Comparant vegetacions amb l’Escola La Sínia

L’alumnat de 5è de primària de l’Escola La Sínia de Molins de Rei ha vingut avui, divendres 19 d’abril, a realitzar un estudi per saber quines són les comunitats vegetals que es troben a ambdós vessants de la riera de Vallvidrera.

Les classes “Matagalls” i “Turó de l’Home” han començat el dia plantejant les seves hipòtesis inicials sobre quines serien les diferències que observarien a cadascun dels vessants: quines condicions ambientals caracteritzarien cada vessant? quins trets presentarien les plantes segons aquestes condicions? podríem considerar-les dues comunitats vegetals diferents?

Després d’un bon esmorzar, s’han organitzat en grups de treball i han agafat tot el material necessari per dur a terme les seves investigacions al camp. La meitat dels grups ha anat al vessant de solell i, la resta, al d’obaga. Una vegada a la zona d’estudi, han mesurat diversos paràmetres ambientals com ara la temperatura ambient, la del sòl, la humitat relativa, la intensitat de la llum, la velocitat del vent i l’orientació del vessant. Per fer-ho, han utilitzat termòmetres d’ambient i de terra, higròmetres, luxímetres, anemòmetres i brúixoles de butxaca. Seguidament, han fet un inventari de les 10 plantes més representatives de cada vessant tot omplint una fitxa descriptiva per cadascuna d’elles.

Amb totes les dades recollides han pogut contrastar les seves hipòtesis inicials i acabar deduint el nom de les comunitats vegetals que caracteritzen els vessants estudiats: un alzinar litoral amb roure cerrioide al vessant d’obaga i una brolla d’estepes al vessant de solell.

Aquesta experiència els ha servit per posar en pràctica el mètode científic, per iniciar-se en el treball de camp i, a més, fer un anàlisi de les dades recollides per elaborar un perfil de la vegetació i fer diversos gràfics comparatius. Però això no s’acaba aquí, amb els instruments del CdA Can Santoi podran continuar l’estudi de les comunitats vegetals aprofitant les sortides que faran al Montseny i, més endavant, a la zona dunar d’Empúries.

Us volem felicitar pel vostre esforç: molt bona feina i fins ben aviat!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>