Vivències a la Guerra Civil

Luís Gómez GalindoTítol:          Vivències a la Guerra Civil: La Guerra Civil Espanyola
Autor/a:     Luís Gómez Galindo
Tutor/a:      Jose Antonio Álvarez Abellán
Modalitat:  Humanitats i Ciències Socials
Àrea:          Història
Centre:       Ins Francesc Vidal i Barraquer
Localitat:   Tarragona

Objectius:
  1. Conèixer el desenvolupament de la guerra
  2. Sintetitzar com va ser el final de la guerra
  3. Analitzar l’història mitjançant fonts orals
Hipòtesi:

La nostra hipòtesi era demostrar que algun dels meus entrevistats mai s’havia atrevit a explicar les seves vivències de forma pública i corroborar si les persones que van viure el franquisme tenen major coneixement sobre la guerra que aquelles persones que ja no van viure el aquesta etapa; és a dir, els nascuts ja en la transició o democràcia

El procés:

Hem decidit anar treballant a poc a poc per presentar una feina adequada, que sigui coherent i que tingui cohesió. Per tant, hem hagut de prendre diferents decisions al llarg del procés d’elaboració del treball: Per començar, vam decidir elaborar les entrevistes per tal de poder completar la part teòrica. Seguidament, vam dedicar diferents dies per fer una recerca acurada de llibres, documents multimèdia i webs. Posteriorment, vam elaborar la part pràctica. Una vegada que aquesta ja estava enllestida, només quedava elaborar l’enquesta per tal de corroborar la nostra hipòtesi. Una vegada feta, la vam distribuir a través d’un enllaç. Per últim vam analitzar les respostes elaborant una taula dinàmica entre les persones cronològicament més properes a la dictadura i les que són més properes al període de transició o democràcia. Mitjançant aquestes eines, vam poder corroborar la nostra hipòtesi. Encara que hem assolit tots el que ens proposàvem, hem tingut algunes dificultats. Per començar, no sempre ha estat tan fàcil trobar la informació que necessitàvem. A més, ens ha sigut molt difícil trobar una tercera persona a la qual realitzar l’entrevista. Per últim, el més difícil ha estat l’enquesta, ja que la creació d’una taula dinàmica entre dues franges d’edat no ha estat gaire fàcil.
Per seguir amb aquest treball i donar-li una perspectiva de futur, faria encara més entrevistes i buscaria 2 persones amb ideologies diferents per analitzar les diferències entre les respostes de cadascun i elaborar unes conclusions.

Conclusions:

Hem aconseguit que 1 enquestat doni veu a les seves vivències durant la guerra, cosa que mai s’havia atrevit a fer per por de rebre represàlies. Per a nosaltres això ha estat molt important, en primer lloc, és una mostra de satisfacció per poder haver aconseguit que aquest home es pugui alliberar de tots els seus sentiments que li provoquen aquest succés i a més, va ser una força molt gran de motivació per poder acabar el treball i corroborar la nostra hipòtesi.
També, hem corroborat que les persones que van viure el franquisme tenen major coneixement sobre la guerra que aquelles persones nascudes ja en la transició o democràcia. Això és molt important, ja que demostra que aquest conflicte s’hauria de treballar més als centres educatius.

Bibliografia:
  • Pierre Vidal. La Guerra Civil Espanyola. Crítica
  • George Orwell. Homenatge a Catalunya. Debate
  • Santos Juliá. Víctimas de la Guerra Civil. Temas de hoy
Llocs Web:
Vídeo:
Presentació:
Fotos:

 

Foto 1.- En aquesta imatge podem veure com el diari Mundo Obrero informava de la mort de José Castillo i de José Calvo Sotelo, una de les principals conseqüències que van impulsar la guerra.