«PROESES». PERE FERRÉS-COSTA (1888-1915). Espai multimèdia. La Gran Guerra a la literatura universal

Al llarg del mes de maig, a l’Expoforn de Sant Vicenç dels Horts es farà l’exposició Proeses. Pere Ferrés-Costa (1888-1915) on es podran conèixer les vicissituds de la curta vida d’aquest personatge vicentí. En primer lloc, la seva col•laboració des de ben jove com a mestre auxiliar a l’Hospitalet de Llobregat i en segon lloc, la seva incursió en la literatura i els incessants viatges que dugué a terme. També s’hi explica la seva tràgica mort al camp de batalla, durant la Gran Guerra i s’hi pot constatar el grau de reconeixement local, nacional i internacional que va tenir per aquest fet.

En el marc de l’exposició es posa a l’abast dels visitants un espai d’interpretació de la Gran Guerra, amb diversos recursos multimèdia (llibres, films, apps, webs…) per ampliar-ne la informació.

En aquesta entrada es relacionen algunes novel·les ambientades a l’època de la Gran Guerra.

BEZSONOFF MONTALAT, Joan Daniel. LA GUERRA DELS CORNUTS. Barcelona: Empúries, 2004 ISBN 9788497870252
El tinent Alexandre Pagès, un rossellonès a les ordres de l’exèrcit francès, cau ferit durant la Primera Guerra Mundial. Els serveis secrets aprofiten la seva baixa per destinar-lo al Consolat francès de Barcelona amb una missió secreta: reclutar joves patriotes catalans perquè s’allistin a l’exèrcit aliat amb la promesa que, un cop acabada la guerra – o fins i tot gràcies a la guerra -, Catalunya podria ser un país independent. La guerra dels cornuts ens revela ua cara poc coneguda de la nostra història. La implicació dels catalans en la Primera Guerra Mundial no va consistir només en la complicitat dels industrials.

CHEVALLIER, Gabriel. LA POR. Barcelona: Quaderns Crema, 2009 ISBN 9788477274643
Excel·lent novel·la, en part autobiogràfica, sobre les vivències d’un soldat francès a la Gran Guerra, la Primera Guerra Mundial: al front, la convalescència a l’hospital, l’absurditat de tot plegat, la por, la gana.
Un relat molt ben escrit sobre la guerra, sobre totes les guerres, cru, realista i sense concessions, lluny de la idea mística i patriotera que moltes pel·lícules i llibres ens volen fer empassar.
Amb aquest llibre, que Chevallier va publicar l’any 1930, l’autor va ser acusat de promoure un esperit antipatriòtic. Fins fa ben poc, ‘La por’ havia estat ignorat.

ECHENOZ, Jean. 14. Barcelona: Raig Verd, 2013 (Llampec) ISBN 9788415539605
El llibre conta el canvi transcendental a les vides de cinc joves, de 20 a 30 anys, amb l’arribada de la guerra. Un dels protagonistes passeja de forma plàcida en bicicleta pel camp francès, l’estiu, dies abans que els canons ho silenciïn tot. Un cop de vent anunciarà la tragèdia que el lector coneix perfectament però que Anthime no sap, un nom que Echenoz recupera de la inscripció que observà en una tomba al cementiri de Picardia. La població s’il·lusiona amb la guerra, amb les mobilitzacions, amb la possibilitat de servir al país, de viure l’experiència forta de la guerra com una aventura curta i tornar fet un heroi o, si més no, amb la vivència enriquidora de la guerra. Tots sabem, excepte els protagonistes, que el final tràgic no serà una circumstància interessant. Echenoz s’encarrega de recordar-nos que la realitat serà diferent. La ingenuïtat dels inexperts soldats, acaramullats en tren camí de la guerra, aviat desapareixerà. La gran història transcorre a ’14’ a partir d’històries petites com els problemes de l’uniforme militar o la metàfora del ferotge futur de la realitat dels animals, grans i petits, en una guerra. El soroll de les bombes construeix una imatge de silenci ensordidor als 15 capítols del llibre.

