Aliments ecològics: Natura i Salut

Júlia Solé OllerTítol:          Aliments ecològics: Natura i Salut
Autor/a:     Júlia Solé Oller
Tutor/a:      Raül Bercet Niñerola
Modalitat:  Ciències i tecnologia: Ciències de la Salut
Àrea:          Biologia
Centre:       Ins Narcís Oller
Localitat:   Valls

Objectius:
  1. Sintetitzar el coneixement teòric actual respecte els aliments ecològics.
  2. Analitzar l’evolució de la producció i del consum d’aliments ecològics a Valls.
  3. Diagnosticar sobre l’accessibilitat i disponibilitat d’aliments ecològics a Valls.
  4. Comparar alguns aliments ecològics amb els no ecològics i avaluar algunes de les creences populars sobre els aliments ecològics.
Hipòtesi:

Al llarg del treball s’estudien diversos aspectes relacionats amb els aliments ecològics, partint d’algunes hipòtesis, formulades a partir d’estereotips populars.
Respecte a la producció, consum i accessibilitat:

  1. Ha experimentat un creixement progressiu al llarg del segle XX i fins l’actualitat l’evolució de la producció i el consum d’aliments ecològics així com l’accessibilitat i disponibilitat d’aquests aliments a Valls? Respecte les creences populars:
  2. Tenen els productes ecològics una olor i un aspecte menys atractiu que els convencionals?
  3. Els productes ecològics tenen més gust que els convencionals?
  4. Els productes orgànics són més nutritius que els convencionals?
    1. La carn ecològica és més densa perquè conté menys greixos i més proteïnes que la carn no ecològica?
    2. La carn ecològica conté menys aigua que la carn no ecològica?
    3. La carn convencional conté nitrits en canvi la carn ecològica no?
El procés:

Per tal d’estudiar l’evolució de la producció i el consum de productes ecològics a la ciutat de Valls, s’ha realitzat una cerca de la informació disponible a internet, a més d’entrevistes a productors de la ciutat i enquestes a consumidors d’aquest tipus de productes. S’han realitzat a una mostra de 30 persones. Els enquestats havien de complir el requisits de ser Vallencs i adults, ja que l’estudi es realitza estrictament a la ciutat de Valls i a gent que sigui compradora d’aquests productes. Els resultats obtinguts han estat analitzats, i estudiats mitjançant tècniques d’estadística descriptiva.
L’accessibilitat als productes ecològics a la ciutat de Valls s’ha estudiat mitjançant diverses tècniques per tal d’obtenir una visió general de com i on es poden obtenir. En primer lloc s’han visitat totes les grans superfícies i supermercats, entrevistant els responsables. També s’ha visitat el mercat setmanal de fruita i verdura de la ciutat entrevistant a tots els pagesos. Finalment també s’han visitat una mostra de botigues representatives del comerç al detall. En l’únic petit comerç dedicat en exclusiva a l’alimentació ecològica de la ciutat s’ha realitzat una entrevista més extensa.
Amb l’objectiu de comparar els aliments ecològics i convencionals, s’han realitzat diversos experiments al laboratori que pretenen determinar parts de la seva composició i algunes de les propietats nutricionals d’ambdós.
Per altra banda, mitjançant un experiment de camp amb voluntaris s’han comparat altres qüestions relacionades amb els sentits com l’aspecte, l’olor i el gust d’ambdós tipus d’aliments.

Conclusions:

Les conclusions del meu treball són les següents:
1. Conclusions sobre la producció:
• L’agricultura ecològica és un tipus de producció molt nou però que està evolucionant molt ràpidament.

2. Conclusions sobre el consum:
• Aproximadament un 97% dels habitants de Valls coneix els productes ecològics i un 77% els consumeix de forma esporàdica, encara que com a màxim representen el 50% de la dieta.
• El preu dels productes ecològics és més elevat que el preu dels convencionals. • Els consumidors opten a comprar productes ecològics per temes de salut i qualitat.
• Els aliments que més es consumeixen a Valls són verdures, hortalisses i ous.

3. Conclusions sobre l’accessibilitat i la disponibilitat dels aliments ecològics a Valls:
• La majoria de supermercats i grans superfícies venen productes ecològics mentre que les petites botigues no.
• La majoria de pagesos del mercat de Valls no té productes ecològics a la seva disposició.
• L’accessibilitat als productes ecològics és cada dia més assequible pel consumidor.
• Els establiments on més compren productes ecològics els habitants de Valls són els supermercats i les botigues especialitzades. Solen gastar-se entre 10 i 25 euros a la setmana en aquests tipus de productes.

4. Conclusions sobre la comparació de la composició i els nutrients dels aliments ecològics i els convencionals:
• Les carns ecològiques són menys denses que les carns no ecològiques.
• Les carns de vedelles no ecològiques estabulades presenten major densitat que les de vedelles no ecològiques de pastura i ambdues ecològiques.
• Les densitats del teixit magre probablement no es relacionen amb el greix sinó amb la quantitat d’aigua que emmagatzema el teixit.
• Els teixits de carn no ecològica emmagatzemen més aigua encara que aquesta diferència podria no ser significativa.
• No s’han trobat diferències en quant a la presència de nitrits degut a que la carn fresca no emmagatzema nitrits.

5. Conclusions sobre la comparació de l’aspecte, l’olor i el gust dels aliments ecològics i els convencionals:
• No hi ha diferències en l’aspecte i l’olor dels aliments vegetals.
• Els aliments vegetals ecològics tenen millor gust que els aliments convencionals.
• No hi ha diferències en l’aspecte i l’olor dels aliments animals.
• Els aliments d’origen animal no ecològics tenen millor gust que els aliments d’origen animal ecològics.

Bibliografia:
  • Comissió de la FAO / OMSCodex Alimentarius
  • M. Baranski, D. Średnicka-Tober, N. Volakakis, C. Seal, R. Sanderson, G. B. Stewart, C. Benbrook, B. Biavati, E. Markellou & C. GiotisHigher antioxidant and lower cadmium concentrations and lower incidence of pesticide residues in organically grown crops: a systematic literature review and meta-analysesBritish Journal of Nutrition
Llocs Web:
Presentació:

Fotos: