«Els dimarts, el meu oncle i els extraterrestres, la visió del trastorn bipolar a través dels ulls d’un nen»

elsdimartselmeutietL’estigmatització que en algunes ocasions pateixen els pacients amb trastorn bipolar així com les persones que els envolten a causa, sobretot, del gran desconeixement que existeix avui dia sobre la malaltia fa necessari que s’incrementi la conscienciació sobre una malaltia psiquiàtrica que afecta ja al 5% de la població a Catalunya.

Aquest és el principal motiu que ha animat a l’Associació de Bipolars de Catalunya (ABC) a l’edició del conte “Els dimarts, el meu oncle i els extraterrestres”, que es presenta avui. Es tracta d’una història que de forma amena i didàctica explica en què consisteix aquesta malaltia i serveix com a eina perquè els pares puguin explicar als seus fills els principals símptomes del trastorn bipolar.

”A través de les vivències d’un nen al costat del seu oncle, que pateix la malaltia, es parla d’una manera totalment senzilla sobre la malaltia. Si alguna fa que es distingeix aquesta obra és el respecte amb què es tracta el trastorn bipolar”, explica Maria Prats, vocal de relacions institucionals de l’Associació de Bipolars de Catalunya.” És important que des dels més petits als més grans coneguin què és el trastorn bipolar i els canvis d’humor que el caracteritzen per així contribuir a la desestigmatització de les persones amb aquesta malaltia”

Aquesta eina ha comptat amb l’autoria de Dídac Micaló i la revisió científica del doctor Francesc Colom, pertanyent a l’equip del Programa de Trastorn Bipolar, l’Hospital Clínic de Barcelona.  Segons explica el doctor Colom, la desinformació sobre la malaltia és la principal barrera per entendre-la. “El problema no és la falta d’informació, sinó la informació excessiva i de poca qualitat, el que fa que es pugui arribar a incrementar l’estigma”.

”La població infantil té el do de poder explicar de forma senzilla i imaginativa qualsevol cosa”, explica Dídac Micaló: “Aquesta és una de les raons per les quals el protagonista de la història, el que s’encarrega d’explicar el que li passa al seu oncle i com se sent, és un nen. A més, així els pares compten amb una eina educativa entretinguda en la qual recolzar-se per formar els seus fills sobre aquesta malaltia psiquiàtrica”.
L’ Associació de Bipolars de Catalunya presenta un conte per ajudar els més petits a entendre la malaltia.

I llavors la meva mare em diu que el meu oncle, de vegades, viu les coses com si fos el seu aniversari i sembla un extraterrestre feliç per haver trobat un planeta nou, i altres, les viu com si li estiguessin tallant les ungles dels peus i sembla un extraterrestre que no sap com tornar a casa”. D’aquesta manera, l’autor del llibre posa en boca d’un nen la definició de trastorn bipolar i les fluctuacions en l’humor, passant de l’eufòria a la depressió, que el caracteritzen.

“Aquest conte tracta d’ensenyar en un primer moment als nens què són les emocions i com aquestes poden variar, per a després explicar-los que també aquestes emocions poden tenir malalties tal com ho fan altres parts del nostre cos”, tal com apunta el doctor Francesc Colom, Des de petits eduquem els nostres fills en conductes, però no en les emocions, el que pot comportar que d’adults no siguin capaços d’identificar-les”.

Un altre dels punts en què es posa l’accent en “Els dimarts, el meu oncle i els extraterrestres” és que, tal com passa amb altres malalties, cap persona és responsable del trastorn bipolar.

“Els nens han de perdre la por a les malalties mentals, per això és important sempre traslladar un missatge optimista i dir-los que amb el tractament adequat les emocions de la persona bipolar no canvien tant”, subratlla el doctor Colom.” Aquest llibre dóna resposta a una necessitat no coberta fins al moment, ja que comptem amb molts i molt bons materials sobre la malaltia dirigits a un públic adult, però no hi ha cap llibre enfocat en els més petits”.

APROPAR LA MALALTIA A LA SOCIETAT

Segons Maria Prats, “hem d’aconseguir acostar aquesta malaltia a la societat, així com el missatge que el d’informació a tots els nivells, que comporta manca d’interès i recursos per part de l’administració i endarreriment en la recerca d’assistència mèdica per part dels afectats o els seus familiars “.

Les associacions juguen un paper fonamental en aquest acostament del trastorn bipolar a tota la societat.”Professionals i afectats han de treballar de la mà per divulgar que aquests pacients són persones perfectament normals i capacitades i alhora fer pressió perquè compten amb tots els seus drets”, conclou el doctor Colom.

L’ ASSOCIACIÓ DE BIPOLARS DE CATALUNYA

L’ABC (Associació de Bipolars de Catalunya) està formada per un grup d’afectats i els seus familiars que conscienciats de la importància d’una bona informació, comprensió i suport per al curs favorable de la malaltia, han decidit unir els seus esforços en una tasca social sense ànim de lucre.

Comptant amb un bon assessorament professional, l’ABC pretén facilitar informació i ajuda als afectats, especialment en aquells casos en què la malaltia tot just comença i tant l’afectat com la seva família entren en contacte, per primera vegada, amb els serveis socials i de salut.

El testimoni d’altres afectats fent vida normal i acceptant el seu diagnòstic i la necessitat de tractament farmacològic, és d’extraordinari valor per a qui acaba de rebre l’impacte de la malaltia.

Font: Associació de Bipolars de Catalunya.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>