CULTURA

 CULTURA POPULAR i TRADICIONAL

Les comarques penedesenques tenen una important tradició folklòrica i tradicional que es manifesta en la seva expressió més extensa a la Festa Major de cada poble.
Els Balls Populars són presents en moltes poblacions i cada poble té la seva singularitat, són els mateixos balls però interpretats i representats amb el segell característic de cada lloc. Per exemple el ball de bastons es balla de manera pausada i lenta, però a Vilafranca ho fan a molta velocitat d’execució.

BESTIARI FESTIU

DRAC

Peça d’origen medieval que llença foc i és una representació del mal.
Els  Dracs d’origen més antic són:
-el Drac de Vilafranca, la talla de fusta del seu cap està datada a l’any 1600.
-el Drac de Vilanova, documentat ja l’any 1779.
-el Drac de Sant Quintí, documentat l’any 1863 i el de Sitges des de l’any 1922.
El drac de Ribes és de 3 caps. Tots els altres són peces realitzades a partir dels anys 80 del segle passat, amb la gran revifada de les festes populars arreu de Catalunya.


Drac de la Geltrú

Drac de Vilafranca
Alt Penedès:
Castellví, Gelida, Torrelles de Foix, la Gornal, La Múnia, Moja, Sant Martí Sarroca, Gelida, Sant Quintí, Sitges, Vilafranca, Els Monjos, La Ràpita, l’Ordal, Sant Llorenç d’Hortons, Vilobí, Sant Pau d’OrdalBaix Penedès:
El Vendrell, Bellvei, Cunit, Banyeres, Llorenç, Sant Jaume dels Domenys.Garraf:
Cubelles, Vilanova, la Geltrú, Cunit, Les Roquetes (St Pere de Ribes), Canyelles,

DRAGA

No hi ha tradició antiga de dragues. Són peces de nova creació. N’hi ha a Cubelles, Vilanova, Cunit, Canyelles i Les Roquetes -St Pere de Ribes-.
   Draga de Cubelles

ÀLIGA

L’Àliga és una peça d’origen medieval que disposaven les viles que havien tingut privilegis reials. Per això  les àligues acostumen a portar una corona reial al cap.   La de Vilafranca està documentada cap al segle XVI.

Àliga de Vilafranca

Àliga de Sant Julià

Aligot de Bonastre

Àliga de Sitges

Àliga del Vendrell

Vilafranca

Vilafranca

Bonastre

Sitges

El Vendrell

Àliga de Vilafranca

GEGANTS

La gran majoria de municipis tenen gegants.  La gran majoria de municipis tenen gegants.

Sant Quintí de Mediona, Vilafranca, l’Arboç i Sitges tenen gegants centenaris, amb més de cent anys d’història.  Molts municipis tenen també parella de gegants petits. Alguns gegants recorden personatges importants com per exemple a Cubelles el gegant Charlie Rivel en record del gran pallasso.

Gegants de Vilafranca Gegants de Sitges Gegants de l’Arboç Gegants de Sant Quintí

NANS i CAPS-GROSSOS

Molts municipis disposen de nans. Destaquen per la seva grandària les dues parelles de Cap Grossos de Vilafranca i els Cabeçuts de Sitges.

 
Caps-grossos de Vilafranca Cabeçuts de Sitges

VÍBRIA

La víbria o vibra és, de fet, la femella del drac però amb marcats caràcters femenins com dues mamelles i bec d’àliga amb urpes i ales d’insecte.

Víbria del Vendrell

Víbria Llacunalba de Canyelles

MULASSA

Peça portada per dues persones. La de Vilanova es coneix des de finals del segle XVI.

Mulasses de Vilanova Mulassa del Vendrell

FIL·LOXERA

La Fil·loxera gran i les fil·loxeretes van ser creades a Sant Sadurní d’Anoia als anys vuitanta del segle passat. Representen l’insecte de la fil·loxera i són el centre de la festa   actual.

CAVALLETS  o COTONINES

Conjunt de figures on els balladors figuren anar dalt d’un cavall tot passejant i ballant al ritme de la música.

Cotonines de Vilafranca Cotonines de Vilanova Cavallets de Sitges

ALTRES

A partir dels anys setanta del segle passat i amb les ganes de recuperar les festes populars i de crear sentiment de comunitat, moltes poblacions van encarregar a artistes escultors la confecció de nou bestiari festiu.

