El petroli: passat, present i futur

Ins Ramon Berenguer IV - Pedro Guillén Lara,jpgTítol: El petroli: passat, present i futur
Autor: Pedro Guillén Lara
Tutora: Pilar Manzano
Modalitat: Humanístic
Àrea Curricular: Economia
Centre: Ins Ramon Berenguer IV
Localitat: Cambrils

Objectius: 

L’objectiu del meu treball és trobar respostes a per què li donen tanta importància al petroli, com es poden haver produït conflictes i guerres per aquesta matèria primera, com aporta tant de poder a alguns països, quants materials s’obtenen del petroli, com seria un futur sense petroli,…

Hipòtesi:

La meva hipòtesi  consisteix en demostrar que el petroli és la font d’energia que té un protagonisme decisiu en l’economia mundial, i com les variacions del preu han estat motivades per interessos polítics i/o econòmics.

El procés: 

El mètode de treball que he utilitzat ha estat, en un principi l’elaboració d’un guió que m’ha servit com a referència per anar cercant informació a llibres i a Internet. He dedicat molt de temps a la recerca d’informació a internet perquè n’hi ha molta sobre el petroli, la qual de vegades s’ha contradit amb altres fonts i m’ha portat a dedicar molt de temps a esbrinar quina era l’adequada. El que més m’ha costat ha estat trobar informació específica sobre aspectes del petroli  i les relacions internacionals, o la que fa referència a altres països productors fora de l’OPEP, i els factors que intervenen en el preu del cru.

Com el títol del treball  indica, El petroli: passat, present i futur, he dedicat el primer apartat a fer una síntesi de la utilització del petroli en alguns moments de la historia Antiga, però va ser, sobretot a partir de la Segona Revolució Industrial, quan la seva utilització  va revolucionar els transports.

Els següents apartats els he dedicat a fer una descripció més tècnica de la seva utilització com a font d’energia, des de la seva extracció fins a la seva conversió en diferents derivats, així com els diversos usos per sectors.

Però, la part més interessant i que més he gaudit d’elaborar-la ha estat sobretot la  dedicada  als factors que intervenen en el preu del cru, al paper del petroli en les relacions internacionals i la creació de l’OPEP, així com els països que hi són fora d’aquesta organització.

Pel que fa als apartats dedicats a la substitució del petroli per energies alternatives ha sigut una difícil recerca ja que he hagut d’anar comparant diversos substituts del petroli i veure les seves aplicacions (encara que només he explicat els més rellevants i importants).

Finalment, he afegit un últim apartat del qual també tenia curiositat per conèixer, ja que m’he fet la pregunta: Què passaria si s’acabés el petroli? Per a respondre a aquesta hipotètica qüestió he trobat un article molt interessant que m’ha ajudat a comentar alguns exemples concrets de les possibles conseqüències.

Conclusions: 

Realment el petroli té molt protagonisme en l’economia mundial, la qual cosa ja s’ha demostrat al llarg de la historia en situacions diferents. El fet de que el món s’hagi globalitzat facilita la ràpida expansió de les pujades i baixades econòmiques, ja que tots els països tenen relacions entre ells. Les causes poden ser des de la integració d’un país a la producció del petroli (rar cas) fins al sorgiment d’una guerra en la que s’incloguin països productors. També són causes trobar un jaciment petrolífer, el sorgiment de nous mètodes com el fracking, enfrontaments dins de l’OPEP, etc.

En tant a la segona part de la hipòtesi, la variació del preu es veu motivada a causa de les determinacions  que prenguin els països. És a dir, qualsevol decisió  financera o vinculada a assumptes financers com ho són els negocis que prengui un país ja afectarà al preu del petroli, perquè està alterant les masses d’oferta i demanda.

Bibliografia