La literatura per a infants i joves en català. Anàlisi, gèneres i història

A Biblioreport no és la primera vegada que presentem una obra de la professora de la Universitat de València, Gemma Lluch. Entre d’altres ens hem fet ressò de la publicació de “Cómo seleccionar libros para niños y jóvenes. Los comités de valoración en las bibliotecas escolares y públicas“, “Del oral, audiovisual y digital a la lectura (y la escritura) en Secundaria” i, sobretot, de “La lectura al centre. Llegir (i escriure) llibres, pantalles i documents en el Pla de Lectura de Centre“.

Ara us presentem la La literatura per a infants i joves en català. Anàlisi, gèneres i història, publicada per l’editorial Bromera, dins la col·lecció Essencial i de la qual n’és coautora amb la Caterina Valriu de la Universitat de les Illes Balears.

Per fer-ne la presentació, descriure’n el contingut i explicar-ne la finalitat només cal llegir aquest fragment de la introducció:

“Aquest llibre vol ser una eina per conèixer i aprofundir en la literatura per a infants i joves. Per aconseguir aquest objectiu, en la primera part, descrivim una metodologia per a l’anàlisi narrativa, poesia, teatre i il·lustració que té com a objectiu la formació d’un docent, un mediador i un lector més crític, amb capacitat per avaluar de manera objectiva les característiques literàries i paratextuals dels llibres dirigits als lectors més joves, més enllà de les opinions subjectives. En la segona, revisem la història de la literatura catalana per a infants, complementada amb l’anàlisi d’algunes de les obres que considerem més representatives, per la seva vàlua, per l’interès  que van tenir en el moment que van ser editades o per l’acceptació entre el públic”.

A la introducció també hi ha un paràgraf on s’explica a qui s’adreça aquesta obra i perquè:

“El docent, el bibliotecari i també l’estudiant de disciplines vinculades a la filologia o a l’educació i la literatura necessita dades sobre textos per a infants i joves que només aconseguirà a partir d’una anàlisi crítica i objectiva. Amb les dades decidirà, per exemple, la compra de llibres en una biblioteca de l’administració pública o la recomanació i el treball d’aula, seran necessàries per a preveure els originals que poden tenir èxit en una editorial o per entendre el nou lector infantil i juvenil que el segle XXI ha conformat a l’hora de dissenyar les campanyes de venda o de promoció d’un determinat llibre”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>