LINGUAPAX2018. Ciutats, arts i experiències de la paraula

El món és una conversa, no l’objecte de la nostra conversa, deia Tim Ingold fa dos anys durant la seva conferència al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, lloc on Linguapax celebra enguany la seva trobada internacional. La inclusió de la diversitat lingüística és considerada per molts de nosaltres un factor crucial per a animar, amb tot el pes del mot, aquest món-conversa.

Un any després de la trobada celebrada el 2017, Linguapax vol continuar la reflexió iniciada llavors: Com podem passar dels debats tradicionals (globalització vs. llengües en perill) i d’una determinada concepció sobre què són les llengües, a la integració activa de les llengües en la imaginació i acció del món?

Un món-conversa (latent com a experiment a petita escala en les nostres ciutats contemporànies) que projectarem, durant els dos dies de la trobada #Linguapax2018, des d’angles diversos:

Llengües i ciutats. Atès que la urbanització es manifesta com un dels fenòmens crucials del segle XXI, les ciutats esdevenen el lloc privilegiat d’observació del canvi de les pràctiques comunicatives i d’una de les seves manifestacions centrals, les llengües. Per això volem mirar les ciutats, des del seu potencial d’imaginació geopolítica, com a laboratoris crítics de participació i pax linguistica.

Alhora comptarem amb la mirada de les organitzacions internacionals envers la diversitat lingüística, de la UNESCO i de l’Any Internacional 2019 de les llengües indígenes, programes en què s’inscriu l’acció de Linguapax.

Llengües i arts. Linguapax coorganitza amb la Residència FABER d’Arts, Ciències i Humanitats d’Olot, la residència Llengües, mons i acció entre els dies12 i 19 de novembre. Reunirem en un mateix espai d’intercanvi i col·laboració agents de la revitalització lingüística, teòrics del llenguatge, agents de l’antropologia crítica,  creadors que fan servir el llenguatge com a matèria artística des de diferents vies (llengües inventades que creen mons, art verbal multimodal, teatre transcultural, etc.). Els participants de la Residència FABER-Linguapax presentaran els seus projectes i plans de cooperació futura al CCCB en el marc de #Linguapax2018. Aquesta secció es presenta, també, com a seminari obert a investigadors d’àmbits afins.

Llengües i tradicions espirituals.  Cada llengua és una manera de veure el món, de ser en el món i de fer món, ens recorda l’obra del filòsof Raimon Panikkar. Des d’una visió qualitativa de la comunicació humana, més enllà de la paraula com a etiqueta morta, més enllà de la quantificació banal d’interlocutors. És en aquest esperit, latent des de l’origen de Linguapax, que l’entitat se suma a la celebració de l’Any Panikkar. I ho fa amb la intenció d’animar el debat entre llengües i tradicions espirituals (iniciat durant la jornada celebrada el 2017) i d’explorar el sentit del diàleg i alhora del silenci intercultural. Linguapax aborda aquesta temàtica, en el marc de #Linguapax2018, amb Les llengües i l’esperit del món.

Clourem la trobada amb la conferència de l’escriptor Bernardo Atxaga, un creador entre llengües.

Dos dies per explorar com la diversitat lingüística il·lumina algunes vies de la cultura contemporània. No per celebrar, una vegada més, la diversitat com una finalitat en ella mateixa. Sinó per descobrir territoris de l’experiència humana i la convivència creativa que afinin la nostra imaginació (geo)política i social. Territoris d’una consciència ampliada a la qual la diversitat lingüística i comunicativa hi pot donar un accés privilegiat.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>