El cucut (solució del repte 5) i NOU REPTE núm. 6

I la resposta del cinquè repte era… EL CUCUT

Bon dia alumnes d’arreu! En el cinquè repte hi heu participat 151 alumnes (93 de Primària, 53 d’ESO i 5 de Batxillerat i Cicles Formatius). 123 persones heu encertat la resposta i… efectivament, es tractava del cucut (Cuculus canorus). Foto © Ron Knight.

És segurament l’ocell més fàcil de reconèixer pel seu so, però no tant si ens fixem només en la seva imatge. El seu cant correspon al reclam nupcial del mascle, i és tant conegut que s’ha incorporat en cançons populars, en dites i fins i tot en alguna simfonia de Beethoven! Si voleu escoltar ‘El cucut i la Guimbarda’ cantada per en Xesco Boix en italià i en català pitgeu aquí. També us afegim un fragment de la 6a Simfonia de Beethoven, on amb un piano s’imita el cant del rossinyol i del cucut aquí. És un dels cants que s’associen a l’arribada de la primavera i que també es pot sentir durant l’estiu.

La professora Mar Balagué amb l’ajuda dels seus fills Gaia i Bru, el van gravar el capvespre del 27 d’abril des d’Estaron (la Guingueta d’Àneu), quan ja era a bocafoscant. Us adjuntem l’àudio aquí sota (© CdA Valls d’Àneu). Pareu l’orella perquè en alguns moments fa l’efecte que aquest mascle de cucut està una mica “afònic” o no li acaba de sortir ben bé el cant, com si li faltés potència o estigués canviant la veu com un adolescent humà:

 

 

Per aquesta mena d’afonia hi pot haver diverses possibles explicacions, ho hem consultat a dos ornitòlegs experts. L’ornitòleg Abel Julien ens ha explicat que aquesta mena d’ “afonia” que es detecta en alguns moments de l’àudio, on sembla que al cucut li costi de fer la segona nota, és deguda a que aquest mascle ja estava una mica cansat d’estar cantant tot el dia. Aquesta mena de cants “afònics” són més freqüents cap al final del dia, i poden indicar que els mascles ja no estan tan motivats per marcar territori. En Xavier Riera, ornitòleg i responsable Divulgació i Formació de l’Institut Català d’Ornitologia ens ha comentat que els cucuts a vegades canten d’aquesta manera quan estan excitats o molt esverats.

Quin aspecte té aquest ocell cantaire?

Té el cos allargat, amb una longitud d’uns 35 cm. Les seves ales són llargues i acabades en punta i la seva cua, també força llarga, és arrodonida. El seu plomatge és de color gris blavós, amb una mena d’ones de color blanc al pit i al ventre. Tot i que es considera que no hi ha dimorfisme sexual (per tant, mascles i femelles en principi són iguals), a vegades es pot trobar alguna femella amb una coloració més rogenca.

El podem trobar per tot el territori català i en ambients molt diversos, sempre i quan hi hagi boscos i no siguin zones massa urbanitzades. El cucut busca llocs tranquils per evitar que els sorolls molestin a les seves cries.

S’alimenta d’insectes, aràcnids, cucs, llavors, petits vertebrats i erugues; fins i tot de les erugues de la processionària del pi, la qual cosa és una molt bona notícia, perquè ajuda en el control biològic d’aquesta plaga.

L’ocell que okupa els nius dels altres

El comportament del cucut que resulta més sorprenent, i que ja vareu llegir en el repte, és que no fa nius sinó que s’aprofita dels d’altres ocells. Fa el que s’anomena parasitisme de posta. Quan és el moment de fer la posta, la femella fecundada busca un niu on ja hi hagi ous, en treu un i hi posa el seu. Repeteix aquesta operació fins a 15 cops en nius diferents, de manera que els seus ous quedin ben repartits i amb moltes més possibilitats d’èxit. Al cap de 12 dies neix el poll de cucut, quan la resta d’ous del niu encara no han nascut. El poll foraster s’ocupa de fer caure a tots els seus “germans postissos” fora del niu per quedar-se ell sol amb tot l’aliment que aniran portant els seus pares adoptius.

Algunes de les espècies que es converteixen en pares adoptius del cucut, sense haver-ho escollit, són: el pit-roig, el cargolet, el rossinyol, … i fins a més de cent espècies d’ocells diferents. Normalment sempre parasita els nius d’ocells més petits que ell, de manera que es produeixen imatges tant curioses com la que podem veure a la fotografia que us vam posar al repte, on un adult de boscarla de canyar (Acrocephalus scirpaceus) alimenta un poll molt més gros. Foto © Per Harald Holsen.

Els joves cucuts, després de rebre totes les atencions durant 4 o 5 setmanes, abandonen el niu cap a l’agost o setembre i marxen cap a l’Àfrica tropical a passar l’hivern, sense que ningú els hagi ensenyat el camí.

I el repte d’avui és…

És dimecres i per tant us presentem el 6è repte!

Com que ja fa dies que presentem reptes visuals, tornem a plantejar-vos un repte sonor! A Esterri d’Àneu hem estat sentint els concerts de cant coral que fa aquest animal des del dissabte 2 de maig, tot i que segurament ja fa dies que canta. Canten durant tot el dia, però de manera molt més intensa quan es fa de nit. Si escolteu el so de l’àudio de ben segur que us sona l’animal… Però, com sempre, heu d’encertar quina espècie és!

És una espècie bastant “tot terreny”: és capaç de tolerar certs nivells de contaminació als llocs on viu, és per això que la podem trobar fins i tot en alguns parcs urbans de la ciutat de Barcelona. Tot i que s’ha arribat a trobar algun exemplar d’aquesta espècie a 2.380 mt d’alçada, està més ben adaptada a viure a altituds més baixes. No té cua i sempre té la pell humida. La seva posta té una forma arrodonida, pon molts ous junts enganxats entre ells formant una mena de núvol, a diferència de la seva espècie cosina, que pon els ous enganxats formant un cordó. Ah! I és una espècie republicana.

Us adjuntem el sonograma i l’àudio gravat per la professora Neus Bardina a Esterri d’Àneu el 2/5/20 (© CdA Valls d’Àneu):

 

 

Alumnes: Podeu participar al 6è repte CLICANT AQUÍ.

Termini per contestar: Dilluns 11/5/20 a les 12:00h.

I recordeu!

Si ets mestre/a, professor/a, mare o pare i vols rebre un correu-e d’alerta cada cop que publiquem un nou repte del concurs naturalista per poder-lo fer arribar als teus alumnes o als teus fills i filles, escriviu-nos a cda-vallsdaneu@xtec.cat indicant el vostre nom i cognom i us afegirem a la llista. Feu difusió d’aquest concurs a tothom a qui cregueu que li pot interessar. Hi poden participar escolars de Primària o estudiants d’institut de qualsevol edat i de qualsevol indret. 

Fins al proper repte! Confinats però aprenent! #ambprismaticsalterrat #joemquedoacasa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>