Les selfactines i la tècnica polifunicular

Aquest divendres 17 de novembre de 2023 hem rebut uns visitants molt esperats, els alumnes de 3r de l’Escola Amat Verdú de Sant Boi de Llobregat van fer una excursió a peu fins la Colònia Güell per fer un viatge en el temps i descobrir com era la vida de les famílies que hi treballaven a començaments del segle XX. La Raquel els havia format molt bé abans de venir, ja que coneixien la selfactina i la tècnica polifunicular. També duia diversos models artesanals per mostra’ls-hi alguns dels elements arquitectònics utilitzats per Gaudí, com ara l’hiperboloide o el paraboloide hiperbòlic, conegut comunament com a “sella de muntar”.

Organitzats en equips de treball i amb un plànol de la colònia han fet una gimcana completant un recorregut pels diferents punts d’interès alhora que anaven responent unes breus preguntes i descobrint poc a poc els secrets d’aquest indret tan singular. Han observat notables edificis modernistes com ara Ca l’Espinal o Ca l’Ordal i d’altres com Can Soler de la Torre, masia de la família Güell, les cases on vivien els obrers, l’escola i el centre parroquial on anaven els infants.

Després han visitat el Centre d’interpretació de la Colònia Güell on han vist un audiovisual que mostrava com era la vida a la colònia fa més d’un segle a través de la mirada d’una noia de 10 anys que hi treballava: la Laia. Després, han pujat al pis de dalt per conèixer la tècnica de construcció amb l’arc catenari i els diferents materials que Antoni Gaudí va fer servir per dissenyar la cripta de l’església que es va erigir a la colònia.

Finalment, han entrat a la cripta per admirar l’obra i poder gaudir tant de la rica simbologia com dels diferents elements decoratius que l’arquitecte va emprar en la construcció d’aquest edifici.

Han estat uns grups molt treballadors i han aprés moltes coses noves, tant del procés tèxtil que hi tenia lloc com del projecte modernista inacabat d’Antoni Gaudí. Quin arquitecte tan genial!

1 comentari

  1. Miliu

    Quan les coses es fan amb ganes , habitualment solen sortir bé.
    Aquest cas n’és un exemple .
    Enhorabona a tots els participants.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>