Bibliopati

A l’hora del pati … Bibliopati !!

Dades del centre

Nom del centre: Escola Sant Jordi
Adreça: Av. Ensenyament,13
Codi postal: 43860
Localitat: L’Ametlla de Mar
Telèfon: 977 456 480
Adreça electrònica: e3000263@xtec.cat
Servei territorial: Terres de l’Ebre

Breu resum de l’activitat

Amb aquesta bona pràctica expliquem el funcionament i dinamització de la biblioteca a les hores de l’esbarjo dels alumnes. Us explicarem com organitzem l’espai de la biblioteca per a la realització de les diferents accions i tasques que es desenvolupen ( voluntaris de bibliopati, voluntaris d’escacs, enigmes , servei de préstec).

Àmbits d’actuació

Aula/Curs/Cicle: Tot l’alumnat de Primària.

Àrees/Matèries/Mòduls

—-

Capacitats/competències

  • Competència comunicativa lingüística
  • Competència d’autonomia, iniciativa personal i emprenedoria
  • Competència d’aprendre a aprendre
  • Competència digital

Descripció de la bona pràctica

A partir de la remodelació de la nostra biblioteca (PuntEdu) , el curs 2011-2012, la comissió de biblioteca i l’equip directiu vàrem començar a sistematitzar les actuacions que es feien a la biblioteca.

El curs 2011-2012, es va crear la figura dels voluntaris de “bibliopati”. Aquests voluntaris són alumnes de 6è que es distribueixen pel pati dels més petits de Primària (de 1r a 3r) i també a la biblioteca. A principi de curs, en reunió de coordinadors, es diu als coordinadors que expliquin els/les tutors/es que la biblioteca romandrà oberta a l’hora del pati amb la intenció que a l’hora de l’esbarjo l’alumnat tingui una estona per llegir llibres i contes.

També a principi de curs es fa una reunió informativa amb l’alumnat de sisè per tal d’explicar-los en què consisteix aquest voluntariat. Les funcions que tindran són:

  • Dinamitzar els jocs de pati dels més petits de Primària: ensenyar-los jocs de saltar amb corda, amb les gomes, jocs tradicionals que estan pintats al terra, jugar amb la pilota,…
  • Són encarregats/des d’obrir i tancar la biblioteca i procurar que hi hagi un ambient tranquil i relaxat.
  • Els dies que a la biblioteca van els més petits, poden llegir-los contes.

El curs 2013-2014, aprofitant que l’escola va començar un projecte d’innovació per introduir els escacs en horari lectiu, i veient l’èxit i interès que aquesta activitat suscitava en altres alumnes (ja que ens demanaven que “ells” també volien jugar a escacs), vàrem crear l’activitat de voluntaris d’escacs al bibliopati.

Es va informar l’alumnat de cinquè i sisè de la possibilitat de fer-se voluntaris per ensenyar i/o jugar a escacs a l’hora del pati. La proposta va tenir molt d’èxit i es va fer una distribució dels alumnes voluntaris de dilluns a divendres, seguint el model dels voluntaris de bibliopati, és a dir, cada dia de la setmana tenen accés a la biblioteca els alumnes de diferents nivells, així tenim que:

  • Dilluns, dimecres i tres divendres al mes són per als alumnes de 1r, 2n i 3r.
  • Dimarts, dijous i dos divendres al mes són per l’alumnat de 4t, 5è i 6è.

Aquest curs 2014-2015, la coordinadora de biblioteca, va proposar per una petita formació a alumnes voluntaris de cinquè sobre el programa Epergam. Aquests alumnes voluntaris de préstec tenen les funcions de:

  • Fer préstec de llibres als alumnes de Primària a l’hora de l’esbarjo (registre per escrit i al programa Epergam)
  • Ajudar els professors que fan la catalogació de llibres a col.locar-los als prestatges corresponents.
  • Col.laborar en mantenir l’ordre dels llibres a la biblioteca, ensenyant els usuaris on van els llibres i com s’ordenen.

Pel que fa a l’activitat dels “enigmes del bibliopati”, és la comissió de biblioteca qui elabora els enigmes i els va penjant a la cartellera on cada quinze dies es revisa qui els ha encertat. Cal dir que hi ha tres nivells d’enigmes segons el nivell de dificultat.

Curs acadèmic: 2014-2015

Punt de partida: Curs 2011-2012 ( en cursos anteriors ja s’havia fet alguna activitat de bibliopati en la que es treien al pati capses amb llibres).

Objectius:

  • Dinamitzar l’espai de la biblioteca a l’hora de l’esbarjo.
  • Proporcionar una espai d’intercanvi i aprenentatge entre iguals.
  • Afavorir la cohesió.
  • Responsabilitzar l’alumnat de petites tasques.
  • Afavorir el gust per la lectura.

Desenvolupament de l’experiència: Les coordinadores de l’experiència hem elaborar uns horaris per als voluntaris de les tres activitats. Per a cada activitat hi ha un nombre determinat de voluntaris cada dia:

  • BIBLIOPATI, de quatre a cinc
  • ESCACS, dos o tres
  • PRÉSTREC, dos

Cada dia, quan sona el timbre de l’esbarjo, els diferents voluntaris es dirigeixen a la biblioteca i es posen els distintius (diferent per a cada activitat):

  • Peto fluorescent per als voluntaris de sisè de bibliopati.
  • Collaret amb el rètol VOLUNTARI, per als alumnes que són voluntaris d’escacs.
  • Peto de color groc per als voluntaris de préstec.

