Àmbits del CdA – Pestanyes

 

El Camp d’Aprenentatge de la ciutat de Tarragona és un servei educatiu del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya que ofereix la possibilitat de fer estades (de 2 a 5 dies) o sortides d’un dia, a la nostra ciutat i comarca, a l’alumnat dels centres docents. Facilita als nois i a les noies la descoberta i l’estudi d’un medi urbà, centrat en aquesta històrica població i el seu territori, mitjançant propostes de treball interdisciplinar, que ajuden a comprendre la ciutat a partir del coneixement i de la valoració de tots els elements que la configuren i que conformen la seva realitat actual.
Les activitats d’aquest Camp d’Aprenentatge van adreçades als alumnes de centres docents d’edats compreses entre els 4 i els 20 anys.

Àmbits del Camp d’Aprenentatge ciutat de Tarragona

Camp d’Aprenentatge de la ciutat de Tarragona

 • Servei educatiu del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.
 • Format per 4 docents (2 d’EP i 2 d’ESO).
 • Treballem conjuntament amb els centres educatius per promoure l’aprenentatge competencial a través d’activitats didàctiques.
 • Centres públics, concertats i privats de Catalunya.
 • Alumnat dels 3 als 20 anys.

ÀMBIT  MARÍTIM

Les activitats marítimes del CdA ciutat de Tarragona tenen actualment dos focus de treball basats en l'activitat del Port de Tarragona i un segon basat en el treball de la biodiversitat de flora i fauna del litoral Tarragoní. Aquestes activitats són principalment dirigides a alumnat de Primària i Secundària en dos quaderns:

  • El port i la Mar

  • Passejant vora Mar

El Port i la Mar

En les darreres dècades el port de Tarragona ha fet un canvi significatiu degut al desenvolupament de l'activitat econòmica, social i cultural de la ciutat. La modernització de les infraestructures de mobilitat, descàrrega de mercaderies, ampliació de molls entre moltes altres millores ha convertit en un dels referents econòmics portuaris de l'estat Espanyol. Darrerament ha gaudit de beneficis paisatgístics amb la construcció del pont mòbil del port, derivant el tràfic rodat pel eix exterior del moll de costa i del barri del Serrallo i recuperant aquesta zona com una de les més utilitzades pel gaudi dels ciutadans. 

El Camp d'Aprenentatge de Tarragona des els inicis d'aquest ha col·laborat activament per mostrar l'interès de la singularitat d'aquest port en l'espai on hi ha a més els museus del Port i temporalment la ubicació del MNAT - Museu Nacional Arqueològic de Tarragona - així com els Tinglados 1 i 2 destinats a la difusió cultural artística i alhora seu d'activitats pedagògiques d'interès. 

El barri del "Serrallo" conserva la singularitat paisatgística i identificaria del que configura una vil·la marinera amb una oferta gastronòmica interessant per la seva denominació d'origen del peix blau. La Subhasta i la Confraria de Pescadors es generen com el pulmó econòmic d'aquest barri. El Camp d'Aprenentatge proposa activitats d'aprenentatge-servei per tal de gaudir  d'aquestes singularitats en el seu entorn.

Passejant Vora Mar

Itinerari per la platja Llarga i bosc de la Marquesa

L’activitat pretén donar a conèixer un dels ecosistemes més representatius del nostre litoral que comprèn el final de la Platja Llarga i l’inici de l’anomenat “Bosc de la Marquesa”. L’objectiu és despertar l’interès per l’estudi de l’entorn, la seva fauna, flora i l’equilibri existent en un medi molt delicat, potenciant l’observació i la descripció d’aquest espai privilegiat.

Àmbit Romà

 • Una de les especificitats del  CdA de la ciutat de Tarragona són les activitats de difusió i divulgació del patrimoni històric de la ciutat.
 • Al llarg dels 38 anys d’història del CdA, s’ha pogut recopilar molt material de reconstrucció d’època romana.
 • Disposem d’una aula a les instal·lacions del Teatre del Complex Educatiu de Tarragona on hi tenim situat gran part d’aquest material, classificat en temàtiques definitòries de la Civilització Romana:
   • Enginyeria i construcció.
   • L’escultura.
   • El culte religiós.
   • La cosmètica i l’estètica.
   • L’alimentació.
   • L’educació.
   • La medicina i la farmàcia.
   • Els models i sistemes d’enterrament.
   • Els jocs.
   • El vestuari.

Àmbit Industrial

El Camp d’Aprenentatge de la ciutat de Tarragona col·labora des els seus inicis amb l'AEQT "Associació d'Empreses Químiques de Tarragona" en la formació i difusió de les tasques Industrials i químiques de les 31 empreses químiques que gestionen el teixit econòmic de la nostra ciutat.

Vetllen per la prevenció de Riscs amb la difusió del pla PSEQTA "Pla d'emergència exterior del sector Químic" i també l'element motivador de creació de noves inquietuds científiques en la població infantil i juvenil amb concreció d’equitat entre tots els nivells socials i especial impuls en les futures investigadores i enginyeres amb formació STEAM.

El camp disposa d'activitats d'aprenentatge destinats a alumnat de Primària, Secundària i Cicles de Formació Professional en 2 quaderns:

  • Un tresor sota les xemeneies

  • La Indústria Petroquímica de Tarragona

Les activitats dissenyades al CdA consten de dues parts diferenciades . La primera en l’aula adaptada en treball per racons amb metodologia activa i ABP i una segona amb un recorregut pel territori amb eines dinamitzadores per concretar els principals objectius de la Indústria del segle XXI – Indústria 4.0

Àmbit Medieval

El Camp d'aprenentatge de Tarragona desenvolupa el legat històric dels vestigis romànics i gòtics en uns quaderns i activitats que conjunten des els jocs d'itineraris per la part alta de la ciutat , amb una especial menció al seu barri jueu , Catedral i entorns, passant per activitats més sensorials i artístiques que trobem en l'arquitectura i decoració de la catedral.

Un material de treball sensitiu basat en l'ambientació i simbolisme dels seus mites i llegendes així com un destacat reforçament interdisciplinari de matèries com la música, història de l'art, literatura - amb molta atenció als contes - Medi, Socials i simbolisme religiós que traspua cadascuna de les pedres que ens serveix de catalitzador emotiu.

Les activitats d'aquesta temàtica s'ofereixen des infantil (P4-P5) fins a Secundària amb el Joc de ciutat Medieval.

  • El Zoo Petri

  • Descobreix els secrets de la Catedral

  • La Catedral de Tarragona

  • Museu de la Catedral

  • Joc de Ciutat. Tarragona Medieval

  • Dracs, Musics i històries de la Catedral

Àmbit Urbà

Tarragona gaudeix d'una riquesa destacable en tradicions i cultura popular, es reflecteixen tant en les associacions populars destinades a la festa com els castells, diables, trabucaires, balls populars així com en els seguicis on formen part d’un conjunt de diferents elements festius com són els elements de foc, bestiaris fins als elements més religiosos com les moixigangues o balls parlats.

Aquesta riquesa es transmet en les festes populars de Santa Tecla, Sant Magí i trobades castelleres de plaça, on el Camp d'Aprenentatge col·labora i participa en aquesta difusió i aprenentatge d'aquests valors ciutadans. També ha elaborat jocs i activitats per escoles amb entitats importants de la ciutat com l'associació castellera de Catalunya per la difusió dels Castells com bé immaterial de la humanitat.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>