Alguns afectats necessiten tractament amb alta concentració d’oxigen i els més greus poden acabar a la cambra hiperbàrica
Entre el 2016 i el 2020, l’Hospital del Mar i l’Hospital Moisès Broggi han atès vuit pacients que havien perdut el coneixement, després d’haver estat fumant amb una catximba o narguil. Presentaven una intoxicació per monòxid de carboni, semblant a la provocada per un incendi o a la mala combustió de calderes i brasers.
Segons l’estudi que han fet conjuntament els dos centres hospitalaris, que s’ha publicat a la revista científica Emergencias, el perfil del pacient és el d’una persona de 30 anys de mitjana, que utilitza la pipa d’aigua en un context social i, a vegades, consumint també substàncies il·legals.
La pipa d’aigua, xixa o narguil és un aparell que, a través de la combustió del tabac aromatitzat amb carbó, permet absorbir el fum generat. És una pràctica habitual a l’Orient Mitjà i al nord d’Àfrica que els últims anys s’ha popularitzat també a Europa, però darrerament n’ha proliferat el consum per l’augment de locals que l’ofereixen. Si el carbó no crema bé i es fuma en llocs tancats i amb poca ventilació, augmenta el risc d’intoxicació.