Quan la cap d’estudis elabora i distribueix les vigilàncies d’esbarjo, hi ha dos mestres que es reparteixen els cinc dies i fan la vigilància a la biblioteca.

  • Els alumnes de bibliopati obren la biblioteca i controlen que els alumnes que entrin ja hagin acabat d’esmorzar i que siguin del nivell que toca. També controlen que els alumnes es treguin les sabates si han d’anar a la zona dels coixins de colors. Se’ls encomana també que controlin que el to de veu dels usuaris no sigui gaire alt. Els dies que entren els alumnes de 1r, els voluntaris els fan seure a la zona de coixins i els llegeixen contes. També controlen els alumnes que entren a fer els enigmes, dient-los de com ha han de fer (contestar al full i posar la resposta a una caixa de color). Els voluntaris que han d’estar al pati també es posen el peto fluorescent per tal que els alumnes del pati els reconeguin i puguin anar a buscar-los per jugar.
  • Els alumnes d’escacs es posen el seu collaret distintiu i comencen a treure el material: taulers i les caixetes amb les fitxes. Fan seure els alumnes que entren a jugar a escacs i controlen la partida o també poden jugar.
  • Els alumnes de préstec miren si hi ha llibres que s’han retornat i fan les gestions mitjançant el programa Epergam. També fan el préstec dels alumnes que es volen emportar llibres a casa. També porten el control dels alumnes que entren al bibliopati i quina activitat fan (llegir, jugar a escacs, buscar informació…)

Treball competencial: Amb aquest tipus d’activitats pretenem afavorir la responsabilitat en el treball ben fet a l’hora de realitzar les tasques encomanades. És una activitat competencial on els alumnes apliquen i utilitzen els aprenentatges per a realitzar les tasques. Afavorim la cohesió de tot l’alumnat. Afavorim que es relacionin alumnes de diferents edats, per tant la càrrega d’ensenyament-aprenentatge entre iguals és molt forta. Afavorim que es construeixin vincles entre alumnes .

Pensem que el nivell de motivació és molt alt ja que els voluntaris saben que estan fent tasques importants per a l’escola i que les han de fer bé

Temporització: Tot un curs.

Recursos humans i materials: Per tal de coordinar totes les accions que tenen lloc a la biblioteca en aquest espai horari hi ha tres persones responsables:

  • Coordinadora dels voluntaris de bibliopati
  • Coordinadors dels voluntaris d’escacs
  • Coordinadora dels voluntaris de préstec
  • També hi ha la comissió de biblioteca que coordina l’activitat dels enigmes.Cap d’estudis que elabora les vigilàncies de l’esbarjo.

Materials:

  • Distintius per l’alumnat
  • Taulers i fitxes d’escacs
  • Mural explicatiu de les peces d’escacs
  • Cartellera dels enigmes
  • Ordinador de la biblioteca.

Valoracions i conclusions: Pel fet de ser una escola gran de tres línies i que aquesta activitat que comprèn un espai de temps relativament curt, els trenta minuts de l’esbarjo i un espai relativament petit, com és la nostra biblioteca, afavoreixi l’intercanvi i la trobada entre alumnes de diferents edats i interessos , cal que la valorem molt positivament.

Documentació complementària: S’adjuntaran fotos de totes les activitats.

Aspectes innovadors: Treball del voluntariat a l’educació Primària

Eficiència: Molt bona.

Criteris d’avaluació:

  • Valorem el nombre de voluntaris que s’ofereixen cada curs.
  • Nombre d’usuaris de la biblioteca a l’hora de l’esbarjo
  • Valoració del professorat
  • Valoració dels alumnes

Autoria de l’experiència

Coordinació: Fàtima Garcia Segarra (Directora i coordinadora del alumnes voluntaris del bibliopati).
Professorat implicat: Maria Arbó Caballé (coordinadora de biblioteca i forma i coordina els voluntaris de préstec), Inmaculada Sebastià Milián (mestra que porta el projecte d’innovació d’escacs i coordina els voluntaris d’escacs) i Joana Ferré Lleixà (cap d’estudis).

Contacte

Nom i cognoms: Fàtima Garcia Segarra.
Telèfon: 977 456 480
Unitat: Servei Educatiu del Baix Ebre

Validador/a

Nom i Cognoms: Carme Valldepérez Espuny
Adreça electrònica: cvallde1@xtec.cat

Resum per accedir a la fitxa

Títol: A l’hora del pati … Bibliopati !!.
Centre: Escola Sant Jordi
Població: Ametlla de mar (Baix Ebre)
Àmbit d’actuació: Baix Ebre
Breu descripció: Amb aquesta bona pràctica expliquem el funcionament i dinamització de la biblioteca a les hores de l’esbarjo dels alumnes. Us explicarem com organitzem l’espai de la biblioteca per a la realització de les diferents accions i tasques que es desenvolupen ( voluntaris de bibliopati, voluntaris d’escacs, enigmes , servei de préstec).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>