Estudiem a fons la riera de Vallvidrera

El dilluns 13 de febrer, els estudiants de Ciències de la Terra i del Medi Ambient de 2n de Batxillerat de l’Institut Marina de La Llagosta han avaluat el risc d’inundació de la riera de Vallvidrera a la zona on desemboca al riu Llobregat i també ha conegut l’estat ecològic de la riera aigües amunt, en el seu pas per la zona de La Rierada.

Hem començat calculant l’afectació a tres ponts de Molins de Rei per possibles avingudes provinents de la riera de Vallvidrera. La darrera inundació d’aquesta vall es va produir a la dècada dels anys noranta, afectant a les vies i a la circulació de trens. El repte principal es calcular el cabal màxim que podria arribar la vall baixa de la riera de Vallvidrera abans de la seva desembocadura al riu Llobregat.

Els estudiants han emprat dades climàtiques històriques, dades geogràfiques de la conca fluvial i han efectuat càlculs per a períodes de retorn de 100 i 500 anys. Els ha calgut trobar les àrees de pas dels tres ponts: el de Rodalies R-4, el del polígon del Molí i el de la  C-1413A. A nivell més teòric, han aplicat mètodes de càlcul algorítmics senzills i han conegut els que empra l’Agència Catalana de l’Aigua.

Han obtingut que l’àrea de la conca hidrològica és d’uns 25 km2 i la riera mesura uns 13 Km de longitud. Un cop calculades les àrees de pas dels ponts han comprovat que cap dels tres ponts podria engolir l’aigua que s’acumularia amb pluges d’un període de retorn de 100 i 500 anys El resultats obtinguts els han fet pensar en les vulnerabilitats a les persones, als serveis del polígon industrial i a les pròpies infraestructures viàries.

Després ens hem traslladat fins al CdA de Can Santoi per completar la feina. Primer han mesurat paràmetres com la velocitat, l’amplada i diverses fondàries de la riera per obtenir el cabal.  A continuació amb fet breu estudi de la qualitat de l’aigua de  la  riera fent servir com a bioindicadors els macroinvertebrats que han capturat in situ. Un cop al laboratori amb l’ajuda de lupes binoculars i fitxes han identificat els invertebrats així com l’index biótic associat a cada espècie. Amb totes les dades recopilades podran conèixer l’estat de conservació de l’ecosistema de la riera.

 

Felicitats per tota la feina que heu portat a terme!

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>