25/11/2020 La Terra tremola!

Ahir, 25/11/2020 a les 16 hores i 39 minuts, vam poder notar una vibració curta i sobtada de l’edifici on està ubicat el Camp d’Aprenentatge. Avui hem consultat la pàgina web de l’Institut  Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) i hem constatat que es tractava d’un terratrèmol! L’epicentre del terratrèmol va ser per sobre del poble d’Espot, al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, molt a prop de l’Estany de Sant Maurici. La magnitud de sisme va ser de 2,3 graus de l’escala de Ritcher o escala de magnitud local. Aquesta escala serveix per determinar la intensitat dels sismes i diagnosticar els efectes que poden tenir sobre la població.  De manera  senzilla,  diríem  que  els  terratèmols  per  sota els  3.5 graus  no  són  perceptibles,  i els  que superen els 8 graus serien sismes catastròfics que generen un alt grau de destrucció. El major sisme enregistrat és el de 1960 a Xile a l’any 1960 amb una   magnitud  de  9.5  graus.

L’estrella vermella marca l’epicentre del sisme d’ahir. Si cliqueu sobre la imatge anireu a parar a la web de l’ICGC amb tota la informació referent al sisme. A la mateixa web podeu trobar un enllaç a una enquesta per poder respondre una sèrie de qüestions referides a un sisme concret en el cas de que l’hagis pogut percebre. Aquí us deixem l’enllaç de l’ICGC per a que pogueu seguir els sismògrafs en directe, consultar els terratrèmols enregistrats i notificar si n’has percebut algun:

ICGC – Explora ciutadà / Terratrèmols

Fa exactament 10 anys, en una situació semblant a la d’ahir, vàrem escriure un article sobre els sismes. Us deixem l’enllaç per a qui tingui ganes d’aprendre una mica més sobre aquests fenomens tant comuns a casa nostra. Ja veieu que no passen de moda!

Petits moviments sísmics (CdA Valls d’Àneu)

Per cert! Si no us ho creieu això de que els sismes són molt comuns a casa nostra, mireu el visualitzador Geoíndex de Sismologia (ICGC), on es mostren els epicentres dels terratrèmols ocorreguts a Catalunya i zones veïnes que han estat percebuts al llarg de la història amb el valor de la intensitat epicentral (grau de percepció) i les localitzacions dels epicentres dels terratrèmols enregistrats en el període instrumental (1977-2018) amb el valor de la seva magnitud (mesura de l’energia alliberada). Si cliqueu al damunt anireu a parar a la font original.

2 comentaris

 1. Mani

  Pel que jo se, l’escala Richter és oberta, és a dir, no té mínim ni màxim. De fet, s’estan mesurant magnituds negatives. El valor màxim 12 que dieu, és el suposat si el planeta es trenqués.

  1. CdA Valls d'Àneu Autor de l'article

   Hola Mani,

   Tens raó, el valor 12 és en el supòsit que es trenqués el planeta. D’altra banda hem trobat que el valor mínim és de -1.5.
   Ho hem modificat a l’article! Moltes gràcies!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>