Recursos per la prevenció i l’atenció de l’alumnat en situacions de violència.

Enguany, dins del Pla de les escoles lliures de violències, el Departament d’Educació i el Departament d’Igualtat i Feminismes han publicat la Guia d’acompanyament i bon tracte a l’alumnat que verbalitza situacions de violències sexuals. El seu objectiu principal és donar resposta a totes les situacions de violència que rep o pot rebre l’alumnat per protegir-lo, garantint l’eficiència de les mesures de prevenció, detecció i comunicació.

Dins d’aquest canvi de paradigma, s’ha creat la Unitat de Suport a l’Alumnat en situació de violència (USAV), equip especialitzat per atendre, assessorar i acompanyar als centres i equips educatius quan es detecti una situació de violència entre l’alumnat. La USAV està formada per un equip interdisciplinar de professionals que acull la comunicació, revelació o malestar, gestiona el cas de violència i en coordina l’abordatge, tot seguint els protocols establerts.
La USAV inicia la seva atenció mitjançant el telèfon 900 923 098 i el correu electrònic usav.educacio@gencat.cat i acull totes les verbalitzacions que estigui vivint o hagi viscut l’alumnat, tant dins com fora del centre educatiu. Així mateix s’inicia tot el circuit i es contacta amb el centre educatiu per acompanyar-lo en l’abordatge d’aquesta violència a través de l’activació dels protocols corresponents.

Per facilitar encara més l’atenció de les situacions de violència s’ha creat l’aplicació UsApps, que serveix com a canal de comunicació i denúncia que pretén visibilitzar les violències naturalitzades als centres educatius, identificar-les i actuar-hi per protegir infants i adolescents. La pot utilitzar l’alumnat, exalumnat i tota la comunitat educativa, tant si és una persona que viu directament una situació de violència com si n’és testimoni.

Us deixem una infografia explicativa i per a més informació es pot consultar el següent vídeo

FER PREVENCIÓ

Finalment, us oferim alguns recursos interessants per fer prevenció entre l’alumnat en les etapes més primerenques. Entenem que la prevenció, tal com diu el preàmbul de la Llei 14/2010, dels drets i les oportunitats en la infància i l’adolescència, és el conjunt d’actuacions socials destinades a preservar l’infant o l’adolescent de les situacions que són perjudicials per al seu desenvolupament integral i/o per al seu benestar.

  • La Federación de Asociaciones para la Prevención del Maltrato Infantil. Van elaborar una guia didàctica molt útil per fer prevenció sobre l’abús sexual infantil. Destaca el conte “La Regla de Kiko”, una eina senzilla per a mares, pares i educadores que volen ajudar els nens i les nenes a evitar el contacte físic inadequat, a saber com reaccionar en cas que una situació els incomodi i/o a qui dirigir-se per demanar ajuda.
    HORNO GOICOECHEA, P. Y ROMEO BIEDMA, F.J. (2011): La Regla de Kiko. Guía Didáctica para educadores. Madrid, Federación de Asociaciones para la Prevención del Maltrato Infantil.
  • La Fundació Vicki Bernadet treballa des de 1997 en l’atenció integral, prevenció i sensibilització dels abusos sexuals a menors comesos en l’àmbit familiar i de l’entorn de confiança del nen o nena i ha esdevingut un recurs imprescindible per donar pautes en l’atenció a les persones que han patit violències al llarg de les seves vides. En aquest enllaç podeu consultar un conjunt de contes infantils per treballar la matèria.
  • Criar.cat és una autodenominada comunitat de criança per a famílies de tota mena, que ofereix molts recursos, eines i professionals experts sobre salut, criança, educació i feminisme. Des del seu web fan aquestes recomanacions de 10 contes per per trencar tabús sobre educació sexual i prevenció dels abusos.
  • L’Elisenda Pascual, psicòloga especialista en criança respectuosa i acompanyament familiar ha elaborat una guia digital amb la que ha tractat de resumir els que considera els pilars principals de l’acompanyament a la sexualitat infantil des d’una mirada respectuosa. Podeu consultar la seva pàgina web
    PASCUAL MARTÍ, E. (2022 ) Una mirada respetuosa a la sexualidad infantil. https://elisendapascualmarti.com/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>