El cua roi (solució del repte 3) i NOU REPTE núm. 4

I la resposta del tercer repte era… EL CUA ROI

Bon dia alumnes d’arreu! En el tercer repte hi heu participat 117 alumnes (80 de Primària, 33 d’ESO i 4 de Batxillerat i Cicles Formatius). 95 persones heu encertat la resposta i… efectivament, es tractava del cua roi, que és com s’anomena la cotxa fumada en pallarès. A la Ribagorça s’hi refereixen en femení: la cua roia. El seu nom científic és Phoenicurus ochruros.

 

 

 

 

 

 

 

El protagonista d’avui és un ocell petit, d’uns 14-15 cm de longitud, uns 23-26 cm d’envergadura de punta a punta d’ala i un pes de 16 g. Pot arribar a viure uns cinc anys. Presenta dimorfisme sexual, la qual cosa vol dir que el mascle i la femella no són iguals. El mascle té el plomatge de color negre, amb una taca blanca a les ales i la cua de color vermellós-ataronjat, que és el que li dona el nom popular (foto: (c) Ferran Pestaña). La femella i els mascles joves tenen les plomes de color marró grisós i la cua també rogenca (foto: (c) Ferran Pestaña).

El seu hàbitat original són zones rocoses i penya-segats, en ambients secs i assolellats, que és on cria de manera natural. Tot i així, s’ha anat adaptant a viure en zones urbanitzades. A l’hivern és abundant a tot arreu de Catalunya, des de la vora del mar fins als Pirineus. A la primavera en canvi se’l veu amb més facilitat a pobles amb cases de pedra vista, on fa el niu entre els forats de la façana, o entre les lloses i teules (font foto: Viquipèdia. (c) Stefan Xp, mireu totes les fotos d’aquest niu aquí). Als pobles dels Pirineus n’hi ha moltíssimes criant en els típics edificis de pedra vista. Tot i que hi ha poblacions de cua roi sedentàries, hi ha un gruix important d’individus que fan migracions dins del mateix territori català. Molts individus que viuen a les zones baixes de Catalunya a la primavera van cap a les zones de muntanya a fer la posta. És per això que se’n veuen tants als Pirineus. Quan arriba el fred molts d’aquests ocells tornen altra vegada cap a terra baixa a passar l’hivern.

Construeixen el seu niu amb herbes, molsa i arrels, en forats de les parets o sota els llosats. La femella pon de 4 a 6 ous, que cova uns 12-13 dies. Quan eclosionen estan al niu durant uns 18-19 dies i als polls els alimenten tant el pare com la mare. El període de cria va des del maig fins al juliol. Si les condicions els són favorables, poden criar dues vegades en una mateixa temporada.

En el text del repte ja vam recalcar que té un bec fi, típic d’insectívor. S’alimenten principalment d’insectes, tot i que puntualment també aprofita les llavors i baies que troba al terra. Per capturar els insectes fa servir les branques dels arbres com un trampolí, i es dona impuls per caçar-los (font foto: Viquipèdia. (c) Michael Apel).

El seu moviment característic

És una espècie acostumada a la presència humana; això fa que sigui relativament fàcil poder-la observar. Com us vam explicar al repte, el moviment que fa de doblegar les potes com si es desmaiés i la manera com repica amb la cua (movent-la amunt i avall) són tan característics d’aquesta espècie que ens ajuden a identificar-la. Si mai veiem un ocell que es comporta així es molt probable que es tracti d’un cua roi. Com que una imatge val més que mil paraules, us adjuntem un vídeo fantàstic fet pel biòleg José Francisco Calvo (Universitat de Múrcia) en que podreu veure exemplars de mascles i femelles que fan aquest moviment d’esquats (“sentadillas”) diverses vegades:

Aquest so tan estrany el fa un ocell?

El seu cant també és molt característic i una mica estrany! Es pot sentir a gran distància, especialment durant les nits caloroses. Té tres parts diferenciades: un refilet al principi, un soroll estrany al mig i acaba altre cop amb un refilet. El soroll que fa a la part del mig no sembla un soroll fet per un ocell, sembla una altra cosa! Alguns ornitòlegs (els científics que estudien els ocells) diuen que aquest soroll s’assembla a com si agaféssim pedretes de grava i les arrosseguéssim per terra. D’altres diuen que sembla el soroll que fan les branques de fusta verda quan les posem a la llar de foc, que crepiten. El podeu escoltar vosaltres mateixos al vídeo d’aquí sota. A quin soroll diríeu que s’assembla vosaltres? A que us recorda? Ens ho podeu escriure a l’apartat de comentaris d’aquesta notícia.

I el repte d’avui és…

Avui és dimecres, per tant us presentem el 4t repte!

Avui canviem de grup taxonòmic d’animals: passem de la classe dels ocells a la classe dels insectes! L’hem vist a València d’Àneu i no li calen presentacions. A primer cop d’ull tots els alumnes sabreu, tant els petits com els grans, quina mena d’animal és. Ara bé… heu d’encertar exactament quina espècie és! La femella d’aquest insecte pon ous sobre un grup concret de plantes, de la família de les rosàcies. Moltes d’aquestes plantes són arbres fruiters com ara: l’ametller, el cirerer, la prunera i el presseguer. També pon sobre arbustos silvestres com ara l’arç blanc o l’aranyoner. La femella pon sobre totes aquestes plantes perquè les larves quan surten dels ous es puguin alimentar, són les seves plantes nutrícies. Foto © CdA Valls d’Àneu feta a València d’Àneu durant el confinament.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alumnes: Podeu participar al 4t repte CLICANT AQUÍ.

Termini per contestar: dilluns 4/5/20 a les 12:00h.

 

I recordeu!

Aquesta setmana publicarem les vostres fotos naturalistes demà dijous 30/04/20, ja que divendres 1 de maig és festiu, i també farem el sorteig del buff d’aquest mes entre tots els que hagueu participat. Està pujant el nivell, les fotos que ens esteu enviant són espectaculars!

Si ets mestre/a, professor/a, mare o pare i vols rebre un correu-e d’alerta cada cop que publiquem un nou repte del concurs naturalista per poder-lo fer arribar als teus alumnes o als teus fills i filles, escriviu-nos a cda-vallsdaneu@xtec.cat indicant el vostre nom i cognom i us afegirem a la llista. Feu difusió d’aquest concurs a tothom a qui cregueu que li pot interessar. Hi poden participar escolars de Primària o estudiants d’institut de qualsevol edat i de qualsevol indret. 

Fins al proper repte! Confinats però aprenent! #ambprismaticsalterrat #joemquedoacasa

 

2 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>