FAULKS, Sebastian. LA CANCIÓN DEL CIELO. Barcelona: Seix Barral, 2009 ISBN 9788432228575
En 1910 , quan el jove anglès Stephen Wraysford viatja a França per estudiar l’empresa tèxtil de René Azaire . Coneix a Isabelle amb la qual viu un inoblidable romanç. Però la seva felicitat serà breu , ja que Isabelle el deixa i ell retorna al seu país. Sis anys més tard tornarà a França per combatre a la Gran Guerra. L’autor es mostra com un consumat narrador. la detallada descripció de la batalla del Somme, rica en detalls històrics i immensa, tant per l’èpica de la narrativa com per les crues descripcions del camp de combat, li ha valgut la seva comparació amb escriptors de la talla d’Ernest Hemingway . L’obra és una brillant reflexió sobre l’ànima humana i l’esperit del segle XX.

HASEK, Jaroslav. LES AVENTURES DEL BON SOLDAT SVEJK. Barcelona: Proa, 1995 (A tot vent) ISBN 9788482560120
Hereu de Cervantes, Rabelais, Fielding o Sterne, en la segona dècada del segle XX l’escriptor txec Jaroslav Hašek va donar vida a l’entranyable i humil soldat Švejk, enrolat a les files de l’exèrcit austrohongarès durant la Primera Guerra Mundial. Les divertidíssimes i sorprenents aventures d’aquest simpàtic murri modern, estúpid i savi alhora, menyspreat pels estaments militars –«la comissió em va declarar oficialment idiota. Sóc un idiota oficial.», arriba a declarar el mateix Švejk–, constitueixen un manifest antibel·licista de primer ordre, una proclama satírica i irreverent contra la futilitat i el sense sentit de la guerra narrada des de l’òptica d’un idiota genial.

LEMAITRE, Pierre. ENS VEUREM ALLÀ DALT. Alzira: Bromera, 2014 (L’Eclèctica) ISBN 9788490262610
Ens veurem allà dalt, fa un retrat cru i emotiu de la Primera Guerra Mundial, una mirada a la postguerra i les conseqüències que van patir els qui van participar, malgrat i el paper que els hi va tocar jugar un cop va arribar la pau.
Precisament els protagonistes de la novel·la, Albert Maillard i Édouard Péricourt són dos joves antiherois que s’han salvat de la mort, però que han quedat marcats per sempre per la guerra.
Ens veurem allà dalt, també tracta el negoci de la guerra i la picaresca d’alguns per poder sobreviure.
Els dos soldats un cop finalitzada la guerra aprofiten part del fervor patriòtic per enriquir-se per mitjà d’estafes i demanar als ajuntaments erigir estàtues i monuments dedicats als soldats morts durant la guerra.
Aquesta no és l’única estafa que apareix a la novel·la perquè el tinent Aulnay Pradelle també compta amb el seu propi pla per enriquir-se basant-se en un cas real que va provocar un gran escàndol a França. La recuperació de cadàvers dels soldats que morir en la Primera Guerra Mundial per ser enterrats al costat dels seus familiars va suposar una estafa un cop es va saber que molts dels taüts on teòricament allotjaven cossos de soldats, en realitat estaven plens de sorra.

ROTH, Joseph. LA MARXA DE RADETZKY. Barcelona: Proa, 1985 (A tot vent) ISBN 9788484373339
Durant la batalla de Solferino, el subtinent Joseph Trotta salva la vida de l’emperador, gesta per la qual és ascendit a capità i rep el títol de baró. Però l’heroi de Solferino és un home senzill i esquiu, i no suporta la deformació de la veritat. En llegir en un llibre de text del seu fill com s’exagera retòricament la seva “heroïcitat”, sent la necessitat de renunciar als galons i decideix prohibir al seu fill la carrera militar. Aquest, gràcies al favor del sobirà, viurà com a subgovernador de l’Imperi. Finalment, el nét, en qui els instints familiars de sinceritat i de llibertat són alterats per un avorriment singular de la vida, intentarà retrobar la grandesa del seu avi en la Primera Guerra Mundial.A través d’aquestes tres generacions, La Marxa de Radetzky evoca el declivi i la caiguda de la vella Àustria absolutista.

MÉS INFORMACIÓ 

La Biblioteca Les Voltes de Sant Vicenç dels Horts disposa d’un fons de novel·les sobre la I Guerra Mundial que, durant els dies de l’exposició, restaran exposats en un espai específic de la biblioteca:

Descarregueu el tríptic amb la guia de lectures de l’exposició

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>