L’Ernest Lluch a Les Escletxes

L’alumnat que cursa Geologia i Ciències Ambientals a 1r i 2n de Batxillerat en l’Institut Ernest Lluch, ha vingut aquest dilluns 5 de desembre de 2023 des de Barcelona fins a El Papiol per conèixer Les Escletxes i estudiar els processos de vessant i els riscos naturals associats a aquest fenomen.

Només arribar s’han situat geogràficament amb el GPS i han diferenciat els materials superiors dels inferiors que es veien a simple vista. Després, dividits en tres equips de treball i amb el material que duien a cadascuna de les motxilles de camp, han analitzat la consistència, la resistència, la impermeabilitat, la ductilitat i la presència de carbonats en ambdós materials. Amb l’ajuda d’una taula dicotòmica han identificat els materials superiors com a calcàries fossilíferes i els inferiors com a argiles.

Després d’esmorçar han pres diferents mesures de 5 escletxes principals: direcció, inclinació, profunditat i els desplaçaments horitzontal i vertical. Amb totes les dades recollides, analitzant els fenòmens impulsors i de resistència, han pogut elaborar un model teòric de com s’havien pogut formar, arribant a la següent conclusió: com que les roques calcàries es degraden a causa de l’aigua de la pluja, lleugerament àcida, aquest efecte al llarg de milions d’anys faria que les esquerdes s’anessin eixamplant i aprofundint fins permetre a l’aigua arribar a les argiles inferiors. Quan plou, les argiles es tornen fangoses i es comporten de manera plàstica, això juntament amb el pendent hauria provocat que les calcàries llisquessin vessant avall fins a formar el fenomen geològic que veiem avui dia.

També han observat fòssils marins i han detectat que alguns arbres presentaven una morfologia del tronc visiblement corbada a causa d’un altre moviment de lliscament, però aquest cop per reptació o creep.

Finalment, tenint en compte l’impacte que té aquest fenomen a les infraestructures del poble del Papiol, han calculat el risc que suposa aquest procés de vessant en les façanes de les seves cases tenint en compte el cost dels béns exposats, la vulnerabilitat i la probabilitat dels danys o període de retorn.

Han gaudit molt travessant d’una esquerda a una altra mentre aprenien sobre la geologia i els riscos de vessant. Fins aviat futurs geòlegs i geòlogues!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>