Els investigadors del Pere Lliscart exploren el Delta del Llobregat

Dijous 23 de novembre la classe de 1r d’ESO de l’Institut Escola Pere Lliscart de L’Hospitalet de Llobregat ha fet un itinerari naturalista pels espais naturals del Delta de Llobregat com a activitat relacionada amb el seu projecte (crèdit de síntesi).

Han començat fent una valoració de tots els impactes antròpics al voltant d’aquesta zona protegida: el port, l’aeroport, la depuradora, les fàbriques del polígon de la Zona Franca i altres infraestructures. També han mesurat la contaminació acústica provocada principalment pels avions.

Llavors han iniciat el recorregut seguint el curs del riu identificant les plantes més característiques del delta, com ara el tamariu, l’àlber o el canyís. També han reconegut altres plantes com l’esbarzer, la ginesta, el margalló, la canya, els pins o l’eucaliptus. Finalment han fet una valoració de la qualitat ecològica de la vegetació de ribera seguint el protocol QRISI del Projecte Rius.

Cap a la meitat del recorregut han agafat una mostra d’aigua del riu i han pogut comprovar-ne la pèssima qualitat degut a l’absència d’invertebrats aquàtics, tot i que han trobat un cuc de sang i algun cranc. Han continuat caminant fins arribar al mirador de la desembocadura; això els ha permès veure molt bé l’entrada del riu al mar, amb unes onades que remuntaven amb força el curs fluvial! També han pogut veure els aiguamolls de la platja de Ca l’Arana.

Després han arribat a l’aguait de Cal Tet, on gràcies als prismàtics i a un telescopi terrestre han pogut observar nombrosos ocells aquàtics: l’ànec canyella, el corb marí, el bernat pescaire, un martinet blanc, l’ànec collverd, xarxets, fredelugues, algunes oques i fins i tot un blauet! Finalment han aprofitat una parada a l’ombra d’una pineda litoral per determinar altres paràmetres de l’aigua del Llobregat com la temperatura, la transparència, l’olor, la presència d’escuma i la seva densitat, d’1,022g/cm3 degut a que es troba barrejada amb l’aigua salada.

Felicitats! Heu estat uns grans investigadors/res i caminadors/res. Fins la propera!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>