RELLEU

 

El relleu de les comarques penedesenques està format per quatre unitats ben diferenciades:
Cap a l’interior la serralada prelitoral que cap al Nord-Est continua amb el Massís de Montserrat, Sant Llorenç del Munt i el Montseny; i cap al Sud-Oest amb les serres del Montsant i Prades.
Al mig la depressió prelitoral que acaba al mar al Vendrell i que continua cap al Nord-Est per les comarques del Vallès i de la Selva.
Prop del mar la serralada litoral que s’enfonsa al mar a Calafell i segueix cap al Nord-Est amb les serres de Collcerola, El Corredor, Montnegre, i les Gavarres.
Arran de mar la plana litoral o de la costa, estreta plana prop del mar, que cap al nord-est té continuïtat amb la plana del Barcelonès i el Maresme.
24466587283_9063a32c0e_o

mapa-relleu-cat
Mapa de les unitats de relleu de Catalunya

esquema-relleu-penedes
Dibuix del relleu del Penedès
LA SERRALADA PRELITORAL
Aquesta serralada està formada per diferents serres de muntanyes, a l’Alt i Baix Penedès i a l’Anoia, d’una altitud entre 700 i 800 metres sobre el nivell del mar i d’una amplada de 8 a 10 quilòmetres.
De sud-oest a Nord-est està formada per les serres de:

Serra Cim més alt Altitud
Montmell Montmell 861   metres
Ancosa o de la Llacuna Castellar 944 metres
Mediona Crivalleres 744 metres
Font-rubí Font-rubí 794 metres

Les muntanyes estan formades de roques majoritàriament calcàries. La calcària és una roca sedimentària de color blanc grisós que en contacte amb l’aigua de la pluja i dels rius s’erosiona arrodonint-se i formant forats. Està composta majoritàriament (més del 50%) per carbonat de calci. També pot contenir petites quantitats d’altres minerals com argila o quars, que modifiquen el color i el grau de cohesió de la roca.
Són muntanyes de formes suaus i arrodonides. Les parts més altes són rocoses i cobertes de boscos de pins i alzines.
Les parts més baixes amb poca pendent estan ocupades per camps de cultiu, principalment vinyes.
Els rius Foix i Riudebitlles neixen en aquesta serralada.
Sant Quintí de Mediona (326 metres d’altitud sobre el nivell del mar), Guardiola de Font-rubí (319 metres), Torrelles de Foix (367 metres), en són els pobles principals.

 ser pre7  ser prel1 ser pre6
Roca calcària  La serralada Prelitoral al fons  Camps de conreu enmig la serralada a Font-rubí
 LA DEPRESSIÓ DEL PENEDÈS
La depressió del Penedès és una gran extensió de terres bastant planes situada entre les dues serralades penedesenques formant com un gran passadís que ve de les comarques del Vallès i de la Selva i s’obre al mar a la comarca del Baix Penedès.Bona part de la comarca de l’Alt Penedès (el 76%) és situada per dessota dels 400 metres d’altitud, i correspon als terrenys de la depressió, una tercera part dels quals no arriben als 200 metres d’altitud respecte al mar.
La depressió està formada principalment per argila, roca sedimentària i marronosa, que sovint es troba barrejada amb altres minerals.
Al llarg del temps, els torrents i les rieres han anat desfent i erosionant les terres més toves de la depressió i han anat formant desnivells i turons. Per això la depressió és una plana amb ondulacions i barrancs. Exemple d’això és el turó de Sant Pau, entre Vilafranca i Pacs, format de roca calcària més dura i resistent que l’argila de la plana.
L’altitud de llocs de la depressió:

Vilafranca 223 metres
Turó de Sant Pau 301 metres
Sant Sadurní 162 metres
La Granada 272 metres

Les terres de la depressió són molt bones pels conreus. Unes tres quartes parts ( ¾) dels camps de conreu estan dedicats al cultiu de la vinya.
El fet que la depressió sigui una plana extensa i fèrtil i un lloc de pas entre Barcelona i Tarragona fa que sigui un territori amb força pobles i viles.
També és travessada per moltes vies de comunicació: carreteres, autopistes, tren de rodalies, Tren de Gran Velocitat (TGV), conduccions subterrànies de gas…
Sant Sadurní d’Anoia, Vilafranca i el Vendrell en són les viles principals.

 7091608901_48d70f3d48_o  23294855212_7b5a8f17d0_o  14257048384_f2662d65fc_o
 Camps de la depressió amb les muntanyes de Subirats al fons La depressió del Penedès amb el Massís de Montserrat al fons  Sant Cugat de Sesgarrigues situat al mig de la depressió penedesenca
 LA SERRALADA LITORAL
 És la serralada situada a prop del mar, paral.lela a la costa. Està formada per muntanyes més baixes i arrodonides, cobertes de boscos de pi blanc i d’arbustos i matolls, com el margalló.La serralada litoral està formada per:

Serra  Cim més alt  Altitud
Massís de l’Ordal La Mola 652 metres
Massís del Garraf La Morella 548 metres
Puig de l’Àliga 468 metres
Olèrdola 358 metres
Papiol 388 metres

El massís del Garraf és una zona molt calcària on hi ha moltes coves, avencs i rius subterranis formats durant milers d’anys per l’aigua de la pluja al filtrar-se per la roca calcària.
La roca calcària és un component important del ciment gris usat en la construcció d’edificis i obres. Això explica l’existència de diferents pedreres i fàbriques de ciment en aquesta serralada.
Al massís del Garraf la muntanya arriba a tocar el mar on, a partir de Sitges cap al nord, es forma una costa alta, amb precipicis i penya-segats de fins a 100 metres de desnivell.
Antigament en moltes zones d’aquestes muntanyes hi havia camps de conreu estrets, fets amb marges de pedra pels pagesos. Des de fa molts anys aquests camps es van anar abandonant i s’hi ha format pinedes i zones de brolla amb mates i arbustos.
Cap els anys seixanta del segle passat en moltes zones boscoses de la serralada s’hi van construir moltes urbanitzacions.
Gelida (196 metres d’altitud) i Sant Pere de Ribes (44 metres) en són les viles principals.

  ser lit1  puig aliga  Platja i ermita de Sant Sebastià, Sitges, Garraf
 La serralada litoral amb el poble de Canyelles i el massís del Garraf al fons  El cim del Puig de l’Àliga -488 metres- La serralada litoral arribant al mar a Sitges
PLANA LITORAL
És la plana situada entre la serralada litoral i el mar Mediterrani.
És una plana que comença a Sitges i es va fent més ampla cap a Vilanova. S’ajunta a la depressió del Penedès cap al Vendrell.
El riu Foix la travessa per desembocar a Cubelles.
Al tocar el mar forma platges molt llargues, amples i de sorra fina.
Sitges (10 metres d’altitud) i Vilanova (22 metres) en són les viles principals.
És una plana que en els últims anys ha canviat molt, ja que molts camps de conreu han desaparegut per fer-hi cases, fàbriques i vies de comunicació, així com hotels i instal.lacions turístiques.

plana lit 1 16233977589_a4b2446e9e_o Platja de Sant Sebastià, Sitges
Plana litoral des del Puig de lÀliga Platja de Vilanova Platja de Sitges
LES UNITATS DE RELLEU DEL PENEDÈS icona power icona word  icona pdf icona open

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>