RIUS I RIERES

 La xarxa de rius penedesenca
La xarxa de rius i rieres de les comarques del Penedès és formada per dues conques: la del Foix i la del Llobregat, amb el riu Anoia, afluent seu.

Observant el mapa  dels rius catalans es pot veure que els rius que passen pel Penedès són curts i, en conseqüència, amb poc cabal.

mapa-rius-cat

                                                                                        Mapa dels rius de Catalunya

La conca del riu Foix
Recull les aigües de la part sud-oest de la serralada prelitoral i de bona part de la depressió, des del municipi de la Granada cap al sud. El conjunt de la conca té una extensió de 312 km2
El riu Foix és el riu penedesenc per excel·lència ja que tot el seu recorregut passa per les comarques penedesenques. És un riu petit en comparació amb els altres rius catalans.Neix a la serralada prelitoral, sota el cim del Castellar, a la serra d’Ancosa o la Llacuna. Arriba prop de Sant Martí Sarroca, on recull les aigües de la riera de Pontons. Travessa tota la depressió del Penedès, passant per prop de Vilafranca i dels Monjos. Allà rep les aigües de la riera de Vilobí, i al terme de Castellet i la Gornal rep les aigües de la riera de Marmellar. Aquesta riera procedeix del Montmell, al Baix Penedès.

         Foix004a Foix010 foix vilafranca
Una de les fonts del naixement sota el cim del Castellar Cascada en el seu curs alt, després de pluges abundants  El Foix prop de Vilafranca, en el seu curs mitjà
A Castellet s’hi va construir fa uns 90 anys un embassament o pantà, que actualment normalment és ple d’aigua ja que hi van a parar les aigües de la depuradora de Vilafranca. La seva fondària és d’uns 25 metres però uns 12 metres els ocupen sediments de fang -llot-. Degut als nombrosos sediments de fòsfor, es formen grans quantitats d’algues que provoquen pudors i una aigua molt poc transparent.És un espai natural protegit, i s’estan fent programes de restauració ambiental per millorar-lo. Foix031 Foix033a
El pantà de Foix, amb el poble de Castellet al fons Presa del pantà, enmig de la serralada litoral
I finalment, ja a la comarca del Garraf, el riu travessa la serralada litoral i desemboca a Cubelles, a la plana litoral. Foix041a Foix042a
Abans de desembocar al mar, a Cubelles, el riu s’eixampla Aiguabarreig de l’aigua del Foix barrejant-se amb l’aigua del mar

El riu Foix és un riu curt: té una longitud d’uns 48 quilòmetres, des de les fonts del naixement a la serra d’Ancosa fins a la desembocadura al mar, a Cubelles.
No acostuma a portar gaire aigua, té un cabal poc abundant i irregular ja que el Penedès no és pas una comarca molt plujosa sinó més aviat seca. A l’estiu és quan porta menys quantitat d’aigua.
Desgraciadament, durant força anys va ser un riu molt contaminat. Actualment ha millorat molt gràcies principalment a la instal·lació de depuradores com la de Vilafranca.
A les vores del riu hi ha molta vegetació, que aprofita la humitat de l’aigua. A la part alta del riu, a la serralada prelitoral, hi ha molts boscos d’alzines i pins així com molts arbustos i pollancres.
A l’entorn del riu hi viuen una gran varietat d’animals: mamífers com l’esquirol i el conill; rèptils com llangardaixos, tortugues, sargantanes i serps; aus com rapinyaires i ocells; amfibis com granotes i salamandres; peixos com l’anguila i la carpa així com una gran varietat d’invertebrats.
Al llarg de la història la seva aigua s’ha aprofitat per regar els horts, per fer moure els molins de farina o d’ oli i per a fàbriques.

EL RIU FOIX icona power
La conca del  riu Llobregat
 Recull les aigües de la part nord de la serralada prelitoral (Mediona…) i la part nord de la depressió, de la Granada cap a Sant Sadurní.
El riu principal és l’Anoia, que provinent de la conca d’Òdena transcorre uns quilòmetres pel nord-est de l’Alt Penedès, passa prop de Sant Sadurní d’Anoia i de Gelida i recull les aigües del riu Bitlles (o riera de Mediona) i de la riera de Lavernó i desemboca a Martorell en el riu Llobregat. És el riu penedesenc més important pel que fa al cabal d’aigua.El Riudebitlles té el seu naixement en diversos rierols als congostos de Rofes i de Mediona fins formar la riera de Mediona. Passat Sant Quintí de Mediona, se l’anomena riu de Bitlles i segueix per Sant Pere de Riudebitlles i Torrelavit. Desemboca al riu Anoia prop de Sant Sadurní.

 deus  riera mediona deus  deus2
Les fonts de Les Deus, a Sant Quintí de Mediona La riera de Mediona, prop de Les Deus El pèlag de Les Deus

La riera de Lavernó és un altre afluent per la dreta de l’Anoia, format principalment per la unió al municipi de Subirats de la riera de Sant Sebastià dels Gorgs, que davalla del massís de Garraf, i de la riera de Can Cartró, que davalla de la serra de Font-rubí.

Aigües directes al mar
La riera de Vilafranca, o riera de Canyelles, rep les aigües de les rieretes i els torrents de la part central de la comarca. Travessa la serralada pel municipi d’Olèrdola i passant per Canyelles segueix fins al mar. Generalment, aquestes rieres, com les altres que hi ha a la comarca, només porten aigua quan plou.

 riera fang  
El llit de les rieres  es manté sec la major part de l’any La riera de Vilafranca travessant la serralada litoral

Al Baix Penedès la major part del territori pertany a la conca de la riera de la Bisbal, que travessa la comarca de nord a sud. Diferents afluents, com la riera de Sant Miquel o la de l’Albornar recullen l’aigua de la pluja.
A l’Alt Penedès també hi ha diversos aqüífers subterranis i fonts com les de les Dous, prop de Torrelles i les Deus, a Sant Quintí de Mediona.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>