Títol: Aliments ecològics: Natura i Salut
Autor/a: Júlia Solé Oller
Tutor/a: Raül Bercet Niñerola
Modalitat: Ciències i tecnologia: Ciències de la Salut
Àrea: Biologia
Centre: Ins Narcís Oller
Localitat: Valls
Objectius:
- Sintetitzar el coneixement teòric actual respecte els aliments ecològics.
- Analitzar l’evolució de la producció i del consum d’aliments ecològics a Valls.
- Diagnosticar sobre l’accessibilitat i disponibilitat d’aliments ecològics a Valls.
- Comparar alguns aliments ecològics amb els no ecològics i avaluar algunes de les creences populars sobre els aliments ecològics.
Hipòtesi:
Al llarg del treball s’estudien diversos aspectes relacionats amb els aliments ecològics, partint d’algunes hipòtesis, formulades a partir d’estereotips populars.
Respecte a la producció, consum i accessibilitat:
- Ha experimentat un creixement progressiu al llarg del segle XX i fins l’actualitat l’evolució de la producció i el consum d’aliments ecològics així com l’accessibilitat i disponibilitat d’aquests aliments a Valls? Respecte les creences populars:
- Tenen els productes ecològics una olor i un aspecte menys atractiu que els convencionals?
- Els productes ecològics tenen més gust que els convencionals?
- Els productes orgànics són més nutritius que els convencionals?
- La carn ecològica és més densa perquè conté menys greixos i més proteïnes que la carn no ecològica?
- La carn ecològica conté menys aigua que la carn no ecològica?
- La carn convencional conté nitrits en canvi la carn ecològica no?
El procés:
Per tal d’estudiar l’evolució de la producció i el consum de productes ecològics a la ciutat de Valls, s’ha realitzat una cerca de la informació disponible a internet, a més d’entrevistes a productors de la ciutat i enquestes a consumidors d’aquest tipus de productes. S’han realitzat a una mostra de 30 persones. Els enquestats havien de complir el requisits de ser Vallencs i adults, ja que l’estudi es realitza estrictament a la ciutat de Valls i a gent que sigui compradora d’aquests productes. Els resultats obtinguts han estat analitzats, i estudiats mitjançant tècniques d’estadística descriptiva.
L’accessibilitat als productes ecològics a la ciutat de Valls s’ha estudiat mitjançant diverses tècniques per tal d’obtenir una visió general de com i on es poden obtenir. En primer lloc s’han visitat totes les grans superfícies i supermercats, entrevistant els responsables. També s’ha visitat el mercat setmanal de fruita i verdura de la ciutat entrevistant a tots els pagesos. Finalment també s’han visitat una mostra de botigues representatives del comerç al detall. En l’únic petit comerç dedicat en exclusiva a l’alimentació ecològica de la ciutat s’ha realitzat una entrevista més extensa.
Amb l’objectiu de comparar els aliments ecològics i convencionals, s’han realitzat diversos experiments al laboratori que pretenen determinar parts de la seva composició i algunes de les propietats nutricionals d’ambdós.
Per altra banda, mitjançant un experiment de camp amb voluntaris s’han comparat altres qüestions relacionades amb els sentits com l’aspecte, l’olor i el gust d’ambdós tipus d’aliments.
Conclusions:
Les conclusions del meu treball són les següents:
1. Conclusions sobre la producció:
• L’agricultura ecològica és un tipus de producció molt nou però que està evolucionant molt ràpidament.
2. Conclusions sobre el consum:
• Aproximadament un 97% dels habitants de Valls coneix els productes ecològics i un 77% els consumeix de forma esporàdica, encara que com a màxim representen el 50% de la dieta.
• El preu dels productes ecològics és més elevat que el preu dels convencionals. • Els consumidors opten a comprar productes ecològics per temes de salut i qualitat.
• Els aliments que més es consumeixen a Valls són verdures, hortalisses i ous.
3. Conclusions sobre l’accessibilitat i la disponibilitat dels aliments ecològics a Valls:
• La majoria de supermercats i grans superfícies venen productes ecològics mentre que les petites botigues no.
• La majoria de pagesos del mercat de Valls no té productes ecològics a la seva disposició.
• L’accessibilitat als productes ecològics és cada dia més assequible pel consumidor.
• Els establiments on més compren productes ecològics els habitants de Valls són els supermercats i les botigues especialitzades. Solen gastar-se entre 10 i 25 euros a la setmana en aquests tipus de productes.
4. Conclusions sobre la comparació de la composició i els nutrients dels aliments ecològics i els convencionals:
• Les carns ecològiques són menys denses que les carns no ecològiques.
• Les carns de vedelles no ecològiques estabulades presenten major densitat que les de vedelles no ecològiques de pastura i ambdues ecològiques.
• Les densitats del teixit magre probablement no es relacionen amb el greix sinó amb la quantitat d’aigua que emmagatzema el teixit.
• Els teixits de carn no ecològica emmagatzemen més aigua encara que aquesta diferència podria no ser significativa.
• No s’han trobat diferències en quant a la presència de nitrits degut a que la carn fresca no emmagatzema nitrits.
5. Conclusions sobre la comparació de l’aspecte, l’olor i el gust dels aliments ecològics i els convencionals:
• No hi ha diferències en l’aspecte i l’olor dels aliments vegetals.
• Els aliments vegetals ecològics tenen millor gust que els aliments convencionals.
• No hi ha diferències en l’aspecte i l’olor dels aliments animals.
• Els aliments d’origen animal no ecològics tenen millor gust que els aliments d’origen animal ecològics.
Bibliografia:
- Comissió de la FAO / OMSCodex Alimentarius
- M. Baranski, D. Średnicka-Tober, N. Volakakis, C. Seal, R. Sanderson, G. B. Stewart, C. Benbrook, B. Biavati, E. Markellou & C. GiotisHigher antioxidant and lower cadmium concentrations and lower incidence of pesticide residues in organically grown crops: a systematic literature review and meta-analysesBritish Journal of Nutrition
Llocs Web:
- L’ecologia a l’abast de tothom
- Botigues d’alimentació ecològica
- Els aliments ecològics
- Avantatges de l’alimentació ecològica
- CCPAE
- Consell Català de la Producció Agrària Ecològica
- Agricultura ecológica
- Directorate-General for agriculture and rural development
- Els Matins: L’alimentació ecològica
- Organic Agriculture