Canvi global

Anna Torres AgudoTítol:          Canvi global
Autor/a:     Anna Torres Agudo
Tutor/a:      Eugeni Just
Modalitat:  Ciències i tecnologia: Ciències de la Salut
Àrea:          Ciències de la Terra i del Medi Ambient
Centre:       C Puigcerver
Localitat:   Reus

Objectius:
  1. Estudiar els impactes que ha generat la humanitat en el medi ambient a escala global per descobrir què és el canvi global que s’està donant al planeta.
  2. Esbrinar com funciona el planeta Terra de forma natural, sense la influència de la humanitat.
  3. Esbrinar quina és la repercussió que té la introducció d’una sèrie de canvis en una variable objecte d’estudi en altres variables del medi controlat.
  4. Formular una hipòtesi sobre com afecten els canvis detectats en les variables a la vegetació que es desenvolupa en el medi controlat.
El procés:

Inicialment es va dur a terme una recerca d’informació sobre el funcionament natural del planeta i tots els impactes que la humanitat ha generat a escala global. S’han consultat nombrosos estudis, articles i bases de dades per recaptar la informació des de la Revolució Industrial fins a l’actualitat. Posteriorment es descobreix que hi ha dues variables que són protagonistes en la majoria d’impactes i les conseqüències que se n’han derivat: la concentració de CO2 de l’atmosfera i la temperatura.
Així doncs, es decideix construir un medi controlat i aïllat de l’exterior en el que es comença a desenvolupar una vegetació. Es tria la concentració de CO2 com la variable que es modifica i es registren les dades de les variables temperatura i humitat del medi controlat quan s’introdueixen canvis en la concentració de CO2.
Es decideix prendre notes durant 15 dies, de les 10 a les 17 hores a cada hora, i a ma. S’ha de dedicar molt de temps a l’enregistrament de dades, s’ha de tenir en compte la influència de les condicions climàtiques de l’exterior i s’ha de tenir cura dels aparells fets servir per mesurar les dades de les variables.

Conclusions:

Les conclusions sobre el recaptament d’informació sobre el canvi global, a grans trets, ens obren els ulls sobre el maltracte que està patint el planeta. L’atmosfera s’ha transformat en un gran abocador de substàncies, els cicles biogeotèrmics estan patint pertorbacions i l’augment de la població i les demandes de béns per part seva està portant a la Terra a un estat límit. És necessàri canviar el ritme d’explotació dels béns de la naturalesa i disminuir l’impacte de les activitats humanes per assegurar-nos un habitatge a llarg termini.
Pel que fa a la part pràctica, gràcies a aquest estudi s’ha pogut justificar una hipòtesi que descriu una possible relació entre la concentració de CO2 i la temperatura. S’ha arribat a la conclusió que un significatiu increment del gas pot contribuir a la retenció de la temperatura dintre d’un espai hermètic com és l’estructura construïda. Aquestes dues variables, a més a més, contribueixen a la intensificació del rendiment de la fotosíntesi. Com més CO2 hi ha a l’ambient, més en pot fixar el vegetal així que el rendiment del procés augmenta. La temperatura també és un factor condicionant que afavoreix la velocitat de la fotosíntesi. A propòsitd’això, si el rendiment fotosintètic augmenta, el rendiment del procés de la transpiració també ho fa, ja que per realitzar el primer amb èxit, és necessari que es realitzi el segon al ritme adequat. En el procés de la transpiració s’allibera vapor d’aigua a l’ambient a través dels estomes. Aquest vapor d’aigua queda emmagatzemat a l’estructura, on es dissolt en l’aire a mesura que la temperatura va augmentant. Gràcies als gràfics, s’ha pogut comprovar que la humitat relativa disminueix a mesura que augmenta la temperatura i que la saturació de l’aire s’aconsegueix quan la temperatura és baixa, ja que la solubilitat de l’aire disminueix.

Bibliografia:
  • DUARTE, C. M.; ALONSO, S.; BENITO, G.; DACHS, J.; MONTES, C.; PARDO, M.; RIOS, A.F.; SIMÓ, R. & VALLADARES, F. El cambio global.
  • DOMÈNECH, X. La contaminació atmosfèrica. Barcanova
Presentació:

Fotos:

 

Foto 1.- Imatge portada del treball
Foto 2.- Causes del canvi global
Foto 3.- Imatge de l’estructura on es porta a cap l’estudi pràctic