ELS MURRIS. Materials per a la lectoescriptura

ELS MURRIS és el nom d’un conjunt de materials per a l’aprenentatge de la lectoescriptura, elaborat per la Montse Homs i la Marta Ylla-Català i publicat per l’editorial l’Àlber.

Està format per dotze contes per als alumnes, tres blocs de materials per als mestres i un volum de làmines de sons.

Els Murris està disponible en servei de préstec a la biblioteca del Centre de Recursos Pedagògics Baix Llobregat-6.

Els tres blocs contenen, en conjunt:

 • suggeriments didàctics;
 • dotze contes;
 • un bloc de làmines a tot color per als diversos sons de la llengua;
 • més de dues mil propostes d’activitats de comprensió lectora i d’escriptura;
 • més de 700 fulls de treball fotocopiables seqüenciats per ordre de dificultat.

Els dotze contes tenen com a protagonistes tres nens, dues nenes i un gos, que acompanyen els lectors a visitar uns mons plens de màgia i fantasia (buscant un gos perdut en un desert, alliberant uns dofins retinguts per una xarxa, etc.)

Però els contes, a més de presentar uns personatges entranyables i uns arguments captivadors, transporten també un conjunt riquíssim de valors instructius i educatius:

 • presenten d’una forma esglaonada i sistemàtica els fonemes i les grafies de la llengua;
 • fan una crida a la solidaritat humana, al multiculturalisme, a l’ecologia, a la comprensió universal;
 • estimulen les ganes d’adquirir coneixements molt diversos: el fons marí, els nous aliments portats per la globalització, els costums i llegendes d’arreu…

Els contes per blocs

BLOC 1

Conte 1 – QUINES FESTES!.  Conte que serveix de presentació dels Murris, els protagonistes de la col·lecció, en el marc de la Festa Major del seu barri.

El contingut de lectoescriptura són els sons vocàlics i les grafies corresponents.

Conte 2 – LA CLASSE DE LES GRALLES .  Els Murris són a la classe, a l’aula de la ciència. La imaginació els fa viatjar per tota l’escola a dins de bombolles de sabó.

Els continguts de lectoescriptura són la P, la T, les esses, les erres, la M i la L.

Conte 3 – BERENADA AL PARC.  Els Murris i tots els companys de classe fan un berenar al parc amb els seus pares. Mengen, juguen i s’ho passen bé. En aquest conte hi ha els punts de partida per a tots els contes que vindran després.

Les grafies que s’hi introdueixen són la D i la N.

 Podeu visualitzar:

 1. L’Índex i Introducció del Bloc I
 2. Pàgines de mostra del Bloc I
 3. Revisió del Bloc I

BLOC 2

Conte 4 – L’ESTERNUT D’EN RAL.  En Salim s’imagina que els Murris han anat al Marroc. En Ral, el gos, fa una entremaliadura i es perd enmig del desert.

Les grafies que s’hi introdueixen són: B-V, C, G, F i X.

Conte 5 – ATRAPATS A LA XARXA.  Un dofí de joguina desperta la fantasia d’en Martí, que es posa a imaginar una aventura en què els Murris alliberen uns dofins atrapats per una xarxa vella.

La grafia que s’hi introdueix és la LL.

Conte 6 – UN DRAC AL CAMPIONAT.  Un partit de tennis de taula porta la Li a imaginar l’assistència dels Murris a un campionat que es fa a la Xina. Una circumstància sospitosa fa que hagin de demanar ajuda a un drac xinès.

S’hi introdueix la vibrant simple R i els grups consonàntics amb R.

Conte 7 – AVENTURA A LA SABANA.  En Denis mira com la Li juga amb animals de joguina i pensa en una aventura amb els Murris a la Sabana, lloc on viu la seva àvia.

Els Murris construiran una cabana, aniran al mercat, veuran nyus, xacals, hienes, corbs, elefants, cocodrils, hipopòtams, zebres, girafes… però l’animal que els sorprendrà, els vigilarà i els seguirà serà el lleó.

Les grafies que s’hi introdueixen són la K, la J i la NY.

 Podeu visualitzar:

 1. L’Índex i Introducció del Bloc II

BLOC 3

Conte 8 – VIATGE A L’ANTÀRTIDA.  Mentre els Murris baixen per un tobogan de gel l’Anna se’ls imagina a tots ells en una expedició a l’Antàrtida. No hi faltaran ni els investigadors, ni els pingüins ni tampoc una tempesta de vent i fred que els farà desorientar.

Les grafies que s’hi introdueixen són la H i la Z.

Conte 9 – PERDUTS A LA SELVA. Un mosquit ha picat a en Ral i en Martí el cura tot pensant en els insectes que hi deu haver a la selva.

Els Murris sobrevolen el riu Amazones quan el motor de l’avioneta on van fa un soroll molt fort i han de saltar amb paracaigudes. Cadascun d’ells anirà a parar a un lloc diferent… algú els rescatarà?

Les grafies que s’hi introdueixen són la Q-QU, la L·L, la GU i la IX.

Conte 10 – SOM ASTRONAUTES.  En aquesta ocasió és un joc de planetes que hi ha al parc el que els duu a somiar en un viatge a l’espai, per tot el Sistema Solar.

Viuran experiències d’astronauta: suraran a tothora, veuran la Terra de lluny i altres planetes d’aprop, arreglaran un robot a Mart…

Però també patiran experiències d’astronauta: quedaran desconnectats de la Terra, sortiran disparats de la nau seguint el camí de l’anella de Saturn…

La grafia que s’hi introdueix és la Ç.

Conte 11 – EL SOMNI DELS DINOSAURES.  Els Murris van d’excursió pel bosc. A la Li li agradaria trobar una petjada de dinosaure, està acabant un àlbum de cromos de dinosaures i aquestes bèsties la fascinen.

La monitora que els acompanya els explica tot el que veuen i els condueix cap a la cova del Raig quan es posa a ploure a bots i a barrals. Dins la cova hi trobaran ratpenats, pintures rupestres, estalactites, estalagmites i un fòssil de dinosaure!

Mentre la monitora els explica mil coses sobre els dinosaures en Ral té un malson, com s’acabarà?

La grafia que s’hi introdueix és la IG.

Conte 12 – LA CÀMERA DE LA KÀTIA.  Els Murris i la Kàtia, una bona amiga de l’Anna, es fan fotografies a Barcelona: a la muralla romana, al Barri Gòtic, a la Pedrera, a la casa Batlló, a la Sagrada Família i a la torre Agbar.

La càmera és màgica i a través de les fotografies els Murris són transportats a l’època en què es van fer els diversos edificis, que bé que s’ho passen!

Amb aquest conte la lectoescriptura es considera consolidada i el que interessarà treballar més a fons és la comprensió lectora.

Podeu visualitzar:

 1. L’Índex i Introducció del Bloc III

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>