De rondalla

DADES TÈCNIQUES
Autor: Francesc Gispert
Il•lustradora: Lucía Serrano
Editorial: Barcanova
Col·lecció: Sopa de lletres
Any d’edició: 2012
Format: Rústica (cosida)
Idioma: Català
Pàgines: 200
Nivell: Cicle Superior

ESTUDI DEL LLIBRE

Temes principals: Fantasia, mitologia popular

Gènere: Novel·la

Resum/Argument
L’Arnau és un estudiant de periodisme que necessita diners per pagar-se la carrera. Troba feina de cangur d’una nena especial, l’Alícia, que necessita que cada vespre li expliquin una rondalla. La feina no semblava gens complicada per a l’Arnau perquè en Nicolau, el seu avi, n’hi explicava quan era petit i en tenia un bon repertori. La feina no semblava gens complicada, però ho era. L’Alícia tenia un do: penetrar dins les rondalles i ajudar els seus protagonistes a assolir allò que cercaven. Així les nits que feia de cangur l’Arnau, sense voler-ho es va trobar que acompanyava a l’Alícia (equipada amb una motxilla i una brúixola molt especials) al món de les rondalles on vivien nombroses aventures, algunes força perilloses amb reis traïdors, ogres famolencs, bruixots, dimonis, la mort…

Les quatre rondalles que explica l’Arnau són: Les aventures d’en Joan de l’Ós, la història d’un noi alt com un santpau que volia anar a veure món i no tenia por de res; El somni d’una nit de Sant Joan, protagonitzada per la Geni, una aprenenta de bruixa i que és plena de follets, dracs i dones d’aigua; La fortuna de l’Estrella d’or, la història de dues germanes molt diferents que s’enfronten a un bruixot malvat i Les històries de l’avi Sabut, que ens conta com aquest avi solitari a qui els fills no fan cas s’enfronta a la mort i al dimoni.

Ambientació:

  • Espai: La ciutat i el espais fantàstics de les diferents rondalles.
  • Temps: L’actualitat i el món fantàstic de les diferents rondalles

Personatges: L’Arnau i l’Alícia. L’avi Nicolau. L’Alberta, la mare. I tots els personatges fantàstics de les rondalles-

PROPOSTES D’ACTIVITATS
Les quatre rondalles que explica l’Arnau a l’Alícia es poden categoritzar com a rondalles meravelloses perquè hi intervenen éssers humans dotats de facultats sobrenaturals i objectes posseïts de virtuts màgiques.

Aquest llibre de Francesc Gisbert pot donar molt de sí per a introduir la rondallística a l’aula, ja sigui recuperant i llegint o explicant rondalles característiques dels Països Catalans, o bé fent una anàlisi de les principals característiques d’aquest gènere i fomentar l’escriptura de relats “a la manera de…”.

Algunes idees d’activitats:

  1. Fer un recull de rondalles per a l’aula. A banda de les rondalles meravelloses que ja s’ha descrit poden ser també rondalles protagonitzades per animals (són un segon grup) o bé rondalles de costums que solen mostrar la manera de viure de la societat on s’han generat, normalment es tracta d’una societat agrària.
  2. Conèixer alguns dels reculls de rondalles més importants de casa nostra, com són els que van fer Joan Amades al Principat, Enric Valor al País Valencià, Jordi des Racó (pseudònim de Antoni M. Alcover) a les Illes…
  3. Treballar l’estructura narrativa de la rondalla: a) Situació inicial (on es presenten algun dels personatges i la seva situació), b) Conflicte (el fet o l’acció que modifica la situació inicial); c) Acció (intent de resolució del conflicte per part d’algun dels protagonistes); d) Resolució del conflicte (de manera postiva o negativa) i e) Situació final (una situació estable diferent de la inicial).
  4. Caracteritzar els personatges. A les rondalles hi sol haver set tipus de personatges (tot i que no sempre apareixen tots): l’heroi, el fals heroi, l’agressor, el donant de l’objecte màgic, la víctima, i els auxiliars de l’heroi.
  5. Descriure les principals característiques dels éssers fantàstics que apareixen a les rondalles catalanes: les bruixes, els mags, les fades, els ogres, els gegants… Podeu ampliar sobre aquest tema al portal de Mitologia catalana

ALTRES ASPECTES A DESTACAR
Amb aquest llibre Francesc Gisbert va ser guardonat amb 10è el Premi Barcanova de Narrativa en la modalitat d’infantil (2011). En aquesta obra, l’autor ha bastit una història feta d’històries a partir dels personatges i dels arguments de les rondalles populars i de la mitologia dels valencians. Gispert fa un intent de recuperar i recrear la màgia de contar històries i reivindica la necessitat de preservar el patrimoni oral.

També cal fer esment de les il·lustracions plenes d’humor de la Lucía Serrano que permeten gaudir de les històries i personatges de “De rondalla”.

Ressenya: Jordi Dolcet (CRP Baix Llobregat-6)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>