Corea del Nord i Corea del Sud

Lara Jansen FernándezTítol:          Corea del Nord i Corea del Sud. Separació, situació política i relacions diplomàtiques.
Autor/a:     Lara Jansen Fernández
Tutor/a:      Joan Garcia
Modalitat:  Humanitats i Ciències Socials
Àrea:          Història
Centre:       Ins Torredembarra
Localitat:   Torredembarra

Objectius:
  1. Conèixer les raons que van portar a la separació de la península en dues Corees.
  2. Conèixer les diferències principals entre els dos països.
  3. Veure com i quan s’utilitza la propaganda a favor del règim.
  4. Descobrir com és realment Corea del Nord i com és vista des de els dos costats de la frontera.
  5. Veure quina és la influencia de Corea del Nord sobre Corea del Sud.
Hipòtesi:

Les persones no van en contra de l’Estat per por.

El procés:

Aquest treball està dividit en diverses parts. La primera part és en la qual es mostra la historia de Corea com un país i la divisió d’aquest convertint-se en dos de diferents. La segona part, mostra la diferencia en el govern de cadascun d’aquests dos països independents. A continuació, es presenta informació sobre Corea del Nord, que ha sigut extreta de llibres, documentals, textos i informes fets tant per el govern com per associacions de drets humans… Després, es presenta la relació actual entre les dues nacions. Tot seguit es mostren les diferències culturals mitjançant informació extreta de textos i estudis i comparació i anàlisi de imatges, música, etc. Abans d’acabar, és mostra la dualitat d’opinions sobre Corea del Nord a través d’entrevistes i l’anàlisi de la premsa de diferents països. Per últim, tenim la conclusió.

Conclusions:

Els coneixement que he obtingut en aquest treball són molts, encara que no crec que siguin suficients.
Tant Corea del Nord com Corea del Sud comparteixen un passat comú i, encara que es van separar fa quasi setanta anys, amb l’entrada de els Estats Units i la URSS, el seu present i futur també està lligat. La Guerra de Corea va marcar un abans i un després en la seva historia però no es va produir una separació total.
Per un altre costat, crec que la historia d’aquests països i la guerra que hi ha entre ells és molt desconeguda per les persones Espanyoles; encara que és un tema que, per el moment, no ens afecta directament crec que el coneixement sobre aquest hauria de ser més gran i hauria de tractar-se més, de la mateixa manera que es fa, per exemple, amb Síria. Tot i saber algunes coses sobre Corea del Sud, ja que és un país que m’interessa, desconeixia la gran majoria del que he aprés sobre Corea del Nord en aquest treball i no era conscient que entre aquesta i Corea del Sud la Guerra mai ha acabat, encara que no sigui una de total.
En tercer lloc, l’efectivitat de la propaganda del règim és impressionant. El govern fa creure als habitants que viuen en el millor país del món i, al no tenir quasi informació de l’exterior, aquests ho creuen. A més, aquesta propaganda i la manera de manipular del règim és tant eficient que, juntament amb els càstigs que es duen a terme, provoquen que no hi hagi revoltes i que les persones siguin els propis informants i còmplices del govern.
En quart lloc, en aquest país no es respecten drets humans com el lliure albir o el dret a un judici just i els seus s’han d’enfrontar en el dia a dia a la desaparició i la tortura de coneguts i familiars o, fins i tot, la d’ells mateixos. És increïble com grans països que tenen el poder per enfrontar aquesta situació si s’alien no ho facin per por a les represàlies que pot prendre el país, com una possible guerra nuclear, i per això no actuïn per a lliurar els habitants del país.
Per concloure, el que es sap de Corea del Nord encara és poc, tot i les investigacions i els testimonis de desertors. S’ha de investigar més i s’ha de buscar una manera per acabar amb un règim dictatorial com el de Kim Jong-Un.

Bibliografia:
  • Hyeonseo Lee and David John. The Girl with Seven Names: a North Korean Defector’s Story. Harper Collins
  • Blaine Harden. Evasión del campo 14. Kailas Editorial, S.L.
Presentació:
Fotos:

 

Foto 1.- Unió de les banderes d’ambdós països