Un cap de setmana de premis literaris

El divendres passat, 13 de desembre de 2013, Santa Llúcia, van coincidir en el temps diversos premis de literatura infantil i juvenil. A mitja tarda al FAD es lliurava el Premi Barcanova de literatura infantil i juvenil 2013 i al capvespre, en el marc de la Festa de les Lletres Catalanes de la “Nit de Santa Llúcia”, celebrada a Manresa, es conegueren els guanyadors del 51è Premi Folch i Torres de literatura infantil i del 40è Premi Joaquim Ruyra de narrativa juvenil, convocats per Òmnium Cultural i Editorial La Galera.

I el dissabte 14 de desembre es coneixia el veredicte del 33è Premi Enric Valor de narrativa juvenil que convoquen l’Ajuntament de Picanya i Edicions del Bullent.

La guanyadora del Premi Barcanova 2013 va ser l’escriptora de Valls Margarida Aritzeta amb l’obra juvenil El vol de la papallona, essent finalista l’escriptor de Reus Jordi Folck amb la novel·la infantil Ningú.

El jurat presidit per l’escriptora Lolita Bosch ha destacat de l’obra guanyadora (El vol de la papallona) que “es tracta d’una obra valenta i atrevida que atraparà els lectors joves” i valora que “el text té un punt de duresa, però està tractat amb una prosa molt elaborada”. I sobre l’obra finalista (Ningú), la història d’un zombi de deu anys que busca amics en la nova escola i que és un al·legat contra la intolerància i una reflexió sobre la pau i la convivència entre els pobles, el jurat n’ha valorat  la transgressió i l’humor de l’argument i que és un text que tracta el tema de la diversitat a través dels ulls dels lectors infantils.

A la Nit de les Lletres CatalanesCare Santos va rebre el premi Joaquim Ruyra amb la novel·la No em preguntis qui sóc i Rubèn Montañá el Folch i Torres amb La nena de l’arbre.

No em preguntis qui sóc, és la història d’un noi solitari que veu com la seva vida es trastoca quan coneix una noia. La novel·la reflexiona sobre la recerca de la pròpia identitat mitjançant possessions i elements sobrenaturals. L’autora ha explicat que “és una obra absolutament adolescent, així que si els adults se la llegeixen hauran de recordar la seva etapa juvenil”.

La fantasia també vertebra la història de La nena de l’arbre on es relata la relació entre dues nenes, una d’elles embolcallada amb una aura subtil de màgia. El jurat n’ha lloat el caràcter delicat a l’hora de narrar la història, que ha descrit com “una obra corprenedora i delicada on conviuen fantasia i realitat”.

La guanyadora del premi Enric Valor va ser Cinta Arasa amb l’obra Vaig fer la maleta un dia de juny on retrata la injustícia social de principis del segle XX dins el context de la Setmana Tràgica. Ambientada, doncs, inicialment, a la Barcelona de l’any 1909, té com a protagonista l’Eulàlia, filla d’un ric industrial tèxtil que viu aïllada en el seu món, però té curiositat per saber i aprèn anglès quasi d’amagat. Això la converteix en la solució per al seu pare que necessita un intèrpret en un viatge de negocis a Anglaterra. Els dos emprenen un viatge que no és només un desplaçament físic, sinó que li suposa la presa de consciència de la complexitat del món, molt diferent de la realitat que ella veia des de la seva casa de la part alta de Barcelona. A Anglaterra, l’Eulàlia descobreix la base de la riquesa burgesa de principis de segle: les condicions de vida i de treball de la classe obrera. L’Oliver, un treballador anglès de la seva edat, s’encarrega d’obrir-li les portes de l’altra cara del mateix món on viuen tots dos, de maneres tan diferents.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>