El Cabrot

Borinot de Foc

El Caramot

Bou de foc

Ferafoc

Peix Carpa Juanita i porró

Ruc

Ruc  Garot

Serpent del Castellot

Unícorn

Gall Tomassot

Gallina Ballarica

 

El Vendrell

El Vendrell

El  Vendrell

El Vendrell

Sant Quintí

Vilanova

La Granada

L’Arboç

Guardiola

Sant Llorenç d’Hortons

Vilafranca

Vilafranca

Ferafoc de Sant Quintí

Dona d’aigua de Bellvei

BALLS POPULARS 

BALL de DIABLES 

Sant Quintí de Mediona, Vilafranca, Vilanova, Sitges, L’Arboç i El Vendrell són les poblacions amb balls de diables centenaris i amb parlaments.
Altres municipis, a partir dels anys vuitanta del segle passat, han creat balls de diables a semblança dels tradicionals com, per exemple Canyelles, el Pla, Moja, Els Monjos, La Ràpita, les Gunyoles, La Granada, Llorenç, Banyeres, Sant Sadurní, Olesa de Bonesvalls, Calafell, Bellvei, Avinyonet, Cunit, Sant Martí, La Bisbal i St Pere de Riudebitlles.

Ball de diables de Vilafranca Ball de Diables del Vendrell Ball de Diables de l’Arboç Ball de Diables de  Vilanova

BALL d’en SERRALLONGA

El Ball d’en Serrallonga és un ball parlat protagonitzat pel bandoler Joan de Serrallonga. El ball té un caràcter burlesc i de paròdia i intercala diàlegs seriosos amb altres de còmics. El ball parlat d’en Serrallonga encara avui s’escenifica en el marc de moltes festes populars catalanes. Tots els balladors van proveïts de trabucs.

Tenen ball d’en Serrallonga, Vilafranca, Santa Margarida i els Monjos, Vilanova i Sant Quintí de Mediona.

  Ball d’en Serrallonga i l’Escarabina de Santa Margarida i els Monjos.

BALL dels PASTORETS

És una dansa en la qual els balladors, vestits de pastors, ballen al ritme de la música colpejant uns bastons llargs i acolorits. És un ball que havia desaparegut i que es va recuperar cap als anys vuitanta del segle passat.

Hi ha Ball dels Pastorets a Vilafranca, Vilanova, Sitges, l’Arboç i el Vendrell.

 Pastorets de Vilafranca  Pastorets de Vilanova  Pastorets de Sitges  Pastorets del Vendrell  Pastorets de l’Arboç

BALL de PANDEROS

Ball en que cada ballador o balladora porta un instrument de percussió: el pandero o pandereta, amb el que segueix el ritme de la música.

S’anomena Ball de Panderos quan està format per balladors i balladores. S’anomena Ball de Panderetes si és format exclusivament per balladores. Vilafranca, Sant Pere de Ribes i Sitges tant tenen ball de Panderos com de Panderetes
Les Roquetes -Sant Pere de Ribes-, Sant Sadurní, Sant Quintí i  Guardiola de Font-rubí tenen Ball de Panderetes.

Panderetes Vilafranca Panderos Vilanova Panderetes Sant Quintí

BALL de CERCOLETS 

Ball d’origen antic relacionat amb les feines de pagès.  Diferents parelles amb un cèrcol guarnit a la mà van dansant al ritme de la música.

Hi ha Ball  de Cercolets a Vilafranca, Vilanova, Sitges, Les Roquetes -Sant Pere de Ribes-

Cercolets de Vilafranca Cercolets de Vilanova Cercolets de Sitges

BALL de BASTONS

El Ball de Bastons és una antiga dansa col·lectiva que es balla en molts indrets del món i que compta amb una extensísima tradició a Catalunya. Els balladors van proveïts de dos bastons curts que van picant entre ells tot fent diferents figures al ritme de la música.

Tenen Ball de Bastons Vilafranca, Font-rubí, La Granada,  Sant Quintí, Sant Sadurní, Llorenç del Penedès i Sant Pere de Ribes -on hi ha molta tradició-.

  Diferents   generacions   de balladors de   bastons a    Sant  Pere de Ribes

BALL de CINTES       BALL  de  GITANES

Ball popular d’origen i significat desconegut. La dansa es fa a l’entorn d’un pal central amb cintes, al voltant del qual els balladors i balladores van girant i trenant i destrenant la cinta que agafen amb la mà.
S’anomena “de cintes” si es fa referència a les cintes que fan servir els balladors o bé “de gitanes”  degut al fet que en algunes poblacions l’acostumaven a ballar persones d’ètnia gitana. Hi ha pobles on els balladors i balladores també fan parlaments.

Vilafranca, Vilanova, Sitges, Sant Quintí i l’Arboç  tenen Ball de Gitanes.

Sitges i Vilanova també tenen Ball de Cintes.

Ball  de Cintes  de Vilanova Ball  de Gitanes de Vilafranca Ball de Gitanes de l’Arboç

BALL PLA

Ball en parelles, comú en moltes comarques catalanes. És caracteritza pels moviments suaus i elegants de tots els seus membres. Aquest ball surt a la Festa Major de Vilafranca.

 

BALL dels FIGUETAIRES

Ball per parelles. Al ritme de la música es  fan diferents formes i gestos burlescos.  Només es balla a Vilafranca.

BALL dels MALCASATS

El Ball de Malcasats és un ball parlat en que diferents parelles de gent del poble s’expliquen i es discuteixen parlant amb versets satírics. Es representa a Vilafranca i el Vendrell.

Ball dels Malcasats del Vendrell Ball dels Malcasats de Vilafranca

LA MOIXIGANGA

La moixiganga és una representació dansada en què els balladors realitzen diferents figures representant escenes de la vida de Jesucrist.

Moixiganga de Sitges Moixiganga de Vilanova Moixiganga de Vilafranca

BALL de VALENCIANS

Aquest ball d’origen molt antic és, segons tots els investigadors, l’avantpassat directe dels castells actuals, tant és així que antigament es coneixia com a “valencians” als castellers fins que més tard van passar a denominar-se “xiquets” fent referència al seu origen a la ciutat de Valls.
És un ball que al segle passat havia desaparegut de les festes majors penedesenques. Des de fa uns anys es torna a representar a Vilanova des de l’any 2.000 i al Vendrell des de  l’any 2.008. El ball té diferents parts al ritme de la música i acaba amb la realització d’una torre i pilars.

Ball de Valencians deVilanova Ball de Valencians del Vendrell

ELS  FALCONS

Els Falcons realitzen figures humanes de gran dificultat i d’una gran bellesa, com l’escala o la pira, així com construccions castelleres com els pilars aixecats per sota. La colla de Llorenç va començar l’any 1942, la colla vilafranquina es va crear el 1959, la de Vilanova el 1972 i la de Sant Sadurní el 1992.

Falcons de Vilafranca Falcons de Llorenç Falcons del Pais del cava -St Sadurní- Falcons de Vilanova
ELS CASTELLERS

La tradició castellera és molt arrelada a les comarques penedesenques. De fet l’Alt Camp –Valls-, el Tarragonès i el Penedès són les comarques on el fet casteller va néixer i es va consolidar des de fa més de dos segles. És a partir dels anys seixanta del segle passat que el fet casteller es va anar escampant per moltes comarques catalanes…fins a l’actualitat que ja hi ha algunes colles castelleres fora dels territoris de parla catalana.

​​

 
Colla dels Castellers de Vilafranca Colla dels Xicots de Vilafranca Colla Jove dels Xiquets de Vilafranca
Colla dels Vailets de Gelida Colla dels Nens del Vendrell Colla Jove de Castellers de Sitges
     
 Colla dels Minyons de l’Arboç  Colla dels Bordegassos de Vilanova  Colla dels Bous de la Bisbal
CASTELLS

i    CASTELLERS

LA MÚSICA POPULAR I TRADICIONAL

El ball i la dansa dels diferents grups no seria pas possible ni tindria la seva bellesa sense l’acompanyament de la música. Des de fa molts i molts anys la música a acompanyat tots i cada un dels balls en el seu pas per cercaviles, processons i actuacions. Igualment a Falcons i Castellers en la construcció de les seves figures i castells.

La gralla, el timbal, el flabiol, el tamborí, el sac de gemecs són els principals instruments de la nostra música tradicional i el so inconfusible dels balls populars penedesencs.

INSTRUMENTS TRADICIONALS        AL PENEDÈS
FIRES i FESTES 

LES FESTES MAJORS

A tots els pobles es celebra com a festa principal la Festa Major, amb diversitat d’actes al voltant de la data de celebració del patró o patrona del poble. Molts dels pobles i viles penedesencs tenen una estructura de Festa Major força semblant: Activitats folklòriques tradicionals de balls populars –gegants, nans, ball de bastons, ball de gitanes, ball de panderos, moixiganga…- castellers, oficis religiosos, castell de focs artificials, concerts i balls populars, grallers, activitats per la mainada …no acostumen a faltar en cap de les nostres festes majors.
Destaquen especialment les següents FESTES MAJORS:
Festa Major de Sant Quintí de Mediona, en honor a Sant Quintí, Sant Justí i la mare de Déu de les Neus. Se celebra a mitjans d’agost.
Destaquen el correfoc pels carrers del centre de la vila, la Tronada, les cercaviles i les actuacions dels nombrosos balls folklòrics del municipi, l’ofici solemne, la nit jove…

Festa Major de l’Arboç . Dedicada a   Sant Julià. Es celebra l’últim diumenge  d’agost. En destaquen les cercaviles ,l’exhibició dels diferents grups folklòrics, les matinades, l’exhibició castellera amb els Minyons de l’Arboç i colles convidades, la processó de Sant Julià,  el recitat dels versots i els parlaments del Ball de diables i  la tradicional encesa conjunta del Ball de diables anomenada la carretillada.

