L’Alzheimer, la pèdua del jo

Laia Masip GibertTítol:          L’Alzheimer, la pèdua del jo, l’ajuda dels que m’estimen
Autor/a:     Laia Masip Gibert
Tutor/a:      Vicenta Pastor
Modalitat:  Ciències i tecnologia: Cientificotècnic
Àrea:          Tecnologia
Centre:       C Aura
Localitat:   La Canonja

Objectius:
  1. Estudiar quins problemes es troben en el dia a dia una persona que sofreix la malaltia de l’alzheimer o la persona que el cuida.
  2. Proposar solucions innovadores que es puguin aplicar en cada situació concreta per millorar la convivència i facilitar-ne les tasques quotidianes.
  3. Implementar algunes de les solucions o millores proposades en l’àmbit del malalt a través d’una maqueta.
Hipòtesi:

Investigar els efectes que l’Alzheimer provoca en l’àmbit quotidià del malalt, i en el seu entorn, i proporcionar algunes solucions eficaces per millorar el seu dia a dia i en les seves llars.
Algunes de les propostes anteriors es representaran a través d’una maqueta d’una casa monitoritzada per arduinos (plaques base programades) .

El procés:

Per realitzar el projecte que proposi algunes solucions eficaces que facilitin i millorin el dia a dia d’una persona amb Alzheimer i del seu cuidador s’ha tingut en compte majoritàriament les fonts d’informació bàsiques sobre el funcionament diari de les persones que pateixen aquesta malaltia i la seva evolució, que en aquest cas han estat els principals coneixedors sobre aquest àmbit, els cuidadors dels malalts i més tècnicament una especialista en l’àmbit.
A més de recórrer a les fonts d’informació primàries, s’ha estudiat quines solucions podrien facilitar el funcionament diari d’aquestes persones i s’han escollit quatre propostes.
En primer lloc s’ha decidit crear un joc interactiu per al malalt en les primeres fases de la malaltia que l’ajuda a relacionar conceptes de l’àmbit que l’envolten, dels seus familiars…, per així fer que exerciti el seu cervell.
En segon lloc, en referència als malalts amb estat de dependència completa , s’ha proposat la incorporació en el projecte d’un sistema que permet la mobilitat del malalt arreu de la casa d’una manera còmoda sobre tot pel cuidador , que no haurà de realitzar grans esforços per suportar el pes del malalt quan aquest es trobi en una fase avançada en a que hagi perdut pràcticament la mobilitat.
També s’ha proposat realitzar un horari de les rutines habituals del malalt, afegint-hi algunes activitats estimulants per recordar-li constantment les activitats que fa, la gent que l’envolta, els «hobbies» que li agraden, les responsabilitats que té…
Finalment s’ha creat una maqueta programada amb Arduino que mostra una representació a petita escala d’una casa amb un sistema automatitzat o controlat a través d’un dispositiu mòbil que facilita i agilitza algunes de les funcions de la casa.

Conclusions:
  1. Després d’analitzar cadascun dels àmbits desenvolupats en el treball es pot
    arribar a concloure que:
    I – L’Alzheimer és una malaltia present en la nostra societat i la persona que cuida al malalt que la sofreix sovint realitza esforços excessius que la poden malmetre física o psíquicament.
    II – Mitjançant un joc interactiu el malalt podrà relacionar conceptes de l’àmbit que l’envolten, de la seva família… Per així fer que exerciti el seu cervell, i que recordi constantment aquelles persones properes, o les activitats que li agrada fer..
    III – La incorporació a les llars d’un sistema que permet la mobilitat del malalt arreu de la casa d’una manera còmoda permetrà que el cuidador no hagi de realitzar grans esforços per suportar el pes del malalt quan aquest es trobi en una fase avançada en a que hagi perdut pràcticament la mobilitat.
    IV – La realització d’un horari de les rutines habituals del malalt, afegint-hi algunes activitats estimulants, farà que el malalt recordi constantment les activitats que fa, la gent que l’envolta, els «hobbies» que li agraden, les responsabilitats que té…
    V – La llar del malalt podria estar automatitzada, tal i com s’ha fet en el prjecte a petita escala, per a facilitar les funcions al cuidador i millorar la qualitat de vida del cuidador i el malalt a les seves llars.
Bibliografia:
  • Joaquim Vera. A B C de los problemas de la pérdida de memoria demencia y enfermedad del alzheimer. Esteve
Vídeo:

Presentació: