LA VEGUERIA PENEDÈS

 L’Alt Penedès         La Vegueria del Penedès

Les comarques del Penedès formen una unitat geogràfica, històrica, econòmica, cultural i social des de fa molts i molts anys. Al llarg de la història la relació entre les comarques ha anat variant fins arribar als temps actuals.
Des de l’any 1.304 fins a l’any 1716 formen la vegueria anomenada de Vilafranca -que incloïa les actuals comarques de l’Alt Penedès, el Baix Penedès, el Garraf, la part sud de la comarca de l’Anoia i la part nord del Tarragonès i l’Alt Camp.
La divisió administrativa en províncies de l’any 1856, separa l’Alt Penedès i el Garraf a la província de Barcelona, mentre que el Baix Penedès queda a la província de Tarragona. Dins el conjunt del territori català, les comarques penedesenques estan situades al centre del país, prop de la costa.
Actualment ens trobem en ple procés de formació de la nova Vegueria Penedès, que inclou l’Alt Penedès, el Baix Penedès, el Garraf i la part sud de l’actual comarca de l’Anoia. El 8 de febrer del 2017, el Parlament de Catalunya va aprovar la modificació de la llei de Vegueries de Catalunya per incloure-hi la nova VEGUERIA PENEDÈS, per tant des d’aquesta data, les comarques de l’Alt i el Baix Penedès, el Garraf i la part centre i sud de l’actual comarca de l’Anoia formen la nova Vegueria del Penedès.
(Foto:Plataforma Vegueria Penedès)
Les comarques penedesenques estan situades al centre de Catalunya, aproximadament a la mateixa distància dels Pirineus, al nord, que del delta de l’Ebre, al sud, i molt properes a la costa del mar Mediterrani. Formen part de l’anomenat sistema mediterrani, entre les serralades prelitoral i litoral catalanes. Estan situades enmig de les dues zones més poblades de Catalunya: Al nord Barcelona amb la seva àrea metropolitana, i al sud Tarragona i el seu entorn.
La seva latitud és als voltants de 41º nord i la seva longitud de 1º est.
 Aquest web es centra en la comarca de l’Alt Penedès, però tenint en compte la globalitat de la Vegueria del Penedès.
icona word icona pdf  icona open


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>