Expo: La mirada matemàtica, les arts i el patrimoni

L’exposició és resultat d’una joint venture entre l’exposició interactiva IMAGINARY de la Real Sociedad Matemática Española (RSME), el Museu d’Història de Barcelona i la comunitat matemàtica local en la que es presenten de manera conjunta elements universals de la Matemàtica i elements històrics particulars de la ciutat de Barcelona amb contingut matemàtic.

Els elements universals estan representats per parts de l’exposició itinerant IMAGINARY organitzada per la RSME amb motiu del seu centenari, en la qual es posen de relleu les diverses interrelacions entre les matemàtiques i les formes. Es tracta de l’adaptació d’un projecte, del mateix nom, desenvolupat per l’Institut d’Investigació Matemàtica d’ Oberwolfach (MFO) a Alemanya, i és el fruit de la participació internacional tant de matemàtics com d’artistes. El seu leitmotiv és la imatge com a lloc d’encontre entre la realitat imaginada i la visualització concreta dels objectes matemàtics abstractes.

Els elements particulars estan representats per les informacions històriques d’algunes morfologies rellevants en el paisatge urbà de la ciutat de Barcelona que tenen com a base alguns tractaments matemàtics, com ara l’arquitectura i pintura gòtiques, la matemàtica i la mecànica d’un gran rellotge de la Catedral i la morfologia de les grans obres públiques d’Esteve Terrades en les estacions de Metro de la ciutat.

La matemàtica local, representada aquí per la seva presència històrica en formes concretes a la ciutat de Barcelona, rep doncs a la matemàtica universal en el marc d’aquesta exposició.

L’espectador és convidat a descobrir interrelacions entre les matemàtiques i l’art, subratllant valors de la creació matemàtica i les emocions que suscita, i una mirada matemàtica al patrimoni històric i tecnològic de la ciutat: deixant-se captivar per les formes de les figures del paisatge urbà local, atenent als suggeriments abstractes que desperten en la seva imaginació; participant en el diàleg entre geometria i àlgebra, aprenent a llegir les propietats d’una forma, com ara les simetries, en la seva equació; o desafiant el món de les singularitats, punts especials on les figures són rudes i tallants com el tall de la navalla o la punta d’una agulla, descobrint alguns dels misteris dels conceptes que impliquen.

L’exposició inclou també una part interactiva, dinàmica, la qual ofereix diversos programes interactius de visualització matemàtica. Aquests programes faciliten l’exploració autònoma o guiada d’un ric univers de belles formes que poden ser usats en els centres d’ensenyament o pels particulars, i que es poden descarregar gratuïtament des de www.rsme-imaginary.es. A més, compta amb dos mòduls del MMACA (Museu de Matemàtiques de Catalunya). Un consta de dos calidoscopis en què els miralls generen diversos poliedres a partir de l’element seleccionat entre els que estan a disposició del visitant. L’altre és un model de l’habitació d’Ames que posa de manifest el paper de la perspectiva en la percepció.

|+Info!

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>