Festa Major de Sitges. Dedicada a Sant Bertomeu, patró de Sitges. Del 21 al 27 d’agost. En destaquen el pregó, l’entrada de gralles, la processó de la bandera, el castell de focs d’artifici tocant el mar, l’ofici, la processó d’ofici.

Festa Major de Vilanova i la Geltrú. Dedicada a la Mare de Déu de les Neus, patrona de Vilanova. En destaquen el Correfoc, la Diada castellera amb els Bordegassos de Vilanova i dues colles convidades, el Convit a la Festa i els Dotze morterets, la Cercavila de la Vigília amb tot el seguici de balls populars, el castell de focs, el Ball de les 7 Hores, la Cercavila d’Ofici, l’Ofici solemne, la Cercavila del Vot del Poble i la Cercavila de l’Imaginari.

Festa Major del Vendrell. Del 25 al 28 de juliol. Dedicada a Santa Anna, patrona de la vila. Cercaviles, actuació castellera a càrrec dels Nens del Vendrell,  cercavila de foc,  encesa del campanar,  cercavila popular, en què participen tots els balls populars i els castellers Nens del Vendrell, acte sacramental a la plaça Nova.

Festa Major de Vilafranca. Dedicada a Sant Fèlix, patró de Vilafranca. Del 29 d’agost al 2 de setembre. En destaquen els goigs dedicats a Sant Fèlix; la tronada d’inici de la cercavila del dia 29; les processons dels dies 29, 30 i 31; el castell de focs, els oficis religiosos; l’exhibició dels balls populars; la diada castellera del dia de Sant Fèlix amb la participació de les quatre millors colles del món casteller; els concerts nocturns….

Festa Major de Sant Quintí Festa Major de l’Arboç Festa Major de Sitges
Festa Major de Vilanova Festa Major del Vendrell Festa Major de Vilafranca

Festa dels Tres Tombs de Vilanova

Es celebra el 17 de gener en honor a Sant Antoni Abat . Celebració festiva dels tradicionals tres tombs al voltant de la rambla vilanovina. Aquesta festa al llarg de l’hivern se celebra en altres poblacions catalanes. La de Vilanova és de les més lluïdes de Catalunya.

Festes de Carnaval

Especialment significatives les de Vilanova i la Geltrú i Sitges, on s’ha mantingut la festa inclús durant la dictadura franquista. Actualment molts pobles el celebren, amb major o menor intensitat.

 
Els 3 Tombs de Vilanova  Diumenge de Les Comparses. Carnaval de Vilanova  Rua del Carnaval de Sitges

LES FIRES

Fires i Festes de Sant Sadurní. Festa de la Fil.loxera.
Les Fires inicialment eren un mercat de productes agrícoles que es feia just abans de la verema.
Actualment encara es celebra la cercavila de cavalls i la fira del disc. Concerts, gegants i des dels anys vuitanta del segle passat, la Festa de la Fil-loxera, festa de foc recordant la història de la lluita i la victoria contra la fil.loxera, petit insecte que cap a finals del segle XIX, anys 1890,va malmetre totalment les vinyes del Penedès.

Fira del Gall de Vilafranca.

Als voltants del 21 de desembre, Sant Tomàs. Fira tradicional dedicada a l’aviram de Nadal, especialment gall negre del Penedès i gallina penedesenca.

Fira de Santa Llúcia de Gelida.

El 13 de desembre. Fira tradicional amb confecció de la tradicional escudella de Santa Llúcia, que es reparteix a tots els assistents.

Fira de Santa Teresa del Vendrell.

Es celebra als voltants del 15 d’octubre, festivitat de Santa Teresa. Fira comercial amb importants actes culturals, com la diada castellera.

Fires de Maig de Vilafranca.

El tercer cap de setmana de maig. Mostra de l’oferta comercial penedesenca. Activitats culturals i festives.

 
Festa Fil·loxera  St Sadurní Fira del Gall Vilafranca Fira  Santa Llúcia  Gelida Fira Sta Teresa El Vendrell  Fires de Maig Vilafranca

INSTITUCIONS POLÍTIQUES

Les administracions polítiques que regulen la vida política i administrativa de les nostres comarques són:
-els ajuntaments, que governen cada municipi.
-els Consells Comarcals, creats l’any 1987, que realitzen tasques de coordinació i promoció econòmica i social a cada comarca.
-la Mancomunitat Penedès-Garraf, creada  amb anterioritat als Consells Comarcals i que també realitza tasques de facilitar equipaments i serveis als municipis de l’Alt Penedès i el Garraf.
En un futur segurament caldrà redefinir alguns d’aquests organismes amb la posada en funcionament de la Vegueria Penedès.

ELS  AJUNTAMENTS
Són l’ òrgan de govern de cada municipi, presidit per l’alcalde o alcaldessa i format pels regidors dels diferents partits polítics presents al municipi. A les comarques penedesenques hi ha molts municipis formats per diferents pobles i nuclis de població. Per exemple formen part del Vendrell, els nuclis de Coma-ruga, Sant Salvador, el Francàs, Sant Vicenç de Calders, el Sanatori…..i, per tant,  l’ajuntament del que depenen és el del Vendrell.
Entre d’altres, les feines i els serveis que fan els ajuntaments són:
-Planificar el creixement del municipi.
-Tenir cura de carrers, places i parcs públics.
-La seguretat ciutadana i el trànsit i la circulació: la policia municipal
-Les instal.lacions esportives municipals: camps d’esports, piscines, pistes…
-Conservació i manteniment de les escoles públiques.
-Recollida selectiva d’escombraries.
-Serveis culturals municipals: ràdio, televisió, centre cívic…
-Serveis Socials, per ajudar als veïns que ho necessiten…

En la present legislatura, que va de les eleccions municipals de maig del 26 de maig de 2019 fins a les següents eleccions municipals previstes pel maig del 2023, els ajuntaments penedesencs estan constituïts de la següent manera:

Composició dels regidors de cada ajuntament   A L T     P E N E D È S

Avinyonet del Penedès: 5 JxC + 4 PM-CP=    9 regidors.                                                    Alcaldia:      Cesar Herraiz              JxC

Les Cabanyes: 5 JxC + 2 L’EC = 7 regidors.                                                                          Alcaldia:      Agustí Vallverdú         JxC

Castellet i la Gornal: 2 JxC +3  ERC + 5 PSC + 1 Cs= 11 regidors.                                      Alcaldia:       Miquel Delgado          PSC

Castellví de la Marca: 7 JxC +2 ERC= 9 regidors.                                                                Alcaldia:        Xavier Ramos             JxC

Font-rubí: 6 JxC + 3 ERC= 9   regidors.                                                                                  Alcaldia:       Xavier Lluch                JxC

Gelida: 4 ERC+ 6 PSC + 1 CUP + 1 GECC + 1 PRI= 13 regidors.                                        Alcaldia:        Lluisa Llop                  ERC

La Granada:  5 ENTESA + 5 JxC + 1 PSC = 11 regidors.                                                        Alcaldia:      Joan  Cols                    JxC

Mediona:4  SomM-ERC + 4 SpM + 2 CUP + 1 JxC= 11 regidors.                                          Alcaldia:        Juli Silvestre    SomM-ERC

Olèrdola: 6 APO-CP + 2 JxC + 2 ERC + 1 PSC= 11  regidors.                                              Alcaldia:        Lucas Ramírez           APO

Olesa de Bonesvalls: 3 ERC + 3 PSC + 1 FIC + 1 Cs  + 1 POD= 9 regidors.                      Alcaldia:        Pedro Juan                  PSC

Pacs del Penedès: 5 JxC + 2 ERC= 7  regidors.                                                                    Alcaldia:       Montse Mascaró          JxC

El Pla del Penedès: 4 JxC + 4 ERC + 1 CUP= 9 regidors.                                                      Alcaldia:      Vanessa Gascó            JxC

Pontons:4 PP + 2 JxC + 1 PEI = 7 regidors.                                                                          Alcaldia:         José Tutusaus               PP

Puigdàlber: 4 JxC + 3 ERC = 7 regidors.                                                                               Alcaldia:         Miquel Vallès                JxC

Sant Cugat Sesgarrigues: 3 SC-PM-CP + 3 ERC + 1 CUP= 7 regidors.                                Alcaldia:       Jordi Ferrer V.              ERC

Sant Llorenç d’Hortons:4 ERC + 6 Poble20 + 1 AjCP = 11 regidors.                                    Alcaldia:         Jordi Ferrer D.       Poble20

Sant Martí Sarroca: 3 FOM + 3 JxC + 2 MOV +2 ERC + 1 CUP = 11 regidors.                      Alcaldia:        Josep Mª Padulles      FOM

Sant Pere de Riudebitlles: 5 JxC + 4 ERC + 2 CUP= 11 regidors.                                        Alcaldia:        Joan Llort                      JxC

Sant Quintí de Mediona: 7 ERC +3 JxC +1 CUP  =11 regidors.                                            Alcaldia:         Pol Pagès                   ERC

