havien despertat el 1715, però l’aparició com per art d’encanteri d’un ramat de vaques voladores mentre el mossèn sermonejava, fa que hagin de posar-se a dormir de nou.

Tres segles després, es despertaran en el món actual. La Serpentina avisada pels pares haurà de fer mans i mànigues per no fer cap encanteri a la mestra amb qui està enfadada. La història es complica quan el pare porta unes monedes d’or a un canvista avariciós i deriva cap a un relat de misteri.

Ambientació:

  • Espai: Catalunya
  • Temps: 1715, 2015

Personatges: La Serpentina, el pare i la mare, (l’Arnau Antic i la Sarbatana), l’oncle Cornucopi, la tieta Melisandra, en Benvingut –el germanet emprenyador de la Serpentina–, l’Aquil·les –un majordom molt eficient que no és per casualitat que es diu així–, i la mascota de la família: el Viscós.

COMENTARI
Amb aquesta novel·la, Miquel Pujadó, va quedar finalista de l’11è Premi Barcanova de literatura infantil i juvenil. L’autor, en la presentació del llibre va dir “m’he divertit moltíssim imaginant una colla d’éssers molt especials, que, mentre dormien durant tres segles, s’han «perdut» esdeveniments importants, canvis culturals i socials, progressos, avenços científics, tecnològics… He volgut que la història fos dinàmica i emocionant, però també l’he esquitxada amb abundants tocs d’humor, i he buscat que el lector s’identifiqués ben aviat amb els personatges i se’ls fes seus”.

Precisament, d’aquesta història fantàstica plena de personatges divertits i propers, ens agradaria destacar a banda de la seva trama que enganxa ràpid, una cosa que pot passar desapercebuda, però molt important per a entendre l’obra: l’esforç de síntesi històrica que fa l’autor al capítol que du per títol “Coses que passen mentre dorms”. Hi sintetitza els fets històrics des de 1715 fins l’actualitat, fets a escala nacional catalana com internacional. Els mestres que vulguin disposar d’un bon resum de la història dels darrers tres segles tenen en aquest capítol una mina.

Un bon llibre per a treballar el gust per llegir des de l’àrea de coneixement del medi.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>