Marxar de casa: tres àlbums il·lustrats

Al llarg de la història, són moltes les persones que han hagut de marxar de casa seva per una o altra causa. El tractament que aquest tema ha tingut en la narrativa infantil i juvenil ha estat molt variat. A continuació us presentem tres àlbums il·lustrats adreçats al públic infantil que mostren diferents aspectes dels processos migratoris.

Títol: Ziba vino en un barco
Text: Liz Lofthouse
Il·lustracions: Robert Ingpen
Editorial: Lóguez
Any d’edició: 2008
Idioma: castellà
Pàgines: 40
ISBN: 978-84-96646-20-9

Informacions:
Explica les emocions de Ziba una nena que viatja en un vell i atrotinat vaixell ple d’altres refugiats. Ziba i la seva mare han hagut de fugir del seu país a causa de la guerra, convertint-se així en refugiades. Sobre la coberta de la vella embarcació pesquera que lluita contra la tempesta enmig de l’oceà hi conviuen amb desenes de persones.

Amb unes imatges força impactants la història del viatge es combina (a la manera d’un muntatge en paral·lel) amb els records de la seva vida a l’aldea on vivia amb la seva família fins que la guerra les va fer fugir a ella i a la seva mare. Ziba recorda la calor de la llar, els dies de jocs al costat d’altres nens al peu de les muntanyes, l’olor del menjar a casa, i la convivència amb la seva mare i les seves ties. També recorda al seu pare, quan l’abraçava i li recitava poemes. Però ara estan soles.

Malgrat que les imatges traspuen una certa tristesa, el llibre acaba amb un missatge optimista, quan la Ziba somnia amb els nombrosos rostres somrients dels nens del país d’acollida que li donen la benvinguda.

La temàtica central d’aquest àlbum són les causes que provoquen que algunes persones hagin de marxar del seu país i es converteixin en refugiats.

Títol: El dia que la Saïda va arribar
Text: Susana Gómez Redondo
Il·lustracions: Sonja Wimmer
Editorial: Takatuka
Any d’edició: 2012
Idioma: català
Pàgines: 36
ISBN: 978-84-92696-86-4


Informacions:
La Saïda acaba d’arribar des d’un altre país, el Marroc i no aconsegueix comunicar-se amb els seus companys, sortosament es troba amb una altra nena que en el seu afany per trobar les paraules perdudes de la nouvinguda, s’adona que ajudant la Saïda ella també hi guanya molt.

En aquest àlbum es tracta un dels grans reptes que es donen quan hom arriba a un nou país: l‘acollida.

Títol: La jardinera
Text: Sarah Stewart 
Il·lustracions: David Small
Editorial: Ekaré
Any d’edició: 2012
Idioma: castellà
Pàgines: 40
ISBN: 978-84-939912-9-6


Informacions: 
A l’any 1935, les dificultats per a poder sobreviure als efectes de la Gran Depressió eren moltes. La família de la Lydia Gràcia Finch té problemes econòmics. La petita ha de marxar a la ciutat per treballar al forn del seu oncle Jim, un home molt adust, enduent-se una maleta plena de llavors. La història s’explica amb cartes escrites per la Lydia, primer les que envia al seu oncle anunciant la seva arribada, després les que remet a la seva família explicant-li com li van les coses.

La Gran Depressió fou un període de greu crisi econòmica als Estats Units (1929-1939). Va afectar a tota la població, tant al camp com a la ciutat. Un de cada quatre treballadors es va quedar sense feina i moltes famílies van perdre cases i terres. Molts nens van sofrir fam i fred. Tenien poca roba, anaven descalços i van deixar d’anar a l’escola. Alguns amb més sort que els altres van ser enviats a cases de parents que es trobaven en una millor situació econòmica. Aquest és el cas de la Lydia, la protagonista.

Aquest àlbum il·lustrat, els textos del qual són en forma epistolar explica el fenomen de les migracions internes, les que van del camp a la ciutat, i que tenen el seu origen en les condicions de vida que es donen al camp com a conseqüència de greus crisis.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>