Sant Sadurní d’Anoia: 5 ERC + 4 JxC + 4 PSC + 2 CUP +1  StSECG  1 PP =17 regidors.   Alcaldia:       Josep Mª Ribas            ERC

Santa Fe del Penedès: 4 JxC +3  AISF-CIF= 7 regidors.                                                        Alcaldia:        Jordi Bosch                   JxC

Santa Margarida i els Monjos: 7 PSC+ 4 ERC+1 CUP+1 JxC= 13 regidors.                         Alcaldia:        Imma Ferret                PSC

Subirats:  5 CiU +3 ERC+ 2 CUP +1 PSC=11 regidors.                                                            Alcaldia:      Pere Pons                    JxC

Torrelavit: 4 JxC+3 ERC + 2 VIT= 9       regidors.                                                                    Alcaldia:        Manuel Raventós        ERC

Torrelles de Foix: 9 JxC+1 ERC+1 PSC= 11 regidors.                                                            Alcaldia:       Sergi Vallès                    JxC

Vilafranca del Penedès: 7 CiU + 5 ERC +5 PSC+ 2 CUP+ 1VEC+1 Cs= 21 regidors.           Alcaldia:        Pere Regull                  JxC

Vilobí del Penedès: 5 VV-CP+ 2 VIR-AM+1 CUP + 1 JxC = 9  regidors.                                Alcaldia:        Francesc X. Edo        VV-CP

 Composició dels regidors de cada ajuntament   B A I X       P E N E D È S                         

Albinyana: 6  JxC+ 3PSC+1 ERC  + 1 Cs = 11 regidors                                                           Alcaldia:         Quim Nin                      JxC

L’Arboç: 8 PSC + 2 CL-AM + 2 JxC + 1 CUP = 13 regidors                                                      Alcaldia:        Joan Sans                    PSC

Banyeres del Penedès: 5 BNY-AM + 3 PSC + 2 JxC + 1 BCV = 11 regidors                            Alcaldia:        Amadeu Benach     BNY-AM

Bellvei: 4 +Bellvei + 3 JxC+ 3 PSC + 1 Cs = 11  regidors                                                          Alcaldia:         Gerard Colet        +BELLVEI

La Bisbal del Penedès:  6 JxC + 2 PSC + 1 UPLBP + 1 A + 1 ERC= 11  regidors                    Alcaldia:        Agnès Ferrer                  JxC

Bonastre: 3 SB-JUNTS + 2 TSB-CP + 2 ERC = 7  regidors                                                      Alcaldia:          Ester Bartra         SB-JUNTS

Calafell: 9 PSC+3 ERC+2 Cs+ 2 PxC + 2 CUP+ 1 PP+1 UAM +1 ECP= 21  reg.                    Alcaldia:          Ramon Ferré                  PSC

Cunit: 5 PSC + 4 JxC +3 CS+ 3 ERC +2 ECP = 17 regidors                                                    Alcaldia:          Mª Dolors Carreras          PSC

Llorenç del Penedès: 5 JxC + 3 DL-AMUNT + 2 PSC + 1 ERC = 11  regidors                        Alcaldia:         Jordi Marles                      JxC

Masllorenç: 3 UM + 3 JxC +1  ApM = 7  regidors                                                                      Alcaldia:         Joan Miró                         JxC

El Montmell:  6 A + 3 PSC =9  regidors                                                                                      Alcaldia:         José Maria Roldán              A

Sant Jaume dels Domenys: 4 CNV+ 3 JxC + 3 ERC + 1 PSC =11  regidors                          Alcaldia:          Joan Ig Lopez                 ERC 

Santa Oliva: 4 PSC +4 ERC + 2 Compromís ECP + 1 Cs =11 regidors                                    Alcaldia:          Josep Carreras               ERC

El Vendrell:  7 PSC + 6 ERC +2 Cs + 2 PRI +1 Podemos + 1 AVP-FIC  = 21 reg                    Alcaldia:           Kenneth Martinez          PSC

Composició dels regidors de cada ajuntament           G A R R A F

Canyelles: 10 JxC + 1 MCY-CP =11 regidors                                                                              Alcaldia:          Rosa Huguet                JxC

Cubelles: 6 UC11+ 3 PSC + 2 ERC+2 Cs +2 JxC + 1 CECP-ECG + 1 CUP = 17 regidors        Alcaldia:         Rosa Fonoll                UC11

Olivella:   6 PSC+ 2 ERC+ 1 JxC + 1  IxO + 1 Cs  = 11 regidors                                                 Alcaldia:         Marta Verdejo              PSC

Sant Pere de Ribes: 12 PSC+ 5 Construïm + 2 ERC + 1 FP- ECG + 1 Cs = 21 regidors          Alcaldia:          Abigail Garrido            PSC

