Descoberta de l’ecosistema de la riera de Vallvidrera

El passat dilluns 21 de febrer els estudiants de 2n d’ESO A de lEscola Isabel de Villena d’Esplugues de Llobregat van indagar a l’ecosistema de la riera de Vallvidrera per conèixer la qualitat de l’aigua amb el Camp d’aprenentatge de Can Santoi. Els estudiants, amb els seus docents, estan interessats en aquest exemple d’ecosistema proper a la seva localitat. L‘escola, com ja va fent durant anys successius, organitza l’activitat en aquesta modesta riera, molt freqüentada en aquest indret i al conjunt de Collserola per les activitats però que preserva molts espais naturals en bon estat. El lloc que hem escollit és al tram de la riera pròxim a la masia i granja de Can Castellví. Aquesta riera és la única de Collserola que porta aigua durant tot l’any a la major part del seu curs.

Els estudiants s’han implicat al màxim a observar tots els detalls del bosc de ribera, de l’aigua i dels microorganismes que han trobat. També han expressat el gaudi per a adquirir nous coneixements. La recerca que han fet s’ha iniciat amb el repte de trobar la qualitat de l’aigua a partir del mètode dels indicadors biòtics.

L’estudi de l’ecosistema de la riera s’ha diferenciat en dues parts: la primera, l’estudi de les propietats fisicoquímiques del biòtop i la segona, la captura i identificació dels macro invertebrats de la biocenosi. Del biòtop, han recollit els valors dels paràmetres següents: temperatura de l’aigua i de l’aire, transparència, color i olor de l’aigua, la velocitat i el cabal. L’estudi de la biocenosi ha consistit en fer una captura d’animals, mirant de no alterar gaire el fons de la riera. Han trobat un nombre considerable d’organismes, molts d’ells en fases vitals juvenils: espiadimonis, cargol de fang, gamba d’aigua dolça, barretet, díxid, mosca negra, barb cua roja, tàvec i sabater. Posteriorment els han observat i classificat al laboratori. La identificació els ha permès aplicar l’índex biòtic que porten associat, essent de l’1 al 10, de menys a més qualitat. La recerca coneguda d’aquests organismes proporciona una senzillesa i una alta fiabilitat per determinar la qualitat de l’ecosistema de la riera.

La suma dels índex biòtics dels organismes de la riera inspeccionada aquest dia ens ha proporcionat un valor de 47 (interval de 0 a 120), resultant una qualitat de l’aigua mediocre. Els estudiants han reflexionat sobre la utilitat d’aquests indicadors i de la importància de preservar la biodiversitat dels ecosistemes. Tot l’equip n’ha gaudit i continuaran l’aprenentatge a l’escola. 

 

1 comentari

  1. Teresa Gotsens

    Com cada anny l’activitat de Can Santoi ha engrescat als alumnes i han poogut portar a la pràctica les explicacions sobre els ecosistemes que s’han fet a classe.
    La pràctica els ha permés assimilar millor els coneixements i els ha introduit al món dels invertebrats.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>