Jo em dic Brisa, i tu? Itineraris sobre refugi i asil per a l’educació primària.

Jo em dic Brisa, i tu? Itineraris sobre refugi i asil per a l’educació primària,és un recurs educatiu creatc onjuntament pel Comitè Català de l’ACNUR i el Grup de Recerca MOSSA de la Universitat Autònoma de Barcelona i que s’adreça a nens i nenes de 6 a 12 anys.El recurs està estructurat a partir d’un relat il·lustrat que planteja el desenvolupament d’un conjunt d’activitats, totes elles adaptades als nous requeriments de la LOE i dels continguts de l’assignatura d’Educació per a la Ciutadania i els Drets Humans.
Aquestes activitats s’articulen en sis quaderns d’activitats, disposen d’especificacions per a cada cicle educatiu, i compten amb una sèrie de materials lúdics i audiovisuals per implicar tot el centre escolar i les famílies.
En el procés de creació de Jo em dic Brisa, i tu? han participat quatre escoles com a centres pilot provant el recurs per poder-lo adaptar a les necessitats de docents i alumnes. En aquest vídeo es fa una presentació a les seves principals finalitats educatives.

A Jo em dic Brisa, i tu? Hi trobaràs:
Un conte, “L’ametller no va poder fugir”, editat en paper i en versió reduïda en DVD.

Sis quaderns d’activitats:

• Quadern 1: Infants com tu i com jo
• Quadern 2: Marxem, potser per no tornar?
• Quadern 3: Fugim i arribem a…
• Quadern 4: Refugiar-se, sobreviure, retornar…
• Quadern 5: Els Drets de les persones
• Quadern 6: Una, dues, tres… Acció!

Un quadern d’eines per al professorat organitzat en tres parts:

1ª Un conjunt d’orientacions i criteris sobre el recurs educatiu,
el seu contingut i la seva relació amb la LOE i la LEC
2ª Una proposta de recursos educatius complementaris.
3ª Un glossari de termes fonamentals.

Titelles de dit, dues capses, “Ca la Brisa” i “Ca la Lluïsa”, que contenen les famílies de les dues protagonistes.

Sis objectes: Un mocador de coll taronja, un ós de joguina, una gorra vermella, un brodat de punt de creu, una capsa de llapis de colors i unes quantes ametlles. Sónels objectes més estimats dels protagonistes del conte.

CD amb tot el contingut del recurs i la relació detallada dels vincles entre els quaderns d’activitats i els objectius i les competències bàsiques.

L’ametller no va poder fugir Conte escrit per: Pepi Soto i il·lustrat per Pia Vilarrubias)

Jo em dic Brisa, i tu? S’ha dissenyat amb el convenciment que la seva aplicació a les escoles promourà el coneixement dels fenòmens del
refugi i l’asil entre els infants, les seves famílies i la comunitat educativa. Tanmateix, el nostre desig va molt més enllà, ja que creiem que és a
través de l’educació de les futures generacions que aconseguirem que els 34 milions de persones refugiades i desplaçades que hi ha sota l’empara
de l’ACNUR aconsegueixin, algun dia, tornar a casa.

El conte ens parla de dues famílies que viuen en llocs diferents però que s’assemblen en moltes coses.
Les protagonistes són dues nenes d’11 anys que es diuen Lluïsa i Brisa, tenen maneres de viure i de sobreviure, amb pèrdues i dolor, però també amb esperança i il·lusions. És una història que parla de coses que passen i no haurien de passar i per les que val la pena lluitar.
Autora: Pepi Soto
Il·lustradora: Pia Vilarrubia

1 comentari

  1. Retroenllaç: Tweets that mention http://www.reporteducacio.cat/?p=1315utm_sourcepingback -- Topsy.com

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>