Sitges: 4 ERC + 4  PSC+ 3 JxC+ 3 CS+ 2 Sitges-GI + 2 GS + 1 N-H + 1 CVS-+ 1 MAR= 21 r. Alcaldia:          Aurora Carbonell        ERC

Vilanova i la Geltrú: 7 PSC+ 7 ERC + 3 JxC + 3 CUP + 3 Cs + 2  SVNG = 25 regidors            Alcaldia:          Olga Arnau                 ERC

Dades extretes del web: https://www.elpuntavui.cat/canals/politica/eleccions-municipals-2019

Llegenda: JxC  Junts x Catalunya Cs: Ciutadans; CUP: Candidatures d’Unitat Popular;  ERC: Esquerra Republicana de Catalunya; PSC: Partit dels Socialistes de Catalunya; ECP  En comú Podem; PP: Partit Popular.      Les altres sigles corresponen a candidatures presentades unicament en un municipi.

ELS  CONSELLS  COMARCALS

Els consells comarcals presten serveis als ajuntaments i fomenten la cohesió, l’equilibri i el desenvolupament de cada comarca.                             Les funcions principals que realitzen són:
Establir i coordinar les infraestructures, els serveis que afecten a diferents municipis.
Gestionar l’Arxiu Històric Comarcal.
Gestionar els serveis socials especialitzats relacionats amb l’atenció a la infància i adolescència, la integració social per a persones amb discapacitat, l’abordatge de situacions de violència masclista, la prevenció de les drogodependències, el suport a les persones nouvingudes.
així com els Serveis d’intervenció socioeducativa i els Equips d’atenció a la infància i a l’adolescència
Gestionar el Servei de transport adaptat i la gestió del transport i els menjadors escola, així com la concessió de beques i ajuts per aquests serveis.
Fomentar la promoció econòmica i cultural de la comarca, conjuntament amb els ajuntaments, per aconseguir un creixement sostenible de la comarca, per millorar la mobilitat de la seva població i per impulsar polítiques de desenvolupament econòmic i cultural.

El Ple és el màxim òrgan de govern del Consell Comarcal. Els seus membres són regidors representants de cada municipi.

La composició dels actuals  Consells Comarcals, d’acord amb el resultat de les eleccions municipals del maig del 2019 és la següent:

                  A L T     P E N E D È S            B A I X           P E N E D È S                            G A R R A F 
President:         Xavier Lluch    JxC President:      Joan  Sans   PSC     Presidenta:    Abigail   Garrido    PSC

Llegenda:

Dades extretes del web: http://www.elpuntavui.cat/canals/politica/eleccions-municipals-2019

LA MANCOMUNITAT PENEDÈS GARRAF

La Mancomunitat Penedès Garraf es va formar, quan encara no existien els Consells Comarcals, per dotar de serveis els municipis de l’Alt Penedès i el Garraf. És una administració local formada per l’associació voluntària dels 33 ajuntaments de l’Alt Penedès i el Garraf per a la realització i prestació de serveis en comú.

El Ple de la Mancomunitat és el màxim òrgan de govern i està format per representants de tots els municipis representats. Actualment la Presidenta de la Mancomunitat és Sergi Vallès JxC , alcalde  de Torrelles de Foix.

Alguns dels  serveis que ofereix la Mancomunitat són:
· Centre d´Acollida d´Animals Domèstics de companyia.
· Pla de Drogues de l’Alt Penedès.
· Recollida i tractament de residus sòlids urbans.
· Gestió de Deixalleries i Servei d’Educació Ambiental.
· Sanejament d’aigües Residuals i gestió de depuradores.
· Servei d´Iniciatives Econòmiques.
· Laboratori d´anàlisis d’aigües.
· Servei de Seguretat Alimentària Municipal.

Seu de la Mancomunitat a Vilanova Planta de Compostatge a Sant Pere de Ribes

INSTITUCIONS CULTURALS

Les comarques penedesenques disposen de moltes institucions culturals on  es desenvolupen moltes activitats relacionades amb la història, la ciència, l’economia, la literatura, les tradicions… N’hi ha que depenen d’organismes públics com els ajuntaments, les Diputacions o la Generalitat de Catalunya i moltes d’altres que són fruit de la dedicació i l’esforç de molts ciutadans que són qui les mantenen plenes d’activitats.

Les principals són:

ARXIU HISTÒRIC COMARCAL.        A cada capital de comarca.

