Investigació dels vessants amb Salas i Lamarr

Aquest matí l’alumnat de les classes de 1r d’ESO “Margarita Salas” i “Hedy Lamarr” de lInstitut Joan Oró de Martorell s’han apropat al CdA Can Santoi per investigar les comunitats vegetals que es troben als dos vessants de la riera de Vallvidrera, ubicada a la zona de la Rierada dins del terme municipal de Molins de Rei.

En equips de treball han començat amb una breu introducció on han exposat les seves hipòtesis inicials respecte a les condicions que creien que trobarien posteriorment als vessants d’obaga i de solell. A partir de les diferències de la temperatura de l’aire, del sòl, de la humitat relativa de l’aire i de la intensitat de la llum, han extrapolat com podrien afectar a la vegetació les variacions d’aquests paràmetres.

Un cop al bosc, han agafat les dades necessàries fent servir els diferents sensors ambientals que portaven a les seves motxilles: el termòmetre d’aire, el termòmetre de sòl, l’anemòmetre, el luxímetre i el psicròmetre. També han utilitzat la brúixola per conèixer l’orientació del vessant. Després hem fet una gimcana de descoberta de les espècies de plantes més comunes a cadascun dels vessants, com ara el pi blanc i el llentiscle al vessant de solell o l’alzina i l’arç blanc al vessant d’obaga.

Han pogut contrastar in situ que al vessant d’obaga la vegetació era molt més exuberant, amb més caducifolis i molta molsa i lianes. En canvi, al vessant de solell es podia observar que la vegetació predominant era de fulla petita, amb  presència d’algunes plantes aromàtiques i espinoses però cap d’enfiladissa. És sorprenent observar els diferents mètodes d’adaptació de les plantes segons la disponibilitat d’aigua i de llum!!

En acabar, hem tornat al laboratori per fer un experiment i calcular el contingut d’aigua de les mostres de fulles que hem recollit durant l’activitat.. Amb totes les dades de camp recollides podran descobrir el nom de les comunitats estudiades, obtenir gràfics comparatius i elaborar un perfil de la vegetació utilitzant els recursos de la web del CdA.

Hem passat un molt bon dia! Ens veiem a la propera!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>