La cala del Mort

DADES TÈCNIQUES

Autora: Lauren St John
Il·lustracions: David Dean i Allan Rabelo
Editorial: Bambú
Any de l’edició: 2012
Sèrie: Els misteris de Laura Marlin
Col·lecció: Joves lectors
Format: Rústica (cosida)
Idioma: Català
Pàgines: 275
Nivell: Cicle Superior. Primer Cicle d’ESO


ESTUDI DEL LLIBRE

Temes principals: misteri i aventura

  • Subtemes: valors, esclavitud, treball infantil, drets dels infants
Gènere: novel·la d’aventures i de misteri

Resum/Argument:
Amb una maleta plena de llibres, la Laura Marlin, procedent d’un centre d’acollida de menors, se’n va a viure amb el seu oncle a Cornualla, convençuda que per fi l’espera una vida plena d’aventures. Però allà on mira hi veu misteris, i aquests són reals, i molt més perillosos del que ella es podia imaginar… El seu oncle li oculta el passat, té prohibit anar a la “Cala del Mort”, la majordoma té un comportament estrany, uns personatges misteriosos i de malfiar comencen a vigilar la casa on viu, però, el que més estrany se li fa a la Laura són els entrebancs que el matrimoni Mukhtar posen en la seva amistat amb el Tariq, el fill d’aquests que els ajuda en la botiga i que també es dedica a elaborar uns tapissos que tenen molt d’èxit. El desenllaç és sorprenent i inquietant.

Ambientació:
  • Espai: St Ives a la costa de Cornualla (sud-oest de l’illa de la Gran Bretanya)
  • Temps: Actualitat
Personatges: Laura Marlin, Calvin Redfern (l’oncle), Tariq, la senyora Webb, la senyora i el senyor Mukhtar i la banda del Pòquer d’Asos

PROPOSTES D’ACTIVITATS
Aquest llibre per la seva temàtica podria ser un bon esquer per a treballar les característiques de la novel·la d’aventures i de misteri, entesa com a un gènere que emfatitza en el seu argument els viatges, el misteri i el risc i, en el qual, els fets poden ser o no basats en la vida real i l’acció esdevé un element bàsic per al desenvolupament de la trama.

Altres aspectes a tenir en compte:

  • Els personatges amb uns trets específics molt marcats. El protagonista, habitualment individual, que emprèn accions arriscades, ja sigui en escenaris propers o en escenaris allunyats, on hi proliferen episodis inesperats i perillosos que permeten exercitar la capacitat de l’heroi de sobreviure a aquestes situacions. L’antagonista (el “dolent”) que és el que crea les tensions que provoquen l’actuació del protagonista.
  • Els escenaris de l’acció que poden ser allunyats en el temps o de l’entorn més proper, els característics de la vida quotidiana. És aquests escenaris on es desenvolupa una acció en què els fets que hi predominen poden o no estar relacionats amb la realitat social del món en que viuen els infants (és el cas de l’argument de La cala del Mort).
Aquesta novel·la permet treballar perfectament els arquetips dels personatges (protagonista i antagonista, però també l’acompanyant) i els escenaris. A partir de l’anàlisi d’aquests es podrien presentar altres obres d’aventures i de misteri i es podria fer una relació de personatges i les seves característiques, així com dels escenaris on es mouen.

ALTRES ASPECTES A DESTACAR
Aquest llibre va ser distingit amb el Premi Blue Peter de la BBC el 2011 i seleccionat per al Premi Atrapallibres 2012-2013 del CLIJCat, en la categoria de 10 anys.

Podeu llegir el primer capítol clicant aquí.

Ressenya: Jordi Dolcet (CRP Baix Llobregat-6)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>