Arxiu històric comarcal Alt Penedès Arxiu històric comarcal Baix Penedès Arxiu històric comarcal Garraf

 INSTITUT D’ESTUDIS PENEDESENCS 

Associació cultural dedicada a l”estudi i la divulgació de la cultura i del territori del Penedès: història, literatura, art, geografia, excursionisme, filatèlia, toponímia, ciències naturals, ciències socials, arqueologia, bibliografia, ciència i tecnologia…

ALT PENEDÈS

VINSEUM  Museu de les cultures del vi de Catalunya.  Vilafranca CASAL de la FESTA MAJOR     Vilafranca Centre d’interpretació del CASTELL.  Gelida MOLÍ DEL FOIX                     Santa Margarida i els Monjos
Centre d’interpretació de  L’AIGUA .   Torrelavit CIC   FASSINA.  Centre d’interpretació del Cava.    Sant Sadurní d’Anoia CIARGA.Centre d’Interpretació de l’Aviació Republicana i Guerra Aèria.  Els Monjos MUSEU DE L’ESPERANTO.   Sant Pau d’Ordal

BAIX PENEDÈS

 
MUSEU  PAU CASALS. Sant Salvador.El Vendrell MUSEU CASA BARRAL.   Calafell MUSEU  DEU.  El Vendrell

GARRAF

BIBLIOTECA MUSEU VICTOR CATALÀ. Vilanova Centre d’interpretació del ROMANTICISME. Vilanova ESPAI   FAR.  Vilanova
MUSEU DEL FERROCARRIL Vilanova MUSEU ROMÀNTIC CAN PAPIOL. Vilanova MUSEU  MARICEL.  Sitges

 

MITJANS DE COMUNICACIÓ

Les comarques del Penedès disposen d’un bon nombre de mitjans de comunicació, tant televisius, com radiofònics com en premsa escrita. Aquests mitjans es centren en la informació de caràcter local i comarcal.

PENEDÈS TELEVISIÓ TV EL VENDRELL TV GARRAF

Ràdios  locals i comarcals

Diferents municipis, com Vilafranca, l’Arboç ,Banyeres, Sant Sadurní, Sant Pere de Ribes, Sitges, Cubelles… disposen de ràdios locals i municipals, ja sigui en FM o per internet.   També emet  una emissora privada  SERPenedès-Garraf.

Premsa escrita

Cal distingir entre setmanaris d’informació local i comarcal de caràcter gratuït com “La Fura” o “El Cargol”  i setmanaris d’informació general que cal comprar, com “El Tres de vuit”, “L’eco de Sitges” o el “Diari de Vilanova”.

Premsa digital

Els mitjans escrits disposen també de la seva versió digital.Des de fa uns anys han aparegut diferents mitjans d’informació unicament en format digital, com  l’Eix Diari.

CULTURA  RELIGIOSA

Catalunya és un país de tradició cristiana. Des de fa molts segles les creences religioses de la majoria dels catalans han estat el cristianisme i molts dels costums, edificis, obres d’art, festes populars… han tingut i tenen relació amb la història, la tradició i els costums cristians.
Però el cristianisme no ha estat pas l’única religió que han seguit els catalans al llarg de la història, ni actualment ho és.
Ara mateix, a Catalunya hi conviuen diferents maneres de viure i entendre el fet religiós.
Segons el “Baròmetre sobre la religiositat i la gestió de la seva diversitat 2016” del Centre d’Estudis d’Opinió de la Generalitat de Catalunya, així van respondre els catalans a la pregunta:

“Amb independència que sigui practicant o no, quina és la seva religió?” –en percentatge-

Els centres de culte són els llocs on les persones que segueixen una religió es reuneixen per compartir les seves creences i fer les oracions per a lloar el seu Déu.  Per exemple, una església cristiana, una mesquita islàmica…
A l’any 2014 a les comarques penedesenques hi havia els següents centres de culte:

 

 

 

 

 

 

 

 

Catòlics Evangèlics Islam Testimoni  Jehovà Budisme Hinduisme Esglésies ortodoxes Esglesia  mormons Església adventista altres
Alt Penedès 102 7 7 2 0 0 0 1 0 1
Baix Penedès  58 4 5 2 0 0 0 0

 

1 0
Garraf 28 11 2 2 2 0 1 0

 

0 1

Font: Idescat 2014

Podem concloure que a les comarques penedesenques:

** Més de la meitat de la població (68,6%) segueix una religió, la gran majoria la catòlica, però també altres religions ben diverses.

** Una part important de la població (27,9%) manifesta no creure en cap religió o no ho té prou clar.

** La religió majoritària és la catòlica ja que des de fa molts segles Catalunya és un país de tradició cristiana i catòlica.  Les parròquies i esglésies      catòliques són molt abundants i n’hi ha en tots els pobles i ciutats penedesenques.

** Hi ha diversitat religiosa, és a dir, hi ha persones que segueixen altres religions.

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>