El racó de les expressions

Amb els títols Tocar el 2, Molta merda! i Rentar-se’n les mans, la Carme Àlvarez i el Josep Maria Calbet, primer i la Maria Banús i el mateix Josep Maria Calbet, després, van publicar a l’editorial vallenca La Torratxa tres reculls dels modismes, les locucions i les frases fetes que havien aplegat sistemàticament al setmanari El Vallenc. Ara, amb la col·laboració del Centre de Recursos Pedagògics de l’Alt Camp i l’Escola La Candela de Valls, i amb el títol genèric El racó de les expressions, es publiquen en format digital les 506 expressions recollides.

Segons explica Màrius Serra en el pròleg del segon títol: “Les expressions [que es] recullen amb una diligència digna del millor Western remeten a diverses capes del nostre passat col·lectiu. Encara podem caure de l’escambell (en el sentit de perdre influència) i acabar com la comèdia de Falset (és a dir, com el rosari de l’aurora), però difícilment trobarem conciutadans joves que sàpiguen definir escambell (un seient sense braços ni respatller) o que hagin sentit a parlar de La comèdia de Falset de Conrad Roure i Bofill, coetani de Pitarra. En d’altres casos, l’expressió encara circula prou, però gairebé ningú no sap d’on prové. Seria el cas d’anar-se’n en orris o, ja posats a anar-nos-en, anar-se’n a la francesa. Algunes de les expressions remeten a una cultura bíblica gairebé negligida (plorar com una Magdalena, treure el Sant Cristo gros o perdre l’oremus); d’altres són meres lliçons d’història (més cremat que un caporal de reialistes, quedar-se a la lluna de València o tractar com roba de genovesos); i, finalment, n’hi ha que tenen una segona vida en el món contemporani (tenir el peix al cove)”.

Accediu al RACÓ DE LES EXPRESSIONS

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>