Estudiants de CTMA indaguen sobre riscos naturals al Papiol

El passat 18 de febrer, els estudiants de 1r i 2n de batxillerat de ciències de la terra i del medi ambient de l’Institut Marina de La Llagosta surten al camp per aprendre sobre processos geològics de vessant i riscos naturals al Papiol. L’alumnat de CTMA, amb els seus docents, acompanyats pel Camp d’aprenentatge Can Santoi, dediquen un matí a explorar les Escletxes: Geozona 338. Aquest espai ha estat l’objecte de reconstrucció històrica i d’interpretació.

Els estudiants, gaudint d’un dia primaveral, han conegut les principals tècniques de camp, com l’ús del mapa topogràfic, el mapa geològic, la localització per GPS i la identificació de materials. D’inici han reconegut les pissarres metamòrfiques del basament Paleozoic de Collserola, seguit dels materials sedimentaris del Miocè a on s’ubiquen les Escletxes.

Després han visitat algunes escletxes per elaborar-ne les primeres hipòtesis. En veure-les, han pensat en un possible origen fluvial, o bé producte de terratrèmols. A partir d’aquestes hipòtesis, han dedicat especial atenció a identificar les propietats dels estrats sedimentaris inferiors, les argiles. Han comprovat la plasticitat en presència d’aigua. Els estrats superiors, de naturalesa calcària, amb fòssils marins com els ostreids, gasteròpodes i coralls tenen un aspecte molt diferent. Estan formats per calcàries fossilíferes, que a escala micro són impermeables, però a escala meso i macro estan plens de forats i d’esquerdes verticals. Aquestes esquerdes sí que poden conduir les aigües pluvials cap als estrats inferiors argilosos.

Amb tot el que han vist, s’ha valorat conjuntament una nova interpretació del fenomen. La història més factible és que els estrats calcaris, més rígids i amb diverses fissures, hagin anat impregnant-se d’aigua fins arribar als estrats inferiors argilosos. Com que tot el conjunt es troba inclinat, el més probable és que per gravetat els estrats calcaris s’hagin esberlat i lliscat, produint aquest conjunt de grans esquerdes conegudes com les Escletxes. En acabar i de camí cap el nucli urbà hem pogut veure algunes afectacions als edificis per lliscament del substrat argilós.

Estudiants i docents hem compartit els interessos de cadascú, la majoria motivats per carreres de l’àmbit sanitari. També hem comentat la relació dels estudis que volen fer amb els ODS. Coincidim que aquest tipus d’activitats complementen molt bé el que s’aprèn a l’institut.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>